Đurđević juri Primeru i status strelca decenije: Ispred samo Stuani, Mata i Uljoa

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.03.21. | 15:35

U poslednjih deset godina do 30. kola Segunde samo su Mata, Stuani i Uljoa bili efikasniji od špica Hihona

Ako je La Liga vasiona za sebe, onda je španska Segunda mikrouniverzum sa svojim kraljevima šesnaesteraca. Kada bi sezonu završili sa Pićići nagradom kao potvrdom da od njih nema veće noćne more za protivničke odbrane i golmane, oni koji su se obreli u Primeri često su potvrđivali da mogu, možda ne baš tako ubedljivo, da se povinuju zahtevima društva najboljih. Bilo ono špansko, nemačko, austrijsko...

Deset godina je prošlo otkako se nekadašnja želja Crvene zvezde Džonatan Sorijano kao najbolji strelac Segunde iz Barselone B preselio u Salcburg, a od te, takmičarske 2010/11, u prvenstvu u kojem uglavnom obitava španska fudbalska sirotinja izrotiralo se deset različitih imena na čelu liste strelaca na kraju sezone.

Izabrane vesti

(3,90) Nortempton (3,05) Oksford (2,15)

Nekolicina je prebacila brojku od 30, pojedinci su jedva uspevali da zaokruže dvadeset ili je prebace za kusur, ali oni koji su do 30. runde (od ukupno 42) imali bolji učinak od razgoropađenog Uroša Đurđevića debelo su u manjini. Novopečeni reprezentativac Crne Gore već je na 20 pogodaka i tempo koji je uspostavio daje mu za pravo da veruje da može da se pridruži Džonatanu Sorijanu, Hajmeu Mati i Rubenu Kastru kao jedinoj trojici koji su od sezone 1986/87 pogađali bar 30 puta u španskoj drugoj diviziji.

Samo su pomenuti Mata, Kristijan Stuani i Leonardo Uljoa, zaključno sa 30. kolom imali više pogodaka od Đurđevića. Stuani je to učinio u prošloj sezoni sa 23 gola, ali i reputacijom čoveka sa preko 80 pogodaka u Primeri, ondosno Premijer ligom u fudbalskom CV-ju. Urgugvajac je do kraja sezone opao procenat realizacije, pa je sa novih šest golova dosegao 29 dovoljnih za Pićići.

Sećate se Leonarda Uljoe? Onog što je kao džoker pomogao Lesteru da mimo svih fudbalskih aksioma osvoji Premijer ligu? E, taj Argentinac je kao član Almerije u sezoni 2011/12 bio neprikosnoven na listi strelaca – do 30. kola 22 gola, do kraja, poput Stuanija, još šest komada.

Ostaje još Haime Mata. Najbolji strelac Segunde u 21. veku je sezonu 2017/18 okončao sa 33 gola, a 12. kola pre kraja imao je 24. Posle ubitačne sezone Hetafe je napravio krađu decenije u razmerama malih klubova, doveo rođenog Madriđanina bez ijednog uloženog centa, a onda u debitantskoj sezoni u Primeri postigao 14 i namestio šest golova. Trenutno igra teću uzastopnu u španskoj eliti gde su mu je do sada upisano 92 nastupa, 30 golova i deset asistencija.

Najbolji strelci Segunde poslednjih deset sezona (Printscreen)Najbolji strelci Segunde poslednjih deset sezona (Printscreen)

Popularni Đuka recimo ima bolje golgeterske brojke od sada već vremešnog Rubena Kastra koji je svoju naefikasniju sezonu u drugoj ligi završio sa 32 pogotka, pa naredne posle izborene promocije sa Betisom rešetao špansku visoku i srednju klasu i okončao povratničku godinu sa 19 prvenstvenih golova.

Svi ovi primeri nagoveštavaju jednu stvar. Da najkvalitetniji revolveraši Segunde, najčešće odlično snađu i ne zagrcnu na većem zalogaju koji predstavlja La Liga. A Đurđević je u očima španskih medija već viđen u Primeri. Da li kroz promociju sa Sportingom ili putem transfera za koji bez sumnje postoji solidan broj interesenata.

Iskustvo najboljih strelaca iz prethodne decenije pokazalo je da nema pravila da li će posle 30. runde prosek golova rasti ili opadati. Dok su u završnih 12 kola Uljoa i Stuani donekle kvarili procente, Sorijano, Kastro, Čarls su ih popravljali. Setimo se Stefana Šćepovića koji je poput Đurđevića u istom klubu u istom vremenskom periodu stigao do identičnih 20 golova. A onda stao. I do kraja prvestva spakovao još samo tri lopte u protivničke mreže.

Na Đurđeviću je da proba da nastavi rafal u istom ritmu.


tagovi

Uroš Đurđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara