Ne važi više gol u gostima (©Reuters)
Ne važi više gol u gostima (©Reuters)

Uefa zvanično ukinula pravilo gola u gostima: Domaći teren više nije tolika prednost

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.06.21. | 15:55

Ubuduće produžeci i penali

Nekad je domaći teren zaista bio značajna prednost. Kulture su se razlikovale, tereni su se razlikovali, i po kvalitetu i po veličini, sudije su umele da se uplaše ambijenta, putovanja su bila komplikovanija, a ni internet nije bio tako razvijen pa da možeš za par minuta da saznaš sve što ti treba. Gol u gostima zaista je bio vredniji no onaj kod kuće. Međutim, vremena su se promenila, tereni su svuda manje-više dobri, navijači su koliko-toliko primireni, svi klubovi lete čarter avionima, a sa par klikova možeš da izlistaš sve što te zanima o bilo kome. Uefa je stoga i konačno rešila da odustane od pravila gola u gostima. Već od sezone 2021/2022 u svim njenim takmičenjima gol u gostima se neće važiti.

Dakle, ubuduće, ako dva tima u dva meča postignu isti broj golova, o prolasku u narednu rundu takmičenja neće odlučivati to gde su oni postizani, već će se ići na produžetke i zatim na penale.

Izabrane vesti

Isto tako, golovi u gostima neće se gledati ni ako na kraju grupne faze takmičenja dva ili više timova budu bodovno poravnati pa dođemo u situaciju da odlučuju međusobni dueli.

Ali, broj golova u gostima na svim utakmicama grupne faze ostaće na snazi kao jedan od kriterijuma odlučivanja. Koji ćemo baš retko gledati.

Statistika inače pokazuje da je razlika u rezultatima i broju golova na utakmicama na strani i kod kuće značajno manja nego kada je pravilo uvedeno, 1965. godine. Recimo, 70-ih su timovi dobijali 61 odsto utakmica kod kuće, a samo 19 na strani. Sada je ta razlika 47 naspram 30 odsto.

Broj golova datih kod kuće 70-ih je iznosio 2,02 u proseku, a na strani 0,95. Sada je prosek 1,58 golova kod kuće i 1,15 na strani.

Dakle, nije više toliko strašno na gostovanjima, a zbog pravila gola u gostima – posebno u prvim utakmicama – domaći timovi su često bivali i previše oprezni, jer bi pogodak primljen kod kuće mogao skupo da ih košta u revanšu. Da ne pominjemo koliko je pravilo bilo nepravedno kad se dođe do produžetaka u kojima bi domaći tim morao da postigne dva gola ako rival pogodi jednom.

Pošteno je reći da prednost domaćeg terena više nije tako značajna kao ranije“, rekao je predsednik Uefe Aleksander Čeferin.


tagovi

UEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara