Simon Adingra (©AFP)
Simon Adingra (©AFP)

Unionu Kup Belgije šansa za trofej posle 88 godina, ali pita se i branilac trona

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.01.23. | 12:07

Gentov napadač Darko Lemajić propustiće četvrtfinalni susret u Briselu (četvrtak, 20.45) zbog povrede

Četiri najtrofejnija kluba u Kupu Belgije (Klub Briž, Anderleht, Standard i Genk) ove sezone nećemo gledati u polufinalu tog takmičenja. Vakum koji je nastao njihovom eliminacijom pokušaće da iskoriste fudbaleri Union Sen Žiloaza i Genta, koji će ovog četvrtka od 20.45 časova boriti za poslednje mesto među četiri najbolje ekipe.

Upravo je Gent peti na toj listi, sa četiri osvojena trofeja. Poslednji prošle sezone, kada je u velikom (ali po kvalitetu lošem) finalu savladao Anderleht posle penala. Jedan od preciznih sa bele tačke bio je srpski internacionalac Darko Lemajić, kojeg nažalost večeras nećemo gledati u dresu Genta zbog povrede.

Izabrane vesti

Ovaj 198 centimetara visoki centarfor se nije naigrao ove sezone. Na bolovanju je još od početka septembra, ima problem sa radikulopatijom, odnosno pritisak na nerv. Ne zna se kada će se Lemajić vratiti na teren, ali za njega bi bilo dobro što pre, pošto mu ugovor sa Gentom ističe na kraju sezone. Odigrao je 29-godišnjak do sada ukupno 35 mečeva za Bizone od dolaska iz Letonije, postigao je šest golova i zabeležio jednu asistenciju. Kup Belgije bio je peti Lemajićev trofej u karijeri, prethodno je uzeo po dve titule i Kupa Letonije, sa Rigom i RFS-om.

Union Sen Žiloaz je prošle sezone bio hit belgijskog fudbala i borio se za titulu do poslednjeg kola. Nije uspeo, ali je svakako napravio ogroman uspeh i osvajanjem drugog mesta. A da nije samo hit koji je plesao jedno leto, već stabilan klub i ozbiljan tim, pokazuje i ove sezone.

20.45: (2,20) Union Sen Žiloaz (3,40) Gent (3,30)

Klub iz Brisela opet beleži sjajne rezultate. U Ligi Evrope se plasirao u osminu finala, u prvenstvu je u seriji sjajnih rezultata i za petama lideru Genku dok ga u nacionalnom kupu čeka četvrtfinalni okršaj protiv Genta. Dakle, uspesi na svim frontovima. Union je minulog vikenda neverovatnim preokretom sa tri gola u poslednjih 10 minuta meča slavio protiv gradskog rivala Anderlehta i napravio sjajnu uvertiru za Kup Belgije.

Union je do sada pokazao da ga kup i te kako zanima jer je u prethodnoj rundi protiv Ostendea izveo najjači tim, pa se isto očekuje i sada. A uz prednost domaćeg terena i nesporno veći igrački kvalitet, to ga čini favoritom protiv Genta. Uostalom, jesenas je Union u prvenstvu lako izašao na kraju sa popularnim Bizonima i slavio sa 2:0, pa nema razloga da ne očekuje isti epilog. Pogotovo što ga u eventualnom polufinalu potencijalno očekuje još lakši protivnik. U polufinalu je samo jedna mina, Antverpen, dok su Zulte Varegem i Mehelen ipak rivali protiv kojih bi fudbaleri Uniona bili izraziti favorit i otvorila bi mu se vrata finala i prvog trofeja posle 88 godina čekanja.

Naravno, branilac trona ima istu kalkulaciju. Uz to, dužan je Unionu za prvenstveni poraz sredinom oktobra. Bilo je u Briselu 2:0.

KUP BELGIJE – ČETVRTFINALE

Sreda

Kortrajk – Mehelen 0:1 (0:0)

/Valš 90+1/

Zulte Varegem – Sint Trojden 2:0 (1:0)

/Fadera 41, Vormer 62pen/

Genk – Antverpen 0:3 (0:2)

/Jansen 2, De Lit 42, Balikviša 48/

Četvrtak

20.45: (2,20) Union Sen Žiloaz (3,40) Gent (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Union Sen ŽiloazKup BelgijeGentDarko Lemajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara