Igrači Urakana (©AFP)
Igrači Urakana (©AFP)

Urakan između dve vatre: Na putu za plej-of uz strah od ispadanja

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.11.23. | 23:12

Globo bi pobedom nad prežaljenim Arsenalom u pretposlednjem 13. kolu Grupe A Liga kupa Argentine mogao da osigura opstanak

Čak i pored toga što se nalazi u vrhu tabele Grupe A argentinskog Liga kupa, Urakanu i dalje preti ispadanje u niži rang. Gotovo nezamislivo je da je ekipa iz Parke Patrisiosa u drugom delu sezone u konstantnoj borbi za plasman u plej-of, dok sa druge strane isto tako se svim silama bori za bodove na zbirnoj tabeli koja objedinjuje učinak iz oba takmičenja u ovoj kalendarskoj godini, a na kojoj veoma loše stoji.

El Globo je neporažen na tri uzastopne utakmice i bori se da zadrži poziciju na vrhu tabele. U utakmici koja važi za 13. kolo grupne faze Kupa profesionalne lige Argentine, Urakan će poslednji put ove sezone, barem kroz kvalifikacioni deo takmičenja, noćas (01.00) zaigrati pred domaćom publikom na svom Tomas Adolfo Duko stadionu, kada mu u goste dolazi već prežaljeni Arsenal iz Sarandija.

Izabrane vesti

Urakan je neporažen u prethodna tri kola, čime se iskupio za neuspehe iz serije od tri poraza. Štaviše, prednost im je što u ovom meču igraju kod kuće. Sa druge strane, Arsenal je praktično završio kampanju u Kupu profesionalne lige, pošto više nema šanse da se plasira u nokaut fazu. Ipak, Vijaduktosi nisu izgubili u šest poslednjih mečeva, uz četiri remija i dva ostvarene pobede.

El Globo ne očekue da će mu biti lako u ovom kolu, jer im je ujedno i poslednji kao domaćem timu u ovoj grupnoj fazi i znaju koliko je važno da pobede kako bi izbegli dalje komplikacije. U zavisnosti samo od sopstvene snage i učinka, Urakan na ovaj duel stiže silno motivisan, pošto je u prethodnom kolu u gostima savladao River Plejt rezultatom 2:1.

01.00: (1,58) Urakan (3,45) Arsenal (6,25)

Na pet prethodnih mečeva zabeležili su dve pobede, remi i dva poraza, pobedivši već pomenuti River Plejt, ali i Argentinos Juniorse, odigravši nerešeno sa Barakas Sentralom, pored poraza od Instituta i Estudijantesa. Klub trenutno zauzima treće mesto na tabeli Grupe A, sa do sada osvojenih 20 bodova, imajući samo dva poena više od Instituta, prvog tima van zone pristupa plej-ofu. Na poslednjih 10 domaćih mečeva koje je ekipa Dijega Martineza odigrala na stadionu Tomas Adolfo Duko, zabeležen je učinak od pet pobeda, jednog remija i četiri poraza.

Eventualna pobeda na noćašnjem susretu Urakanu bi zagarantovala opstanak u elitnom rangu takmičenja i za narednu sezonu. Kada se piogleda tabela sa koeficijentima učinka, El Globu ne preti ispadanje. Međutim, pored ispadanja na osnovu koeficijenata, jedan tim će ove sezone ispasti i na osnovu bodovne tabele, koja uzima u obzir bodove koje su klubovi osvojili tokom tekuće sezone u ligi i Liga kupu. Prvobitno je zamišljeno, da kao i prethodnih godina, dva tima ispadaju iz lige na osnovu koeficijenata, ali je 22. juna 2023. AFA odlučila da smanji broj timova koji bi ispali u Primeru B Nasional na ovaj način, odlučivši da jedan od timova napusti elitni rang samo na osnovu sakupljenih bodova.

Nažalost po Arsenal iz Sarandija, na osnovu obe gore navedene propozicije takmičenja, Vijaduktosi su uveliko viđeni u drugom nacionalnom rangu. Kako su već otpisani na osnovu koeficijenata, ali i na osnovu najmanje sakupljenih bodova iz ovogodišnjih takmičenja, zbirna tabela bodova se pomakla za jedno mesto naviše, tako da će tim koji se bude nalazio na pretposlednjem mestu, zajedno pod ruku sa Arsenalom u niži rang. Za sada je to Kolon, sa 42 sakupljena boda, dok su najugroženiji Union iz Santa Fea sa 43, ali i Urakan, Himnasija, Sarmijento i Velez Sarsfild, koji broje 45 sakupljenih jedinica. Sa dva kola do kraja ligaškog dela, očekuje nas velika borba za opstanak.

Ekipa Arsenala, uprkos svemu, nastoji da iznenadi u gostima iako više nema šanse da se iskobelja iz svakojakih problema. Bez poraza u pet uzastopnih kola, tim je barem pokazao određeni napredak u poslednjih nekoliko utakmica, ali je protraćio dragocene bodove igrajući kod kuće protiv Himnasije nerešeno bez golova, a zatim je usledio identičan rezultat i na gostovanju protiv Independijentea. U poslednjih pet mečeva zabeležena je samo jedna pobeda i četiri remija, bez poraza, pobedivši Kolon, pored remija sa Independijenteom, Himnasijom, Taljeresom iz Kordobe i Banfildom.

Klub se trenutno nalazi na 12. mestu Grupe A sa 13 osvojenih bodova, šest iza Banfilda, koji zatvara pristup mestima za nastavak takmičenja. Igrajući u gostima, ekipa Federika Vilara zabeležila je nedavnu kampanju od četiri remija i šest poraza u poslednjih 10 mečeva.

Pored prednosti igranja kod kuće, Urakan takođe prolazi kroz hvale vredan trenutak u sezoni i suočiće se sa timom koji više nema ambicije usred kampanje koja je daleko ispod početnih očekivanja. Poslednji duel ovih rivala viđen je krajem aprila tekuće godine, kada je na ovom istom stadionu domaći tim slavio sa 2:1.

------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

------------------

ARGENTINA, LIGA KUP - 13. KOLO

Petak

Sentral Kordoba - Etudijantes 0:1 (0:1)

/Karilojo 35/

Subota

Himnasija LP - Atletiko Tukuman 1:2 (0:1)

/Abaldo 53 - Estigaribija 29, Romero 75/

Argentinos Juniors - Velez U TOKU

Rosario - River Plejt U TOKU

23.55: (2,50) Lanus (3,05) Rasing (2,85)

Nedelja

01.00: (1,58) Urakan (3,45) Arsenal (6,25)

18.30: (2,45) Kolon (3,10) Taljeres (2,85)

18.30: (2,55) Defensa i Hustisija (2,90) San Lorenco (2,90)

20.45: (1,83) Boka Juniors (3,25) Njuels (4,40)

20.45: (2,05) Tigre (3,10) Platense (3,70)

23.00: (2,00) Belgrano (3,05) Union (3,90)

23.00: (2,15) Independijente (3,05) Banfild (3,45)

Ponedeljak

23.00: (2,85) Sarmijento (2,95) Godoj Kruz (2,55)

Utorak

01.00: (1,87) Instituto (3,25) Barakas Sentral (4,20)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineUrakanArsenal Sarandi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara