Haland i Upamekano (©AFP)
Haland i Upamekano (©AFP)

Upropastio ih Upamekano: Bajern će u potragu za štoperom, a Siti na Real u megaderbiju Lige šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.04.23. | 23:00

Haland iskoristio još jedan poklon Francuza i overio prolaz Građana u polufinale; Kimih iz penala pogodio za utešnih 1:1

Sada je i definitivno: šok terapija u Minhenu nije uspela. Prilično iznenađujuć potez Bajernovog rukovodstva da tokom martovske reprezentativne pauze smeni Julijana Nagelsmana i angažuje Tomasa Tuhela nije dala rezultat. Počelo je obećavajuće, demoliranjem Borusije Dortmund za povratak na čelo Bundeslige (4:2), ali je usledio sunovrat. Prvo eliminacija iz Kupa Nemačke, pa neubedljiva izdanja u prvenstvu, a još gora u Ligi šampiona. Mančester Siti je pre osam dana pregazio Bavarce u prvom susretu četvrtfinala (3:0), a prolaz među četiri najbolja evropska tima, gde će igrati protiv Real Madrida, ove srede overio je Erling Haland, iako je meč na kraju završen remijem 1:1 zbog preciznog udarca Džošue Kimiha sa bele tačke u 83. minutu, kada je sve već bilo uveliko rešeno.

S obzirom na viđeno u ovom dvomeču, teško da bi njegov ishod bio drugačiji i sa Nagelsmanom na klupi, jer je direktan krivac za eliminaciju Bajerna bio Dajo Upamekano. Očajan je bio francuski štoper u prvom meču, dezorjentisan u prostoru i slab na lopti, čime je doprineo drugom i trećem golu rivala, a ništa bolje nije odigrao u revanšu. U prvom poluvremenu pogledala ga je sreća da mu bude poništen crveni karton zbog faula nad Halandom kao zadnji igrač odbrane, pa ga je Norvežanin častio promašenim penalom, ali u 57. minutu Upamekanu nije bilo spasa. Klizanje kojim je Sitijevom golgeteru otvorio put ka Zomerovom golu kaznio bi i igrač slabijih kvaliteta nego što su Halandovi.

Izabrane vesti

U Tuhelovu odbranu donekle ide to što među raspoloživim snagama za poziciju štopera nije imao bolje rešenje zbog povrede Lukasa Ernandeza, ali posle dve ovako slabe utakmice na nivou četvrtfinala Lige šampiona jasno je da su Upamekanu dani u Minhenu odbrojani. Barem u ulozi startera, jer ga ugovor "čuva" još dve godine.

Kao i pre osam dana u Engleskoj, ponovo smo videli sjajno prvo poluvreme. Nedostajali su samo golovi, ali bilo je šansi, brze igre, žestokih duela, tenzije među igračima, pa i na klupi pošto je Tomas Tuhel već u 20. minutu zapisan zbog žustrog prigovora (pred kraj utakmice je dobio i drugi). A, imao ih je dosta nemački trener na suđenje Klemona Turpana. Posebno zbog odluke koja je u velikoj meri mogla već u 18. minutu da utiče na konačan ishod.

Arbitar iz Engleske je pokazao crveni karton Upamekanu nakon što je kao poslednji igrač odbrane oborio Halanda u kontranapadu gostiju. Ipak, francuskog štopera, tragičara iz prvog susreta i direktnog krivca za dva pogotka Mančester Sitija, spasila je podignuta zastavica pomoćnog sudije. Primetio je milimetarski ofsajd i signalizirao kolegi, koji je potom dobio potvrdu iz VAR sobe da je norveški golgeter zaista bio u nedozvoljenoj poziciji.

Mogao je Upamekano da odahne, ali ne zadugo. U 35. minutu ponovo se našao u centru pažnje zbog skrivljenog penala. I, još jednom ga je pogledala sreća. Haland je poslao loptu preko prečke i ostavio nekažnjenim naivan potez Francuza, koji je nešto ranije ušao u blok Gundoganovog šuta sa rukama iza leđa, ali je onda levu neobjašnjivo spustio pored tela i nepropisno zaustavio loptu na putu ka golu.

Bio je to prvi Halandov promašaj sa bele tačke od dolaska u Siti, nakon sedam uspešnih penala. Možda je proradila trema po dolasku u Minhen, imajući u vidu da je Norvežanin kao igrač Borusije Dortmund pretrpeo sedam poraza u isto toliko susreta sa Bajernom, ali po povratku sa odmora pokazao je Erling Haland da nije previše emotivan tip. Prokletstvo u mečevima sa Bajernom razbio je letos kada je dao jedini gol u prijateljskom duelu, potom je na Etihadu prošlog utorka bio strelac za 3:0, a sada je potpisao kapitulaciju Bavaraca...

Naredni izazov za 22-godišnju gol-mašinu biće odbrana Real Madrida (9. maja u Španiji i 16. u Engleskoj), ali Građanje prethodno čeka borba za vrh Premijer lige. Gvardiolini izabranici su u naletu, nemaju poraz od 5. februara, a ovo im je bio tek treći remi u tom periodu. Prišli su Arsenalu na samo četiri boda zaostatka i s nestrpljenjem čekaju veliki derbi 26. aprila na svom stadionu.

Nije Pep Gvardiola večeras menjao startnu postavu u odnosu na onu koji je igrala u prvom meču sa Bajernom, ali će u neke od narednih mečeva morati bez štopera Nejtana Akea, koji se nekih pola sata pre kraja utakmice uhvatio za ložu i tražio zamenu.

Za razliku od kolege, Tomas Tuhel je napravio dve promene u svom timu kada se porede starteri od pre osam dana. Od prvog minuta igrali su Kanselo i Šupo Moting umesto Dejvisa i Gnabrija. Nije to posebno iznenadilo goste. Najveći problem u prvom delu meča zadavali su im prodori Sanea i Komana po bokovima, ali kako je vreme prolazilo, sve uspešnije su ih zatvarali.

Možda bi večeras nešto bilo drugačije da je Leroj Sane iskoristio sjajnu šansu koju je imao iz kontranapada u 17. minutu, međutim, bio je neprecizan pa ćemo gledati reprizu prošlogodišnjeg polufinala. Posle dve sjajne utakmice Real je bio uspešniji ukupnim rezultatom 6:5.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE - REVANŠ MEČ

BAJERN MINHEN - MANČESTER SITI 1:1 (0:0), prvi meč 0:3

/Kimih pen 83 - Haland 57/

Minhen

Stadion: Alijanc Arena

Sudija: Klemon Turpan (Engleska)

Žuti kartoni: Kanselo, Upamekano, Kimih (Bajern), Ederson, Gundogan, Ake (Siti)

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Čelsi – Real Madrid 0:2 (0:0), prvi meč: 0:2

/Rodrigo 58, 80/

Napoli – Milan 1:1 (0:1), prvi meč: 0:1

/Osimen 90+3 – Žiru 43/

Sreda

Bajern Minhen - Mančester Siti 1:1 (0:0), prvi meč 0:3

/Kimih pen 83 - Haland 57/

Inter - Benfika 3:3 (1:1), prvi meč 2:0

/Barela 14, Martinez 66, Korea 78 - Aursnes 38, Silva 86, Musa 90+5/



tagovi

Liga šampionaMančester SitiBajern MinhenErling HalandDajo Upamekano

Obaveštavaj me

Bajern
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara