Andrej Jarmolenko u zagrljaju navijača (Reuters)
Andrej Jarmolenko u zagrljaju navijača (Reuters)

Uzalud doktorska partija štopera Gudelja, kad ostatak odbrane spava: Vest Hem izbacio Kraljicu iz LE (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.03.22. | 23:42

Uprkos minimalnom porazu na Ramon Sančez Pishuanu u prvoj utakmici, Čekićari izborili produžetke u Londonu, pa uz gol Jarmolenka eliminisali Sevilju

Niko nema ni blizu titula Lige Evrope (Kupa UEFA) kao Sevilja koja se šest puta pela na tron, ali nastavak potere za sedmim uskratio joj je Vest Hem, iako je u prvoj utakmici na Ramon Sančez Pishuanu poklekao minimalnim rezultatom. Na kraju je presudila bolja fizička pripremljenost i veća zaliha energije ekipe Dejvida Mojesa kojoj za razliku od gostiju nije ponestalo daha u produžecima - 2:0 (1:0, 1:0).

Do dodatnih 30 minuta igre londonski klub stigao je zahvaljujući dominaciji Tomaša Součeka u vazduhu iz 39. minuta, a tamo se odmah videlo da je Vest Hem bliži golu i da ako Sevilja ne uspe da sačuva mrežu pre penala, neće uspeti ni da se vrati i izbegne eliminaciju u osmini finala.

Izabrane vesti

Sve češće Đulen Loptegi forsira Nemanju Gudelja na poziciji štopera kao alternativu za povređenog Dijega Karlosa. Srpski reprezentativac je i večeras odigrao odličnu partiju, vodio tešku bitku sa Majklom Antoniom i fizički najdominantnijeg igrača na terenu uspeo da zaustavi u ispunjenju golgeterskih ambicija... Čak je i čistio loptu sa gol linije, ali uzalud. Levi bek Ludvig Avgustinson bio je slaba tačka Andalužana.

Počev od toga što je dozvolio, istina izuzetno visokom i skočnom Součeku da ga nadvisi u pomenutom 39. minutu. A zatim je zaspao u 112. minutu i zaboravio da se izvuče pre udarca Pabla Fornalsa. To je rezultiralo činjenicom da je rezervista Andrej Jarmolenko izbegao ofsajd i rutinski poslao odbitak nakon intervencije Bona u mrežu.

Drugu utakmicu zaredom Mojes je verovao u džokera Jarmolenka, a Ukrajinac je i večeras opravdao poverenje, kao pre četiri dana kada je postigao vodeći gol protiv Aston Vile. Gol protiv Vile izazvao je erupciju osećanja i suze usled rata u njegovoj domovini, a večeras je izostao plač, ali ne i emotivni zagrljaj navijača u čiji je susret krenuo nakon što je sudija označio kraj meča.

Ko zna u kojem bi se pravcu utakmica dalje kretala da u 27. minutu posle majstorskog pasa Marsijala i dodavanja Avgustinsona, Alfons Areola nije sjajno zaustavio udarac En Nesirija. Samo tri minuta kasnije Sevilja je mogla da bude kažnjena, ali je Gudelj počistio loptu ispred Součeka koji bi je bez intervencije Srbina izvesno sproveo u gol.

Ono što je Gudelj bio za odbranu Sevilje, to je Deklan Rajs predstavljao u manevru Vest Hema. Jeo je loptu i teren i ponovo pokazao da je pitanje vremena kada će završiti u većem klubu. Vrlo izvesno predstojećeg leta.

Zanimljivo, Đulen Lopetegi je izvšrio čak pet izmena, do 111. minuta, a za to vreme Mojes nije menjao ništa. I samo par desetina sekundi nakon što je izveo Gudelja i ubacio Karmonu, Jarmolenko je zatresao mrežu i izbacio Andalužane iz Evrope.

Za to vreme, Ajntraht je u Frankfurtu želeo da sačuvao prednost 2:1 iz prve utakmice protiv Betisa i već je pomislio da je uspešno okončao misiju kada ga je šokirao Borha Iglesijas. Spretno je napadač Verdiblanokosas postavio stopalo i ćušnuo loptu u mrežu, krunisavši akciju u kojoj su prethodno sjajno kombinovali Fekir i Rubijal - 1:1 (0:1, 0:0).

Morali su Filip Kostić i saigrači da strepe da bi stvari dodatno mogle da pođu po znu u naredih dva puta po 15 minuta, ili da će sudbinu rešavati u penal seriji. Ipak su je izbegli, mada je Iglesijas u 109. minutu iz zicer situacije loptom pogodio prečku. Kazna je stigla kada su svi mislili da će penal serija odčičivat učesnika četvrtfinala.

Kostić je iznudio faul, zatim izveo dalekometni slobodan udarac, nakon kojeg je Marin Hintereger zahvatio loptu taman toliko da se ona od Rodrigeza odbije u mrežu. VAR je proveravao da li je sve bilo čisto, a kada je sudija Oliver dunuo u pištaljku i pokazao na centar, Orlovi su nastavili sa slavljem koje je na kratko prekinuto.

Lion je odbranio pobedu minimalnim rezultatom protiv Porta, bez da je morao da igra više od 90 i kusur minuta. Prednost mu je već posle 13. doneo Musa Dembele, a neizvesnost pre isteka pola sata igre vratio Pepe, Brazilac koji je letos stigao iz Gremija i koji igra sve bolje i sve češće pogađa. Pepeov sjajan volej bio je dovoljan gostima da se ponadaju da u narednih sat vremena mogu do izjednačenja, možda i do preokreta, ali Zmajevi u drugom delu nisu smogli snage ni za jedan jedini udarac u okvir gola.


LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Bajer Leverkuzen - Atalanta 0:1 (0:0) /prvi meč: 2:3/

/Boga 90+1/

Crvena zvezda - Rendžers 2:1 (1:0) /prvi meč: 0:3/

/Ivanić 10, Ben 90+3 - Kent 56/

Galatasaraj - Barselona 1:2 (1:1) /prvi meč: 0:0/

/Markao 28 - Pedri 37, Obamejan 50/

Monako - Braga 1:1 (0:1) /prvi meč: 0:2/

/Disasi 90 - Ruiz 19/

Ajntraht Frankfurt - Betis 1:1 (0:1, 0:0) /prvi meč: 2:1/

/Rodrigez 120+1AG - Iglesijas 90/

Lion - Porto 1:1 (1:1) /prvi meč: 1:0/

/Dembele 13 - Pepe 27/

Vest Hem - Sevilja 2:0 (1:0, 1:0) /prvi meč: 0:1/

/Souček 39/

*Lajpcig je u četvrtfinalu posle izbacivanja Spartaka iz Moskve


tagovi

Vest HemSeviljaTomaš Souček

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara