Foto: ©AFP
Foto: ©AFP

Utakmica Dinamove generacije: Zagrepčani preko Milana vide istorijsko proleće u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 6min | uto. 25.10.22. | 12:39

Čelsi u Austriji ima priliku da overi plasman u nokaut fazu, Salcburg da dodatno zakuva situaciju u Grupi E

Na prvi pogled ne preterano atraktivna, sa dva izrazita favorita, Grupa E jedna je od uzbudljivijih i neizvesnijih u Ligi šampiona ove sezone. Mnoštvo povreda, jedna smena trenera i još mnogo faktora uticalo je na to da dva kola pre kraja iz pomenute grupe sva četiri tima i dalje imaju ne samo matematičke, već poprilično realne šanse da se domognu proleća u Evropi.

Na tabeli to izgleda ovako:

Izabrane vesti

Čelsi 7

Salcburg 6

Milan 4

Dinamo 4

Na Maksimiru se večeras igra utakmica generacije! Tako hrvatski Germanijak najavljuje duel između zagrebačkog Dinama i Milana u petom kolu Lige šampiona (21.00). Bilo je bolnih udaraca, poražavajućih rezultata (dva puta grupnu fazu završili bez osvojenog boda) i teških lekcija, ali lekcija iz kojih su Modri izvlačili pouke i naučili kako da se nose sa velikima.

I ne samo da se nose, već da ih pobede. Mnogo velikih trijumfa ostvario je zagrebački tim prethodnih godina, tukao Arsenal, posramio Atalantu i Totenhem, dobio Sevilju, kraljicu Lige Evrope u njenom takmičenju, ove godine šokirao i Čelsi. Sve na Maksimiru! Pa kad je već tako, pitaju se u Hrvatskoj, što ne bi pao i Milan? Za iskorak u Ligi šampiona, prvo proleće u elitnom evropskom takmičenju, jer generacija koju već godinama predvode Arijan Ademi, Mislav Oršić, Bruno Petković, Dominik Livaković polako prolazi zenit i teško će ponovo imati ovakvu šansu.

"Da, imamo priliku, bila bi ovo kruna svega što smo dosad napravili, da izborimo prolaz iz grupe. Baš smo o tome pričali međusobno u svlačionici. Daćemo sve od sebe", rekao je Mislav Oršić na konferenciji pred okršaj sa italijanskim timom.

Milan u Zagreb stiže sa uobičajenim kadrovskim problemima. Već neko vreme oni ne napuštaju šampiona Italije. Umesto toga, samo se nagomilavaju. Tako pored već neko vreme povređenih Davidea Kalabrije, Alesandra Florencija, Aleksisa Salemakersa, Zlatana Ibrahimovića te Majka Menjanja, trener Rosonera Stefano Pioli neće moći da računa na suspendovanog Fikaja Tomorija, dok Braim Dijaz i Rade Krunić koji su bili projektovani da zauzmu mesto u startnih 11 iza špica, neće biti spremni za svih 90 minuta.

Posle vezanih poraza od Čelsija Milan se našao u nezavidnoj situaciji, sa četiri boda iz isto toliko mečeva, mada sa dve pobede u preostala dva kola i dalje ima sve u svojim rukama. Ipak, svestan da bi porazom u Zagrebu drugu uzastopnu godinu mogao da završi takmičenje u Ligi šampiona već u grupnoj fazi, Pioli je za vikend odmorio osovine šampionskog tima. Među njima je i Rafael Leao, MVP Serije A za prošlu sezonu od kojeg se večeras najviše očekuje u redovima gostiju.

"Pred nama je teška utakmica, nadam se da ćemo biti hrabri. Kako zaustaviti Leaa? Moraćemo da uradimo sve da mu suzimo prostor kako ne bi koristio brzinu", naglasio je Ante Čačić koji će moći da računa na sve igrače.

Njegov kolega iz supornog tabora Pioli u najavi utakmice baš je pomenuti segment naglasio kao jednu od vrlina hrvatskog tima.

"Dinamo dobro zatvara prostore, opasan je u kontranapadima, kompletan je i moramo dobro da obratimo pažnju. Postižu sjajne rezultate, nisu izgubili kod kuće od 2021. godine, tako da moramo da budemo fokusirani, ali i svesni svojih kvaliteta", naglasio je Pioli.

DINAMO ZAGREB – MILAN, 21.00

Zagreb

Stadion: Maksimir

Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

DINAMO ZAGREB (3-5-2): Livaković – Ristovski, J. Šutalo, Perić – Moharami, Ivanušec, Mišić, Ademi, Ljubičić – Petković, Oršić

MILAN (4-2-3-1): Tatarušanu – Kalulu, Kjer, Gabija, Ernandez – Benaser, Tonali, Mesijas, De Ketelare, Leao – Žiru

Za razliku od Dinama, Salcburg se jednom već našao među 16 najboljih u Evropi, i to prošle godine, kada je osetio svu snagu Bajernove Alijanc Arene. Godinu dana kasnije, klub u vlasništvu Red Bula u situaciji je da potvrdi napredak u elitnom evropskom fudbalu.

Austrijski šampion jedan je od osam timova koji ove sezone u Ligi šampiona nema poraz, dobio je Dinamo minimalnim rezultatom, dok je u preostale tri utakmice remizirao. Domaćin se, osim u mladi, supertalentovani tim, uzda još i u Red Bul Arenu, mesto na kojem nije poražen više od godinu i po dana u svim takmičenjima. Poslednji koji je uspeo da slavi u Salcburgu je Viljareal sredinom februara 2021. na putu do trofeja u Ligi Evrope. Od tada više niko, bilo u austrijskom prvenstvu ili Kupu, bilo u Ligi šampiona.

"Ne osećamo nikakav pritisak, samo se radujemo utakmici. Moji momci bili su vrlo impresivni do sada, više nego što se moglo očekivati. Ponovo smo veliki autsajderi, naravno. Želimo da igramo hrabro i odvažno i da malo zaplašimo veliki Čelsi. Ipak, znamo da igramo protiv vrhunskog tima koji je osvojio takmičenje 2021. godine", rekao je na konferenciji 34-godišnji trener Salcburga Matijas Jajsle koji ne može da računa na Nikolasa Kapalda, Fernanda, Sekua Koitu i Samsona Tidžanija, dok su pod upitnikom još Bernardo, Dižon Kameri i Andreas Ulmer.

Čelsi se dolaskom Grejama Potera trgao i posle šokantnog poraza na startu grupne faze u Zagrebu, pod vođstvom engleskog stručnjaka došao je u situaciju da kolo pre kraja obezbedi prolaz ukoliko večeras pobedi. Londonski tim beleži fantastične rezultate, nije poražen ni na jednoj od prethodnih osam utakmica u svim takmičenjima – baš od tog poraza protiv Dinama – i u pometom periodu primio je samo tri gola…

"Čelsi je zaista ušao u formu, u skorije vreme nije ispustio mnogo bodova. Znamo da se suočavamo sa još jednim velikim timom, ali stekli smo samopouzdanje posle naših nedavnih nastupa. Naravno, jasno nam je da će nam biti potreban skoro savršen meč da bismo naštetili Čelsiju", rekao je srpski defanzivac Strahinja Pavlović.

Poter takođe ima kadrovskih problema. Kako ne može da računa na Risa Džejmsa i Veslija Fofanu, a zbog manjeg problema sa kolenom neće na raspolaganju imati ni Kalidua Kulibalija, očekuje se da doskorašnji trener Brajtona izvede formaciju sa četvoricom u defanzivi.

"Liga šampiona je za mene vrlo izazovna. Utakmice su uzbudljive i vrhunskog kvaliteta. Očekujemo još jedan težak meč protiv Salcburga i radujemo mu se. Salcburg je veoma dobra ekipa. Videli smo njihov kvalitet kada su došli na Stamford Bridž, tako da ćemo morati da pariramo njihovom intenzitetu, ali i da igramo naš fudbal", zaključio je Poter.

SALCBURG – ČELSI, 18.45

Salcburg

Stadion: Red Bul Arena

Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska)

SALCBURG (4-1-3-2): Ken – Dedić, Sole, Pavlović, Veber – Gurna Duat – Sivald, Sučić, Kjergor – Okafor, Šeško

ČELSI (4-2-3-1): Kepa – Aspilikueta, Čaloba, Silva, Kukurelja – Loftus Čik, Kovačić – Haverc, Maunt, Sterling – Obamejan

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Utorak

GRUPA E

18.45: (5,00) Salcburg (3,70) Čelsi (1,80)

21.00: (5,00) Dinamo Zagreb (3,60) Milan (1,82)

GRUPA F

21.00: (1,90) Seltik (3,70) Šahtjor (4,30)

21.00: (2,60) RB Lajpcig (3,60) Real Madrid (2,70)

GRUPA G

18.45: (1,58) Sevilja (4,10) Kopenhagen (6,75)

21.00: (5,60) Dortmund (4,10) Mančester Siti (1,65)

GRUPA H

21.00: (1,12) PSŽ (12,0) Makabi Haifa (20,0)

21.00: (2,15) Benfika (3,45) Juventus (3,50)

Sreda

GRUPA A

21.00: (1,23) Napoli (6,50) Rendžers (12,0)

21.00: (3,60) Ajaks (3,90) Liverpul (2,00)

GRUPA B

18.45: (3,45) Klub Briž (3,40) Porto (2,25)

21.00: (1,80) Atletiko Madrid (3,70) Leverkuzen (5,00)

GRUPA C

18.45: (1,13) Inter (8,50) Plzenj (19,0)

21.00: (2,35) Barselona (3,60) Bajern (3,10)

GRUPA D

21.00: (1,50) Totenhem (4,50) Sporting (12,0)

21.00: (2,40) Ajntraht (3,30) Marselj (3,25)

* kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaMilanČelsiRed Bul SalcburgSalcburgDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara