Lorenco Insinje i Dris Mertens (©AFP)
Lorenco Insinje i Dris Mertens (©AFP)

Umetnost na napuljski način: Insinje, pa Mertens, Maradona bi bio ponosan; Sergej majstorijom dao svoj pečat (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.04.21. | 22:43

Napoli ubedljiv, Lacio bez Simonea Inzagija nije ozbiljna pretnja, srpski reprezentativac bio krivac za penal, a onda postigao lep gol

Pamte se podno Vezuva neka lepša, plodonosnija, romantična vremena. Dani kada je Dijego Armando Maradona budio tu neopisivu euforiju i pravio čuda kako bi Napoli vodio najvećih uspeha u klupskoj istoriji. Upravo mu je zato nedugo posle smrti ukazana najveća počast i stadion San Paolo nosi sada njegovo ime i prezime. Divne je stvari radila ta argentinska čigra, ali ako je večeras negde odozgo gledao šta rade njegovi naslednici Lorenco Insinje i Dris Mertens, može samo da bude jako ponosan.

Napoli je iskoristio ranjivost Lacija koji je na jug Čizme doputovao bez šefa stručnog štaba Simonea Inzagija - supruga u teškom stanju zbog virusa korona - i ostvario jednu od najvažnijih pobeda kojom se približio Juventusu i Atalanti na samo dva boda zaostatka i tri od Milana, u meču koji može najbolje da se opiše u dve reči: Napuljska umetnost.

Izabrane vesti

Napoli je slavio sa ubedljivih 5:2 (2:0) u meču gde nije "padala" samo kiša golova, već su gotovo svi bili prava mala umetnost. Četkice su u rukama imali majstori Insinje i Mertens, mada je i naš Sergej Milinković Savić pokazao da ima tu umetničku crtu u sebi. Kapiten Napolija bio je dvostruki strelac, a posle gola koji je sa kreča postigao već u 7. minutu posle opasne igre upravo SMS, najlepši pogodak utakmice postigao je na startu drugog poluvremena. Primio je loptu, namestio se, a onda sa oko 20 metara uputio prelep lob udarac kojim je matirao nemoćnog Pepea Reinu. Uradio je nešto slično onom što je nekada njegov idol Dijego. Insinje je upisao svoj 12. pogodak u 2021. godini i sada mu je potreban samo još jedan kako bi postavio lični rekord u jednoj sezoni u dresu kluba iz rodnog grada.

Da ugođaj bude potpun potrudio se Dris Mertens. Belgijanac je samo desetak minuta posle Insinjea uspeo da zatrese mrežu strašnim udarcem sa 20 metara, ali velike za pogodak idu na račun Pjotra Zjelinskog koji je jednim potezom prethodno izbacio zbunjenog Senada Lulića, da bi zatim uputio centaršut iz kojeg je Mertens poslao projektil u gornji desni ugao Reininog gola! Belgijanac je tako stigao do 135. pogotka za Napoli u svim takmičenjima, 102. u Seriji A čime je postao rekorder.

Lacio nije mogao da zamisli gori način da prekine seriju od pet ligaških trijumfa u kojoj se nalazio do večeras. Bez Inzagija koji ima privatnih problema, Nebeskoplavi survali su se u provaliju očigledno donekle opterećeni onim kroz šta prolazi njihov šef i tvorac svega dobrog što je klub proživeo tokom poslednjih pet godina. No, nije samo to, jer se na novom primeru pokazalo koliko je odbrana Lacija zaista bušna! Pre samo četiri dana Benevento je na Olimpiku postigao tri, Krotone prošlog meseca dva, Napoli večeras pet... Previše je to u periodu od samo pet utakmica za nekog ko se nada povratku u Ligu šampiona.

Jeste da su tračak nade dali Ćiro Imobile i Sergej Milinković Savić sa dva pogotka u pet minuta nedugo pošto je Mertens zatresao mrežu, ali nije se panika uvukla u domaće redove. Jeste Đenaro Gatuzo na momenat izgledao zabrinuto, ali je Viktor Osimen pogotkom u 80. minutu rešio sve dileme i presudio rimskom klubu koji jeste da ima utakmicu manje u odnosu na konkurenciju, ali teško će ovakvom igrom do Lige šampiona, čak i pored svih pobeda.

Imobile je večeras pomerio granice jer je postigao gol u šestom uzastopnom meču protiv Napolija, dok je SMS prelepo serviranom loptom iz slobodnog udarca uneo Aleksa Mereta u mrežu - četvrti gol iz slobodnjaka ove sezone, osam recki generalno u 2020/21 - i tako dao svoj pečat susretu koji je zaista bio prelep za oko, iako se pobednik znao mnogo ranije...

SERIJA A - 32. KOLO

Utorak

Verona - Fiorentina 1:2 (0:1)

/Salsedo 72 - Vlahović 45+2p, Kaseres 65/

Sreda

Milan - Sasuolo 1:2 (1:0)

/Čalhanoglu 30 - Raspadori 77, 83/

Bolonja – Torino 1:1 (1:0)

/Barou 25 – Mandragora 58/

Krotone – Sampdorija 0:1 (0:0)

/Kvaljarela 53/

Đenova – Benevento 2:2 (2:2)

/Pandev 11, 21 – Viola 5 pen, Lapadula 15/

Juventus – Parma 3:1 (1:1)

/Aleks Sandro 43, 47, De Liht 68 – Brugman 25/

Specija – Inter 1:1 (1:1)

/Farias 12 – Perišić 39/

Udineze – Kaljari 0:1 (0:0)

/Žoao Pedro 55/

Četvrtak

Roma - Atalanta 1:1 (0:1)

/Kristante 75 - Malinovski 26/

Napoli - Lacio 5:2 (2:0)

/Insinje 7, 53, Politano 12, Mertens 65, Osimen 80 - Imobile 70, Milinković Savić 74/



tagovi

Dris MertensMateo PolitanoLacioNapoliLorenco InsinjeĆiro ImobileSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara