Filip Đuričić (©Reuters)
Filip Đuričić (©Reuters)

Đuričić dominirao kao prava desetka, njegovim loptama Srbija pregazila Katar (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.09.21. | 22:31

As Sasuola asistirao za tri gola – 4:0

Da pobeda rezultatski znači – ne znači. Da prija – i te kako prija. Jer, lepo je ubedljivim trijumfom zagrejati dlanove i napuniti pluća, pojačati adrenalin pred dve izuzetno bitne utakmice u mundijalskim kvalifikacijama koje slede u narednih sedam dana.

Srbija je odigrala odličnu utakmicu protiv Katara. Nije smetalo što na teren nije izašao najjači tim kao što je i najavio selektor Stojković, mada je i ovaj što je zaigrao bio sasvim dobar, jači od očekivanog. Vrlo motivisani, kao da im pobeda donosi prolaz dalje, sigurni na lopti, opasni svaki put kada bi prešli centar, Orlovi su prikazali partiju modernog fudbala i upisali trijumf protiv reprezentacije koja će kao domaćin igrati na narednom Svetskom prvenstvu – 4:0.

Izabrane vesti

Nećemo da precenjujemo pobedu, ali nema razloga ni da je potcenjujemo, jer je Katar savladao prethodno Luksemburg (1:0) i Azerbejdžan (2:1) i remizirao sa Irskom (1:1), kada su u pitanju ostali timovi iz naše kvalifikacione grupe.

Poručio je Filip Đuričić dan pred utakmicu da kada se igra u dresu reprezentacije nema nevažnih mečeva. I u skladu sa tom izjavom je odigrao. Bio je dominantna figura tokom svih 90 minuta. Plenio je igrom, deljenjem lopti, angažovanjem. Bio je istinska “desetka” srpskog tima. Jedino što Đuričić nije uspeo večeras je da postigne gol. Imao je tri kolosalne šanse, međutim, možda je taj deo repertoara ostavio za neku od naredne dve, bitnije utakmice.

Eh, kada bi malo češće Srbija otvarala utakmice kao protiv Katara... Već u drugom minutu Đuričić je protutnjao po desnoj strani, a njegov centaršut je defanzivac Katara Kuki preusmerio u svoju mrežu – 1:0. Kako se samo poželeti može...

Narednih 15 minuta je bio period kada je Stojkovićev tim bio malo statičan, kao da je i njega iznenadilo tako brzo vođstvo. Međutim, nije rival uspeo ništa konkretno da uradi u tom periodu. A, onda je sevnula kontra, ponovo je Đuričić uradio gro posla: ukrao loptu na centru, doneo je do šesnaesterca, pronašao Jovića, a napadač Real Madrida je postigao gol. Ponovo je pokazao da može da “posti” u klubovima, da mu tamo ne ide, ali kada Luka obuče dres Srbije, njegovo znanje automatski ispliva na površinu.

Prijalo je očima koliko su Orlovi igrali brz, direktan fudbal, bez mnogo davljenja lopte, bez pasova unazad, bez poseda koji ništa ne znači. Ne, svaki put kada je lopta osvojena, išla je unapred, tražio se prostor, tražila su pukotina da se gurne ka Joviću i Vlahoviću.

U istom ritmu se igralo i u drugom poluvremenu. Srbija je potpuno kontrolisala sva dešavanja na terenu, stvarala šanse, od kojih je “samo” dve završile u mreži. Najpre je ponovo Đuričić oduzeo loptu na centru i “spojio” s golom Vlahovića, koji je sve rutinski završio za 3:0. Mogao je i on više, ali je nekoliko puta za pola koraka ostajao u ofsajdu, a pred sam kraj je prebacio prečku u situaciji jedan na jedan sa golmanom, a onda dva minuta kasnije probao da dribla čuvara mreže i ostao bez lopte.

Tačku na utakmicu stavio je Nikola Milenković, još jedan as Fjorentine se upisao u strelce, glavom posle kornera koji je izveo Andrija Živković – 4:0.

Debitantski nastup je upisao Mile Svilar na golu Orlova, imao je i malo posla koji je odradio bez greške, a sasvim solidan je bio i drugi debitant, Veljko Birmančević, koji je kao starter igrao uz levu aut liniju.

Izlet u Debrecin je završen uspešno, Srbija je kontrolu protiv Katara završila sa visokom ocenom i sve što je potrebno je da taj pelcer donese na Marakanu, gde će u subotu ugostiti Luksemburg u utakmici u kojoj su tri boda imperativ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KATAR - SRBIJA 0:4 (0:2)

/Kuki ag 2, Jović 18, Vlahović 60, Milenković 85/

 Stadion: Nađerdi u Debrecinu.

Sudija: Glova (Slovačka).

KATAR (4-2-3-1): Alšib – Migel, A. Hasan (od 73. Elamin), Albajati, Salman – Budijaf (od 74. Madibo), Aleldin (od 61. Asadala) - Alravi, Al Hajdos (od 61. Afif), Kuki – Ali.

SRBIJA (3-4-1-2): Rajković (od 46. Svilar) – Milenković, Nastasić (od 46. Veljković), Pavlović – Lazović (od 76. Radonjić), Maksimović (od 63. Račić), Gudelj (od 56. Lukić), Birmančević (od 56. Živković) – Đuričić – Jović, Vlahović.


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara