Pogled iz vazduha na Montevideo i stadion Sentenario (©Shutterstock)
Pogled iz vazduha na Montevideo i stadion Sentenario (©Shutterstock)

Urugvaj: Siti i Vonderers - sukob modernog i tradicionalnog

Vreme čitanja: 4min | sub. 07.11.20. | 23:02

Teško da će se ikada mečevi ovih klubova kategorizovati kao klasik, ali svakako su od onih koji privlače pažnju

Siti protiv Vonderersa u 3. rundi šampionata. Ne, nije Premijer liga Engleske, već samo tako zvuči... Živi smo svedoci enormnih ulaganja u sve poznate grane sporta. Naročito u svetu fudbala u protekle dve decenije, gde se pojavilo gro, u najmanju ruku, sumnjivih i kontroverznih biznismena, pa sve do arapskih šeika i njihovih naftom obojenih milijardi. Jedna od najpoznatijih kompanija u svetu sporta, Siti Fudbal Grup (CFG), poseduje toliko fudbalskih ekipa, da bi komotno mogla da oformi i ligu u kojoj bi oni sami mogli da se takmiče. Njen deo je i urugvajski Montevideo Siti.

Pored Engleske, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Španije, Kine, Japana, Belgije i Francuske, odnosno Mančestera, Melburna, Njujorka, Mumbaja, Đirone, Sičuana, Jokohame Marinos, Lomela i Troe, predstavnik južnoameričkog kontinenta je nekadašnji Atletiko Torke. Mladi urugvajski klub nastao je na temeljima ekipe iz Kunkuna, predgrađa glavnog grada, a i sam Atletiko Torke je relativno nov, osnovan 2007. godine od strane lokalnog bisnismena. Sa već spremnim ulaganjima klub je vrlo brzo iz nižih amaterskih liga dospeo do druge profesionalne divizije. A, onda je 20. marta naredne godine kao grom odjeknula vest na naslovnoj strani Ovasiona, da je Siti Grupa zainteresovana i da je već u pregovorima oko kupovine Torkea. Što se ubrzo i obistinilo, pošto je 5. aprila iste godine tim zvanično postao vlasništvo odabranog društva Građana.

Izabrane vesti

Zeleniš je brzo stigao, a za njim i iskusni igrači poput Dijega Martinonjesa, Ernesta Gonjija, Ernana Figereda, Valentina Kasteljanosa - koji je sada uzdanica bratskog Njujorka - i mnogi drugi. Nisu to bili fudbaleri koji su bili na radaru evropskih velikana, ali u najmanju ruku mogli su da potpišu za Penjarol, Nasional ili, pak, neki argentinski klub. Sa takvim igračkim kadrom druga divizija bila je bukvalno preskočena. Po ulasku u Primeru 2017. godine, iako su očekivanja fudbalske javnosti bila da će vlasnici da ubruzgaju veliki kapital, ipak to se isprva nije dogodilo. Štaviše, Torke je 2019. godine ispao u drugi diviziju pošto je u poslednjem kolu izgubio od Nasionala sa 3:2. Posle godinu dana provedenih u nižem rangu, sastav se vratio u društvo najboljih, a onda su vodeći ljudi rešili da se malo bolje pozabave ekipom. Krenuli su od imena, kada je 22. januara 2020. godine Torke i zvanično dobio ime Montevideo Siti, a sa njim i novi grb, koji je poprimio prepoznatljive obrise bratskih klubova.

Iz predgrađa, mečevi su se preselili na najveći stadion u Urugvaju, Sentenario, inače zdanje napravljeno za potrebe prvog Svetskog prvenstva 1930. I dalje rekord po posećenosti datira iz te godine, kada se na polufinalnoj utakmici Mundijala između Urugvaja i Jugoslavije (6:1), okupilo 79.867 ljudi. Ujedno, najavljeno je da će klub započeti rad na izgradnji nove akademije i administrativnog kompleksa, predviđenog da bude jedan od najnaprednijih akademskih centara u Južnoj Americi.

Dijego Arismendi u dresu Stouka protiv Bešiktaša u Ligi Evrope (©Reuters)Dijego Arismendi u dresu Stouka protiv Bešiktaša u Ligi Evrope (©Reuters)

Trenutni sastav kluba baziran je na mladim igračima iz Urugvaja i nekolicine Argentinaca, predvođenih tridesetdvogodišnjim kapitenom Dijegom Arismendijem, nekadašnjim igračem Brajtona, Barnlija, Hadersfilda i Stouka.

Rival Sitija u Intermediju, kako se naziva drugi deo prvenstva Urugvaja, između Aperture i Klausure, noćas se Montevideo Vonderers, jedan od najstarijih klubova u zemlji, čije ime se uglavnom izgovara sa setom u glasu.

Tim koji u svojoj istori poseduje tri titule nacionalnog šampiona, ali još davnih godina sa početka 20. veka (1906, 1909. i 1931). Sami počeci Bohemiosa nagoveštavali su jednu blistavu budućnost, jer se konačno pojavio klub koji je uspeo da stane na put Nasionalu i Penjarolu, sa kojima je tih godina veoma lako izlazio na kraj. Međutim, finansijske krize koje ovaj kolektiv i dan danas ima, nebrojeno puta su ga sputavale i u dosta slučajeva izbacivale iz najvišeg ranga. Poslednji put u okršaj za titulu crno-beli su se upustili 2013. godine, kada je od njih u finalu bolji bio Danubio.

Danas ovo je jedinstven primer sukoba stare, tradicionalne i, nove, moderne filozofije fudbala. Teško da će se ikada mečevi ovih klubova kategorizovati kao klasik, ali svakako su od onih koji privlače pažnju. Makar ga igrali trenutno četvrtoplasirani u ukupnom poretku - u Urugvaju se sabiraju osvojeni bodovi iz svih turnira sezone - Siti i Vonderers koji drži 11. poziciju. I, uprkos tome što je domaćin poražen dva puta u Intermediju, dok je gost osvojio bod iz dva kola.

Kako se zbog pandemije virusa mečevi igraju bez prisustva publike, susret ekipa iz Montevidea održaće se na malom stadionu Čarua, u Parku Rivera, umesto na Sentenariju. Međusobna istorija ovih klubova gotovo i da ne postoji. Sastali su se svega tri puta, a u dva susreta uspešniji su bili Vonderersi, dok je jednom trijumfovao Siti.

URUGVAJ 1, INTERMEDIO - 3. KOLO

Nedelja

00.15: (2,40) Montevideo Siti (3,00) Montevideo Vonderers (3,05)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Urugvaj 1Montevideo VonderersMontevideo Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara