Brimp Fornaroli (©Twitter/BFornaroli)
Brimp Fornaroli (©Twitter/BFornaroli)

Urugvajska gol-mašina: Fornaroli daje gol na svaka 54 minuta!

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.12.23. | 23:10

Sa 36 godina napadač Melburn Viktorija je prvi strelac A-lige i najubojitiji golgeter na svetu. Mediji u Australiji traže od selektora Arnolda da ga opet pozove u reprezentaciju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Za golmane u fudbalu važi da su kao vino – što stariji to bolji. Ali, da ova krilatica može da se primeni i na napadače dokazuje Olivije Žiru, koji u Milanu doživljava drugu fudbalsku mladost, baš kao i Bruno Fornaroli u dresu Melburn Viktorija.

Izabrane vesti

Urugvajac je sa punih 36 godina prvi strelac australijskog šampionata, a u proteklom kolu je izbušio mrežu Ninkovićevih Vonderersa, pošto je postigao sva četiri gola za goste u pobedi od 4:3. U prvih sedam kola bio je strelac čak 11 puta, a taj četvrti pogodak u Zapadnom Sidneju bio je njegov jubilarni, stoti u A-ligi, igrajući tokom proteklih osam godina za ekipe Melburn Sitija, Pert Glorija i Viktorija.

Fornaroli ove sezone postiže gol na svaka 54 minuta provedena na terenu, što predstavlja trenutno vodeći učinak u svetu. Iza njega su Seru Girasi iz nemačkog Štutgarta i napadač Vikingura sa Farskih Ostrva. Šesto mesto na ovoj listi najubojitijih napadača u svetu ove sezone zauzima as Bajerna Hari Kejn, koji trese mreže rivala na svaka 63 minuta, dok je Kilijan Mbape na 23. poziciji sa golom na 77 minuta.

Sjajne igre Fornarolija na početku sezone, raspalile su australijsku javnost: Dobar deo medija, kao i mnogi navijači na društvenim mrežama, traže da ga selektor Grem Arnold ponovo pozove u reprezentaciju za Kup Azije u Kataru, koji se igra u januaru iduće godine. Naime, rođeni Urugvajac je početkom 2022. dobio australijsko državljanstvo, a već krajem marta odigrao je dve utakmice za Sokeruse i postao tako najstariji debitant u istoriji državnog tima Australije.

Međutim, posle tih utakmica protiv Japana (0:2) i Saudijske Arabije (0:1) u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru, Arnold više nije pozivao iskusnog golgetera u reprezentaciju.


09.45: (2,05) Melburn Viktori (3,45) Sidnej (3,30)


Sokerusi su posle odličnih partija na Svetskom prvenstvu imali dosta problema sa efikasnošću i lutali su u čestim rotacijama na poziciji centarfora, gde su se u poslednje vreme smenjivali Mičel Djuk, Brendon Borelo i Džejmi Meklaren. Golgeterski su proradili tek nedavno, kada su napunili mrežu nejakom Bangladešu (7:0), ali su već protiv Palestine jedva jednom pogodili gol rivala.

U situaciji kada je Borelo teže povređen i neće igrati bar još tri meseca, kao i zbog mogućnosti da neki igrači iz Evrope otkažu zbog klupskih obaveza (mada je Kup Azije u FIFA terminu i klubovi imaju obavezu da puste igrače), Fornaroli je ponovo dospeo u centar pažnje.

Bruno je dodatno unapredio kvalitet svoje igre ove godine, naročito kada je reč o završnici iz šesnaesterca. Golovi iz daljine su njegova prirodna specijalnost i on je zaista izuzetan igrač“, pohvalio je urugvajskog veterana trener Viktorija Toni Popović.

Međutim, za razliku od medija, on nije želeo da vrši pritisak na Arnolda. Bar ne direktno.

Da li treba da dobije poziv u reprezentaciju? To nije pitanje za mene već za selektora“, diplomatski je odgovorio Popović.

Isto novinarsko pitanje nije zaobišlo ni Grema Arnolda.

Već dugo poznajem Bruna i znam šta sve može da uradi na terenu“, rekao je selektor Australije i dodao da je sezona u A-ligi još u ranoj fazi i da igrači iz domaćeg prvenstva tek treba da pokažu svoje najbolje lice.

Međutim, Arnold je naglasio da će u reprezentaciju pozivati samo one koji su to zaslužili i da više nema ukazivanja šansi.

To vreme je praktično završeno. Proteklih sedam meseci sam pružao šanse, pozivao igrače, ali sada je došao na red ozbiljan posao i samo 23 najbolja igrača će biti pozvana“, rekao je selektor Sokerusa.

Čitajući između redova, lako se zaključuje da se deo o „ukazivanju šansi“ ne odnosi na Fornarolija, jer on nije ni pozivan u reprezentaciju poslednjih 18 meseci. Jedini odgovor iskusnog golgetera na celu debatu bila je objava fotografije na Tviteru, na kojoj grli kćerku i sina, dok u rukama drži „kapicu“, koja je simbol igranja za reprezentaciju u Australiji.

Tako specijalan trenutak“, napisao je Fornaroli iznad slike.

Takođe, biće zanimljivo videti i u koju grupu spada Miloš Degenek, pošto je tokom 2023. bio deo australijskog tima, ali se baš i nije naigrao fudbala. Takođe, izostao je s poslednjeg okupljanja reprezentacije, na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. jer i u Crvenoj zvezdi ove sezone dobija šansu na kašičicu.

Arnold bi trebalo da saopšti spisak reprezentacije narednih dana, pošto Kup Azije na kojem Australija ima šampionske ambicije, počinje već 12. januara, utakmicom između domaćina Katara i selekcije Libana. Australija prvi meč igra narednog dana protiv reprezentacije Indije, a u istoj grupi takmičiće se i Uzbekistan i Sirija.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

AUSTRALIJA 1 – 8. KOLO

Petak

Vestern Junajted – Brizbejn Rour 2:1 (0:0)

/Penja 83, Risdon 90+1 – O‘Šej 69/

Vestern Sidnej Vonderers – Adelajd 1:0 (1:0)

/Pjerias 23/

Subota

08.00: (2,05) Njukasl Džets (3,45) Pert Glori (3,30)

09.45: (2,05) Melburn Viktori (3,45) Sidnej (3,30)

Nedelja

07.00: (1,92) Melburn Siti (3,50) Sentral Koust Mariners (3,60)

Ponedeljak

09.00: Mekartur - Velington Feniks

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Australija 1Bruno FornaroliMelburn Viktori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara