Luj van Gal (©Reuters)
Luj van Gal (©Reuters)

Van Gal sasvim otvoreno: Hteo sam Levu, Nejmara, Ramosa, Iguaina, Humelsa, Kantea i Manea, Vudvord mi dovodio pete opcije

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.08.20. | 11:46

Ali sportski sektor Crvenih đavola nije uspeo da mu obezbedi potpise...

Nije tajna da je Luj van Gal veliki protivnik lika i dela Junajtedovog prvog operativca Eda Vudvorda i vlasnika kluba, porodice Glejzer. Nekoliko puta je čak i javno kritikovao sve ono što su američki milijarderi i njihova desna ruka uradili otkako su preuzeli Junajted, a pogotovo otkako je završena trofejna era ser Aleksa Fergusona, a čak je jednom prilikom izjavio kako mu je "najveći uspeh osvajanje FA kupa sa Junajtedom, dok mu je klupski vrh držao omču oko vrata".

Otkako je napustio Junajted u maju 2016, Van Gal se više ne bavi trenerskim poslom. Kaže da ga je vreme na Old Trafordu prisililo da ode u penziju, mada je to godinama unazad tražila i njegova supruga. Sada ga holandski savez vrbuje da ponovo uzme kormilo Lala u svoje ruke, a u intervjuu za poznati fudbalski magazin FourFourTwo koji će se u prodaji naći tek od srede, još jednom je vratio film na vreme kada je bio šef stručnog štaba Mančester junajteda.

Izabrane vesti

Najveći uspeh mi je FA kup s Junajtedom, dok su mi držali omču oko vrata

Ekscentrični Holanđanin još jednom je kritikovao Junajtedovu transfer politiku i pogotovo što se tim poslom bavi Ed Vudvord, a prema sopstvenom priznanju, on je za Đavole imao velike planove i čak imao želju da na Teatar snova dovede sam krem svetskog fudbala.

Van Gal je izneo listu neuspelih pojačanja od kojih na sam pogled kreće voda na usta. To su sve igrači najviše klase – od Roberta Levandovskog i Nejmara, preko Serhija Ramosa i Ngola Kantea, do Sadija Manea, Rijada Mareza, Gonzala Iguaina, Matsa Humelsa i mnogih drugih...

“Želeo sam Roberta Levandovskog, a kako je taj posao bio jako težak za realizaciju, rekao sam da bih voleo da vidim Gonzala Iguaina. Pre nego što sam stigao u Junajted pričao sam sa Upravom o Nejmaru. Jednostavno, kada dolazite u Junajted morate da razmišljate samo o najvećim imenima. Nejmar je bio zainteresovan za dolazak u Junajted, jer je znao koliko bi skočila prodaja dresova, a ja sam želeo brza krila poput njega“, priznao je Van Gal i dodao:

“Iz tog razloga probao sam da dovedem i Sadija Manea ili Rijada Mareza. Tomas Miler mi je takođe bio na vrhu liste želja, a u veznom redu sam hteo Ngola Kantea. Čak sam probao da dovedem i Džejmsa Milnera, koji je već u tom trenutku bio prilično star, ali vrlo upotrebljiv, multifunkcionalan igrač koji je posedovao odlike pravog lidera na terenu“.

Radamel Falkao i Luj van Gal (©Reuters)Radamel Falkao i Luj van Gal (©Reuters)

Umesto Levandovskog, Iguaina, Nejmara ili Mareza, Van Gal je dobio Radamela Falkaa koji se tek oporavljao od teške povrede kolena posle koje više nikada nije bio isti napadač, plus Anhela di Mariju za kojeg je Holanđanin sam rekao da nije znao da se nosi sa pritiskom...

“Kada sam otišao iz Junajteda, igrači poput Mareza i Kantea završili su u Mančester Sitiju i Čelsiju, dok Mančester junajted jednostavno nije mogao da ih kupi. Bilo mi je to jako čudno“.

Otvorio je Van Gal sve karte i pričao koga je još tražio u svom timu...

“U odbrani su mi glavni pikovi bili Serhio Ramos i Mats Humels, jer nam odbrana nije bila jača strana. To su mi bile glavne želje, ali Junajted nije mogao da obezbedi nijedan potpis. Ne znam zašto, jer kao trener nisam bio uključen ni u jedne pregovore“.

Van Gal podseća da je još tokom pregovora sa Upravom Junajteda dobio obećanja da će dobiti pojačanja po želji i mogućnost da izgradi tim za najveća dela. Ali to se nije desilo...

“Sastao sam se sa vodećim ljudima Junajteda u Briselu. Klub obično organizuje pregovore u drugoj državi kako novinari ne bi lako stigli do saznanja. Glejzerovi i Vudvord su bili na tim pregovorima. Pitali su me sve, pa čak i kakva je moja vizija kluba i kako bih ja voleo da organizujem stvari u Junajtedu. Rekao sam im koja pojačanja želim“, priseća se Van Gal i nastavlja:

“Nasledio sam jako star tim koji nije bio osvežen jako dugo. Hteo sam da ja to uradim s novim igračima i dodam ekstra kvalitet u svlačionicu. Ali sve ono što sam ja želeo bila su pojačanja koja nismo mogli da dovedemo. To me je iznenadilo, mada sam bio i tada svestan da će svi tražiti visoko obeštećenje jer se ipak raspituje Mančester junajted, jedan od najbogatijih klubova na svetu. S druge strane, ako ste stvarno među najbogatijima, očekuješ da će se klub otvoriti za pojačanja. To se nije desilo. Na kraju sam dobijao treće, četvrte ili pete opcije na listi želja“.



tagovi

Luj van GalLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara