Simon Banza (©Reuters)
Simon Banza (©Reuters)

Urugvajska presuda i nadvijanje tame nad Portom: Braga postala ozbiljna pretnja (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.04.24. | 00:09

Šampionsko pitanje izvesno je rešeno u Portugaliji, ali nisu ostala...

Kovali su velike planove na Dragau, sanjali velike snove. U titulu su bili zagledani, bez nje poodavno ostali, kao i Lige šampiona, a mogli bi i bez – Lige Evrope! Tama se nadvila nad Dragaom, pretnja je sve veća i veća, a portugalskog velikana u ambis može da gurne – Braga.

Na Dragau su videli Porto rame uz rame sa Sportingom i Benfikom, no od lisabonskih klubova su miljama daleko. Trenutno. Jedno su želje, drugo realnost. Ona je nekada surova. Sezona može da pukne u paramparčad. Situacija se odvija tako da Braga u poslednjem kolu u direktnom duelu može da odnese Ligu Evrope, a što je makar nakratko – ima tri boda prednosti, ali i meč više – u boljoj poziciji od dvostrukog prvaka Evrope ponajviše je zaslužna zlatna izmena Ruja Duartea – 2:1 (0:0).

Izabrane vesti

Nije dobio šta je očekivao ofanzivaca trener Brage i povukao je rezove. Prvi već početkom nastavka. Poslao je na teren Rodriga Salasara umesto Vitora Karvalja. Bio je to pun pogodak. Sve što mu nisu ponudili starteri, jeste čovek koji je na debiju za Urugvaj dva puta tresao mrežu. Podjednako ubojit bio je i protiv Vizele, potpisao joj ’smrtnu presudu’ i uključio crveni alarm na Dragau u isto vreme.

Francuski napadač Samjuel Esende doveo je Vizelu u vođstvo, nerprijatno je bilo po domaćina u Kamenolomu. Ali, ne zadugo, jer Frančesko Ruberto se debelo zaigrao. Driblao je golman gostiju u kaznenom prostoru, iščačkao mu je loptu Simon Banza, a urugvajski vezista poslao u praznu mrežu. Momak koga je Braga platila 5.000.000 evra Šalkeu proteklog leta i koji je prohodao na Iberijskom poluostrvu je posle više od dva meseca pogodio.

Večeras je bio učinkkovit gotovo kao u svim prethodnim mesecima u Primeiri. Kada je zagustilo, ponovo se ukazao. Ponovo je bio egzekutor. Krunisao je fenomenalnu akciju u kojoj je Vizeli prodata peta, a koju je započeo Žoao Mutinjo. Portugalski veteran je nedvano potpisao produžetak saradnje sa Bragom do 2025. godine, a trijumfu i proboju do ’kote tri’ doprineo je prvom asistencijom ove sezone u portugalskom šampionatu.

Ne, ovoga puta nije posuo magiju po terenu, kako je to nekada umeo. Sebi pomalo nesvojstveno spojio je Rodriga Salasara sa golom – glavom. Zajednički su doneli radost svima u Kamenolomu. S punim pravom mogu da maštaju o Ligi Evrope. I da je dohvate u poslednjem kolu protiv Porta, kome preostaje i finale kupa sa lisabonskim Sportingom. Ali, ne napravi li kakav radikalni rez i ne počne li da igra fudbal, teško da će imati čemu da se nada.

PRIMEIRA - 30. KOLO

Petak

Rio Ave - Aruka 1:1 (1:0)

/Žoka 36 - Rafa Mohika 47/

Subota

Moreirense - Žil Visente 0:1 (0:1)

/Gbane 38/

Boavista - Estrela 1:1 (0:0)

/Abaskal 90+2 - Pinjo 75/

Braga - Vizela 2:1 (0:0)

/Salasar 53, 85 - Esende 50/

Nedelja

16.30: (2,85) Šaves (3,35) Estoril (2,50)

16.30: (1,62) Famalikao (3,80) Portimonense (5,80)

19.00: (9,00) Kasa Pija (4,70) Porto (1,37)

21.30: (1,28) Sporting (5,90) Gimarais (9,50)

Ponedeljak

21.15: (8,00) Farense (5,00) Benfika (1,38)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BragaVizelaPrimeira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara