Garsija se otvorio Argentincima: Sve je bilo dogovoreno sa Olimpijakosom, a onda se nešto dogodilo… Stankovića sam birao na Plejstejšnu

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.03.20. | 17:44

„Mislim da je Crvena zvezda bila dobar izbor. Igranje u Ligi šampiona je bilo nezaboravno“, poručuje ofanzivni vezista crveno-belih

Čekao se kao najveće pojačanje prošlog leta, pregovori su bili dugi i naporni, s obzirom da je najozbiljniji protivnik Crvenoj zvezdi bio grčki Olimpijakos, a svi na stadionu Rajko Mitić bili ubeđeni da dovode kapitalca, koji će odmah napraviti razliku na terenu. Pa, čak i u Ligi šampiona. Ipak, Mateo Garsija u proteklom delu sezone, iako je dobro počeo, nije uspeo u potpunosti da potvrdi vanserijski kvalitet, pa je na proleće ispao iz startne postave. Ipak, Dejan Stanković ga nije precrtao, davao mu je šansu sa klupe u prvih nekoliko prolećnih kola, a onda je usledila pauza prouzrokovana pandemijom koronavirusa, koja je u potpunosti paralisala fudbal.

Dešavanja oko omalenog Argentinca prošlog leta, poniklog u Institutu iz Kordobe, nisu ostala nezapažena ni u njegovoj rodnoj zemlji. Dobro Argentinici znaju šta znači ime nekadašnjeg prvaka Evrope. Garsija je dobro krenuo, postigao je gol protiv Jang Bojsa, a potom je nakon revanša usledila čuvena proslava „oklopnim vozilom“, čije su slike i snimci obišli planetu. Garsija je, kao u ostalom i najveći broj stranih igrača, odlično prihvaćen u sprskoj prestonici, a pad forme i blede partije bile su direktno odgovorne što su emocije pristalica crveno-belih značajno izbledele kada je u pitanju odnos prema Argentincu.
Imao sam neverovatan prijem. Iznenadilo me je koliko ovaj klub ima navijača, šta znači za celu Srbiju, stvarno neverovatno. Kada izađete napolje svi vas prepoznaju, traže da se fotografišu sa vama. Kada sam stigao morali smo da pronađemo ključ Lige šampiona. Stigao sam u trenutku kada su preostala dva meča sa Švajcarcima i potpisao tri dana pre prvog meča sa Jang Bojsom. Trener mi je rekao da ću najverovatnije biti starter, imao sam samo nekoliko sati sa ekipom. Trenirao sam dva dana sa grupom, nisam znao njihova imena. Nisam mogao ni da pročitam prezimena na leđima (a-ha-ha). Morao sam da igram, bila je veoma važna utakmica. Morali smo da prođemo kako bismo ušli u Ligu šampiona. U prvoj utakmici je bilo 2:2, a ja sam dao drugi gol“, seća se Garsija u intervuu za argentinski portal MundoD možda i najlepšeg trenutka u crveno-belom dresu.

Izabrane vesti

PORED ZVEZDE I OLIMPIJAKOSA U IGRI BILI I ANDERLEHT I BIRMINGEM

Nakon iskustava u Osasuni i Alkorkonu, a potom i u Arisu, gde je eksplodirao, usledili su pozivi nekoliko evropskih klubova. Odabrao je Crvenu zvezdeu, možda i ne znajući da je u pitanju pravi evropski gigant.
Kada sam se vratio sa odmora došao sa na treninge Las Palmasa i vej je bilo jasno da će me prodati, jer je bilo nekoliko veoma zanimljivih klubova koji su me želeli. Bilo ih je četiri ili pet, koji su bili spremni da pošalju ponudu. Među njima su bili Crvena zvezda, klub iz Belgije (Anderleht, prim.aut), klub iz Engleske (Birmingem), a takođe i iz Grčke (Olimpijakos). Praktično je sve bilo dogovoreno sa  Olimpijakosom, ali su se desile neke stvari i Las Palmas nije kompletirao taj transfer. Trener me je kontaktirao i rekao da me žele i da ću biti starter. Oba kluba su mi bila interesantna, jer su igrali plej-of Lige šampona. Oduvek mi je bio san da zaigram u tom takmičenju. Mislim da je Crvena zvezda bila dobar izbor. Veoma je veliki klub, broj jedan u Srbiji, uvek se bori za šampionsku titulu. Trnutno smo prvi, presotalo je 10 kola do kraja i imamo 11 bodova prednosti. Biće lepo ako budemo šampioni, jer će mi to biti prva titula u karijeri“.

TRANSFER MATEA GARSIJE – INSAJD PRIČA: PREĆENO MU BESPARICOM I RATOM NA KOSOVU! KAKVU SU ULOGU ODIGRALI KANJAS I MARIN?

Sezona je nažalost zaustavljena zboog pandemije koronavirusa.
Fudbal je zaustavljen. Nismo trenirali nekoliko dana, ne možemo van kuće. Ovde nema toliko smrtnih slučajva kao u drugim zemlhama, nije toliko ozbilkja situacija kao u drugim delovima Evrope. Ali, nalazimo se u karantinu, utakmice i treninzi su obuzstavljen. U kući smo, treniramo da ne bismo ostali bez ritma, sačekaćemo da vidimo šta će se dogoditi“.

LIGA ŠAMPIONA NEZABORAVAN OSEĆAJ, U GRADU JE BILA FEŠTA

Argentinac sa oduševljenjem govori o jesenjem delu sezone.
Igranje u Ligi šampiona je bilo nezaboravno. O tome sanja svaki igrač. Kada sam počeo u Institutu moj najveći san je bio da igram za prvi tim. Sve ove stvari su delovale nemoguće, niste mogli da zamislite da ćete igrati protiv rivala koje ste koristili na Plejstejšnu. Igranje protiv njih bilo je nezaboravno, neverovatno. Bila je prava fešta u gradu kada smo ušli u Ligu šampiona. Plasirao se poslednje dve sezone, a pre toga nije uspevao godinama. Učinili su da se osećamo kao bogovi koji su ušli u Ligu šampiona. Bilo je neveovatno. Igrali smo protiv Totenhema, Bajerna i Olimpijakosa. Nije prošlo baš najbolje, ali smo imali šansu da osvojimo treće mesto i odemo u Ligu Evrope. Delilo nas je samo nekoliko minuta, ali smo izgubili, Bio je to težak udarac. To je fudbal, lepi i ružni trenuci. Igrao sam svih šest utakmica, kao starter. To mi je bilo veoma dragoceno. Osećaš se važnim u timu. To je sigurno jedna od najlepših stvari koja mi se dogodila u fudbalu. Slušajući himnu Lige šampiona, nema reči kojima se može opisati taj osećaj. Sada smo snažni u domaćem šampionatu, cilj je da budemo šampioni. Ovde je kao u Boki ili Riveru u Argentini, imate obavezu da budete šampion. Takođe smo i u polufinalu Kupa Srbije. Namera je da osvojimo duplu krunu“.

S obzirom da ima 23 godine Garsija je spreman da uči. Sada je u situaciji da to čini pod dirigentskom palicom Dejana Stankovića.
„Sada je tu Stanković kao trener. Bio je sjajan igrač, igrajući u Interu i nacionalni tim. Jedno je od najvećih imena oivde u Srbiji, ovo mu je prvo trenersko iskustvo. Koristio sam ga u Plejstejšnu. Kad to kažem prijateljima, oni se smeju. Trudim se da slušam i nastavim da napredujem, kao i uvek“.

Njegov Insituto je prolazio kroz težak finansijski period prošle godine. Garsija je posebno vezan za svoju matičnu sredinu.
Tražim „strimove“ za gledanje utakmica. Nadam se da se klub može oporaviti, imam mnogo prijatelja koje volim tamo. Klubu uvek želim sve najbolje. Sad moramo da vodimo računa sami o sebi. Nadam se da će se ova situacija što pre završiti da ćemo moži da se bavimo onim što najviše volimo, da igamo fudbal“, zaključio je Garsija.

Foto: Star Sport, FK Crvena zvezda


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara