Navijači Maribora (©Reuters)
Navijači Maribora (©Reuters)

Uvod u slovenačko prvenstvo obeležen skandalima: Osim Maribora - slaba ponuda

Vreme čitanja: 6min | pet. 15.07.22. | 08:40

Ljubičasti favorit za još jednu titulu. Domžale prete iz senke, u Olimpiji haos

Za Maribor, Muru i Olimpiju sezona 2022/2023 počela je uspešno preskočenom prvom stepenicom na međunarodnoj sceni, dok ostali slovenački klubovi kreću mečevima 1. kola Prve lige.

Premijera je večeras od 20.15 duelom Koper - Tabor Sežana. a derbi prve runde igra se u nedelju u istom terminu između ekipa koje se paralelno bore za mesto u grupama Lige konferencije, Olimpije i Mure.

Izabrane vesti

Glavni favorit za tron ponovo je Maribor, koji se prošle sezone vratio na vrh posle iznenađujućih titula za Muru i Celje. Ljubičasti su od osnivanja lige 1991. godine ubedljivo najčešće bili šampioni - 16 puta. U 21. veku imaju 12 titula, a do još jedne pokušaće da ih odvede trener srpske krvi, Radovan Karanović. Još kao igrač preselio se u Sloveniju, a potom kroz mlađe selekcije Maribora unapređivao trenersko znanje koje je prošle sezone prvom timu donelo trofej.

Iza Maribora po broju titula nalazi se Olimpija sa šest, s tim da je klub iz Ljubljane zbog finansijskih problema menjao ime, pa mu mnogi neće priznati tu cifru, već računaju četiri titule Olimpije i dve Olimpije Ljubljana.

Kako bilo, Zmajčeki su i dalje u velikim organizacionim problemima, navijači se ne podnose sa nemačkim biznismenom Adamom Delijusom koji je preuzeo klub od Milana Mandarića. Promene trenera i igrača odvijaju se kao na brzoj traci, a u ovu sezonu klub iz Ljubljane ušao je skandalom, kada su navijači upali na promociju Alberta Rijere i isterali Španca iz sale kako bi vlasniku kluba pokazali koliko su besni zbog lošeg rukovođenja i odlaska Roberta Prosinečkog sa klupe i načina na koji se to odigralo (uz teške reči klupskih čelnika na račun Prosinečkog, koji im nije ostao dužan nazvavši ih najvećim prevarantima i lažovima s kojima je radio).

Uoči početka sezone u centru pažnje bio je još jedan događaj koji baca mrlju na slovenački fudbal. Iako je išlo ka tome da najbolji strelac lige prošle sezone sa 17 golova, Ognjen Mudrinski, pređe iz Maribora u Celje, transfer je propao. Na društvenim mrežama pojavio se video u kom bivši napadač Crvene zvezde nekome za koga je očito mislio da je od poverenja priča kako po Celju skupljaju novac za njegovu platu, jer ih je "ubio" u pregovorima. Otac srpskog napadača, Radoslav Mudrinski, potom je za Mozzart Sport ispričao da je transfer propao još tri nedelje ranije jer su u Celju hteli da prevare slovenačku državu izbegavanjem poreza i da Ognjena plaćaju preko firme u Dubaiju. Šta god bio razlog , činjenica je da je Celje ostalo bez fudbalera koji bi im mnogo značio...

Ipak, Celje se istaklo jednim transferom ovog leta.

"Svakako je najveću pažnju u dosadašnjem prelaznom roku izazvao transfer koji se nije dogodio, a to je Ognjen Mudrinski u Celju. Celje je, međutim, uspelo da dovede povremenog slovenačkog reprezentativca Nina Koutera, koji je bio možda najbolji igrač Mure u šampionskoj sezoni. Ali, opet, čovek dolazi iz druge turske lige (igrao za Manisu), tako da se ne može reći da je to neko bombastično pojačanje. Zanimljiv je i transfer Darija Kolobarića u Koper. Bivši mladi reprezentativac Slovenije je eksplodirao igrajući za Domžale i brzo otišao u Belorusiju (Šahtjor Soligorsk), gde se gadno povredio i izgubio. Sada se vraća u Sloveniju po novi uzlet", ispričao nam je Rok Viškovič sa slovenačkog Sportkluba.

Ognjen Mudrinski (©MN Press)Ognjen Mudrinski (©MN Press)

Kada već nije bilo zvučnih imena među novajlijama, potrudio se kolega da nam predstavi igrače na koje bi trebalo obratiti pažnju tokom predstojeće sezone u Sloveniji.

"U Mariboru se mnogo očekuje od mladog Ivana Brnića, te Jana Repasa, a zanimljivo će biti kako će Ognjena Mudrinskog u napadu zameniti Hrvat Roko Baturina, kao i koliko će napredovati mladi Antolin. U Olimpiji su najbolji kapiten Timi Maks Elšnik i prvi strelac Mustafa Nukić, a perspektiva je Marcel Ratnik. U Muri je glavni golgeter Luka Bobičanac, dok se posle duge pauze zbog povrede vraća najbolji golman lige, Matko Obradović. Lično verujem u eksploziju napadača Mirlinda Dakuja. Za Celje smo pomenuli već dolazak Nina Koutera, a ekipu bi trebalo da predvodi i mladi Tamar Svetlin. Domžale ima Arnela Jakupovića, dok će posebna pažnja biti usmerena na desnog beka Mitju Ileniča. Ima tek 17 godina, prošle sezone je oduševio i ako tako nastavi ne gine mu veliki transfer", smatra Rok Viškovič.

Pored Mudrinskog iz Maribora je otišao i drugi srpski napadač, Đorđe Ivanović (Čukarički), dok je karijeru završio dugovečni kapiten Markos Tavares. Brazilac je rešio da se povuče u 39. godini, a ljubičasti dres nosio je još od 2008, kada je stigao iz kiparskog Apoela. U međuvremenu je postao najbolji strelac u istoriji kluba i slovenačke Prve lige sa 159 pogodaka.

"Iako su izgubili nekoliko bitnih igrača, a verovatno će još kog, Maribor je klub koji za slovenačke uslove ima dobar igrački kadar. Pre svega ima iskustvo i organizaciju kakvu nema niko u Sloveniji".

Uspeli su na Ljudskom vrtu da se konsoliduju posle odlaska Zlatka Zahoviča s pozicije sportskog direktora, ali su period tranzicije iskoristile Mura i Celje da se okite lovorikama. Njihove titule svakako su iznenađenja.

"Da, tako je. Do naslova prvaka najviše su došli zbog problema u Mariboru i Olimpiji, ali i velikim delom zbog kontinuiranog rada. Kada su postali šampioni, i jedni i drugi, imali su istog trenera nekoliko godina (Ante Šimundža i Dušan Kosić). To na ovim prostorima nije običaj. Primera radi, od 10 klubova s početka prošle sezone samo su dva (Bravo i Koper) kraj sezone dočekali sa istim trenerima".

Iako je Maribor favorit za vrh, ima kandidata koji bi mogli da mu poremete računicu. Bez obzira na unutrašnje probleme, Olimpija je dovoljno veliki klub za slovenačke uslove i mogao bi brzo da se konsoliduje i počne da beleži pozitivne rezultate ukoliko se situacija popravi.

Celje ima ambiciozne ulagače iz Rusije, Koper i Mura konkurentne ekipe, a Domžale vrebaju iz senke.

"Visoko vidim Domžale zbog povratka Simona Rožmana, koji je već pravio dobre rezultate (osvojili Kup). Domžale neće biti opterećene, možemo očekivati mladu, agresivnu i brzu ekipu. Njihova prednost je i to što na početku sezone neće igrati u Evropi, već će biti koncentrisani samo na prvenstvo", ističe kolega iz Slovenije.

Novajlija u ligi je Gorica, koja je bila ubedljiva u prošloj sezoni. Povratak Mirana Srebrniča na klupu posle dve godine u Kopru brzo je doneo rezultat.

"Gorica je uvek bila među vodećim slovenačkim klubovima, uz Maribor, Olimpiju i Domžale, a isticala se najboljom školom. Ona je, međutim, danas u lošem stanju. Klub je skoro propao nakon haotičnog perioda sa investitorima iz Italije. U sezoni 2018/2019. prvi put u istoriji kluba ispali su iz lige, pa se ekspresno vratili i odmah opet ispali. Novca u klubu nema mnogo, ali je atmosfera dosta bolja nego prethodnih godina. Ne verujem da mogu da poremete račun favoritima, pre će se boriti za opstanak, ali dajem im veće šanse nego Taboru Sežani, koji su prvi kandidat za ispadanje", zaključio je Rok Viškovič.

1. SNL - PRVO KOLO

Petak

20.15: (1.65) Koper (3.60) Tabor Sežana (5.10)

Subota

17.30: (2.45) Domžale (3.20) Celje (2.80)

20.15: (1.50) Maribor (3.90) Radomlje (6.25)

Nedelja

20.15: (2.25) Olimpija (3.25) Mura (3.05)

Ponedeljak

20.15: (2.60) Gorica (3.05) Bravo (2.70)

*** kvote su podložne promenama

TABELA PROŠLOGODIŠNJE SEZONE



tagovi

CeljeMuraDomžaleFK OlimpijaMariborSlovenija 1Olimpija Ljubljana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara