Liga šampiona u novom formatu? (©Reuters)
Liga šampiona u novom formatu? (©Reuters)

Uefina ideja za Ligu šampiona – 10 mečeva sa 10 različitih klubova i svi na jednu tabelu

Vreme čitanja: 2min | sre. 02.12.20. | 11:58

Zanimljivo, ali…

Sledećeg leta debitovaće Konfederacija, Liga Evrope bi, da nije bilo korone, postala duplo unosnija, dok će Liga šampiona polako prerastati u takmičenje rezervisano samo za najbogatije. Koji istovremeno imaju i najveći apetit. Što više velikih utakmica – to više novca, pa će, prema pisanju uglednog Tajmsa, naredne nedelje Uefa razmatrati i mogućnost transformacije grupne faze Lige šampiona.

Uefina ideja je naime da Ligu šampiona ostavi na broju od 32 učesnika ili da eventualno proširi takmičenje na 36 klubova, ali da reformiše grupnu fazu na, u fudbalu, do sada neviđen način.

Izabrane vesti

Grupe suštinski ne bi postojale. Svi bi bili na istoj tabeli, ali ne bi svi igrali jedni protiv drugih. Žrebom bi naime bilo odlučeno protiv kojih 10 timova će svaki klub igrati. Pet utakmica kod kuće, pet na strani. Sve različiti protivnici, nema revanša.

Najboljih 16 timova na jedinstvenoj tabeli išlo bi u nokaut fazu. Prvi protiv 16, drugi protiv 15. na tabeli i tako dalje.

Timovi od 17. do 24. mesta na tabeli bi sezonu nastavili u Ligi Evrope, ovi ispod bi se odmarali do leta.

Zvuči zanimljivo i nije sasvim originalno, jer su pojedini matematičari odavno predlagali ovako inovativan pristup, bez obzira na to što će izvesno izazvati kritike. Recimo, žreb bi, iako bi sigurno bio donekle dirigovan, mogao da Realu obezbedi značajno lakših 10 protivnika nego Barseloni ili obratno? Takođe, to je četiri utakmice više u kalendaru što bi verovatno značilo da bi Englezi, primera radi, morali da odustanu od Liga kupa, dok u FA kupu ne bi bilo prostora za revanš mečeve.

Nadaju se u Nionu da bi novi sistem takmičenja publici darivao više sudara najvećih, pride da bi eliminisao one rezultatske nebitni utakmice kakvi trenutno postoje. Jer sad kad si prvi u grupi čekaš žreb. Ovako ćeš znati i na koga bi mogao već u osmini finala i koga bi najradije izbegao? Pride, mesto na tabeli bi bilo važno i zbog zarade.

Naravno, cilj cele ove debate je da se zainteresuju velike TV kuće i zaradi još više novca. Evropsko udruženje klubova (ECA) navodno je diglo ruku za usvajanje predloga.

Podsetimo, odranije se zna da su Real, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, da ne nabrajamo sad dve, više nego spremni za nekakvu rekonstrukciju takmičenja – pa čak i zatvorenu ligu po uzoru na NBA – koja bi im donela više velikih utakmica i više para. Uefa se trudi da ligu ipak ostavi otvorenom i sačuva siromašnijim klubovima kakvu-takvu šansu da dobace do najvećih.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara