Na tronu, još jednom (AFP)
Na tronu, još jednom (AFP)

Umetnik na četiri kontinenta: Leo Mesi najtrofejniji fudbaler svih vremena (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.08.23. | 06:18

Leto 2023. obojeno u roze, Argentinac za samo mesec dana doneo prvi pehar Interu iz Majamija od osnivanja pre pet godina

Šta zaigra, to osvoji. Pre ili kasnije. Sa Argentinom je dugo čekao da podigne pehar, pa je učinio najpre na teritoriji Južne Amerike (kontinentalna kruna), sa reprezentacijom je na drugom kraju sveta, u Kataru, postao prvak planete, u međuvremenu na klupskom nivou podizao srebrine sa Barselonom i Pari Sen Žermenom, da bi se zatim preselio u Severnu Ameriku i nju pokorio za mesec dana!

U redu, u najmanje bitnom takmičenu zvanom Liga kup, za klub koji postoji samo pet godina, ali uticaj na novoj teritoriji, način na koji ga obožavaju na Floridi i pre svega fudbalsko umeće 36-godišnjeg genija iz Rosarija pažnju planetarne javnosti usemrilo i na na ovaj „bezvezni“ trofej. Mesi je i njega podigao, kao kapiten, pošto je predvodio Inter iz Majamija do pobede nad Nešvilom – 1:1, penalima 10:9.

Izabrane vesti

Razume se, najviše zahvaljući Mesiju. Sredinom prvog poluvremena finala publika u Tenesiju videla je njegov tipičan gol, a zapravo još jedan potez umetnika, kao da je četkicom naslikao putanju lopte do mreže, prethodno dodavši na pejzaš siluete trojice defanzivaca, kako, valjda, pokušavaju da ga spreče. Onda u penal seriji, jer veliki šutiraju prvi, tako je i Leo odmah preuzeo odgovornost, poveo tim napred, da bi posle igre živaca sastav trenera Herarda Martina pokazao da ima čvršće i slavio. Među onima koji su pogađali sa bele tačke bili su i Mesijevi nekadašnji saigrači iz Barselone, od ovog leta članovi kluba u vlasništu Dejvida Bekama, Serhio Buskets i Đordi Alba.

Zagrljaj sa Dejvidom Bekamom (© AFP)Zagrljaj sa Dejvidom Bekamom (© AFP)

Pošto je preživeo dramu – posle one u Dohi deluje da je ovo za njega bila „kisela voda“ - Mesi je postao najtrofejniji čovek koji je ikad šutnuo fudbalsku loptu. Do marta ove godine je neprikosnoven bio još jedan njegov nekadašnji klupski drug, Dani Alves, jer kad se zbroji sve što je Brazilac poosvajao stiže se do kote 43. Onda je Mesi sa Pari Sen Žermenom postao prvak Francuske (za izjednačenje sa Alvesom), sa Interom osvajač Liga kupa i tako izbio na vrh, a biće potrebno dosta vremena i znanja da ga neko svrgne.

Neko bi ovo nazvao suviše predvidivim scenarijom, ali valja znati da kod Lea ništa nije slučajno. Vidi se to po podatku da mu je ovog bilo 48. finale u karijeri, a u njima je zaslužan za 50 golova. Od toga ih je 35 dao, a za još 15 asistirao. Razlika u odnosu na pratioce je tolika da niko durgi, od postanka sveta do danas, nije prebacio ni 40 u utakmicama vrednim trofeja.

Još nešto: kad je već došao u novu sredinu, Mesi se postarao da i Amerikancima pokaže da je čovek za velika dela. Treći put u karijeri je postigao gol u svim fazam turnira. Najpre u sezoni 2010/11 kad je vodio Barselonu do pehara Lige šampiona, zatim na prethodnom Mundijalu u Kataru i sad u Liga kupu. Jedan Krus Asulu, po dva Atlanti, Orlandu i Dalasu, opet po jedan kad su preko puta bili Šarlot i Filadelfija i sad Nešvil. Domaćinu nije pomoglo ni što se sredinom drugog poluvremena vratio u meč (pogodak Fafa Pikoa), ni što je jedna od vlasnika Janis Adetokumbo na terenu simuliarao način radovanja Kristijana Ronalda, ni frenetična podrška publike...

Sve je bilo u znaku Lionela Mesija, koji je na sedam vezanih utakmica bio precizan za Inter iz Majamija. Ukupno deset puta u takmičenju čiji su učesnici klubovi iz Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika (počelo 47 timova), a čiji je pobednik kao nagradu dobio direktan prolaz u osminu finala narednog izdanja KONKAKAF Lige šampiona.

Kako se zaleteo, deluje da bi i to Leo mogao da osvoji. U roze dresu, jer sve što obuče savršeno mu stoji dokle god vešto barata loptom. A u ovo moderno doba boljeg, izgleda, nema.



tagovi

Inter MajamiLiga kupMLSLionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara