(Reuters)
(Reuters)

Vatromet haotičnih velikana, Ajaks i Marselj ne umeju da pobede! Mijat i AEK srušili premijerligaški hit (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.09.23. | 23:02

Šest golova na Johan Krojf Areni, neslavan evropski debi Brajtona

Prethodnih dana su skandali i afere pogađale dva bivša prvaka Evrope. Dok je u Marselju buknuo požar zbog pretnji huligana upravi i treneru kluba koji su podneli neopozive ostavke, u Ajaksu je odjeknuo korupcijski skandal novog direktora Svena Mislintata koji se „ugrađivao“ u transfere. U takvoj atomsferi su dva najveća kluba Holandije i Francuske dočekali međusobni okršaj na startu Lige Evrope.

I priredili vatromet golova koji nikome nije doneo sreću na kraju – 3:3. Osim neutralnim ljubiteljima fudbala koji su mogli da uživaju u zanimljivom meču.

Izabrane vesti

Pored haotične situacije u oba kluba, meč je imao uvertiru i u vidu huliganskih okršaja dve strane tokom popodneva u Amsterdamu. Ipak, utakmica je počela na vreme, a posle samo devet minuta je krenula serija pogodaka. Lopta se prvo zakotrljala u mreži Marselja. Štoper Šansel Mbemba je poklonio zicer Karlosu Forbsu koji je izašao sam na golmana i nije pogrešio. U 20. minutu je bilo već 2:0 za Ajaks. Stiven Berhujs je ostao sam na šutu posle prekida i sa nekih 14 metara zakucao volej u mrežu Lopeza. Mirisalo je na katastrofu Marselja...

Da je ovo Ajaks od pre nekoliko godina, verovatno bi tako i bilo. Ali ovo je novi Ajaks, potpuno izvrnut naopačke prošlog leta sa planom da ovo bude sezona tranzicije i stvaranja nove generacije. Mentalno nestabilna ekipa kojoj ne može da se veruje. 

Što je dokazao još nestabilniji Marselj. Samo dva minuta posle Ajaksovog drugog gola, Žonatan Klos je vratio Francuze u meč. Ultraofanzivni desni bek Marselj je pokazao kakva je rupa u defanzivi Ajaksov ultraofanzivni levi bek Borna Sosa. Prošao je pored njega kao da ga nema i poslao projektil u suprotan ugao.

Usledila je prečka za Marselj posle šuta Endiajea, pa šansa Obamejana i onda gol gabonskog napadača koji je kritikovan prethodnih dana. Posle kontre gostiju, odmakao se na šut pored Sose i lukavo pogodio bliži ugao neopreznog golmana Gortera.

Domaći trener Stajn je na poluvremenu reagovao uvođenjem 18-godišnjeg vezista Fosa umesto Tahirovića i posle nekoliko minuta igre je Ajaks opet poveo. Opet je dobro istrčao brzonogi Forbs, centirao na penal dge se iz drugog plana ubacio vezista Tejlor i pogodio kroz noge Lopezu.

Ni to nije bilo dovoljno Ajaksu. Obamejan je propustio zicer za izjednačenje, Bergvajn sjajnu šansu za 4:2. Marselj se nije predavao i opet je Obamejan bio spasilac. Ovoga puta je puklo po desnoj strani Ajaksove odbrane. Obamejan se ušetao u šesnaesterac i „polomio prste“ slabom golmanu Gorteru.

Imao je Ajaks sjajnu šansu u 90. minutu za četvrti gol i verovatnu pobedu, ali je Tejlor šutem preko gola upropastio dobru akciju Bergvajna i Sose. Na kraju je i Marseljov vezista Unahi u poslednjim sekundima meča imao strašan šut sa 25 metara ali je ovoga puta Ajaksov golman izvukao loptu ispod prečke...

U drugom meču iste grupe, na evropskom debiju se nije proslavio premijerligaški hit Brajton. De Zerbijev tim koji deli lekcije po Premijer ligi je večeras dobio packu od grčkog šampiona AEK-a kojem je trebalo da tri puta povede da bi na kraju slavio 3:2.

Iako je AEK na poečtku delovao kao autsajder u grupi, jedini ima tri boda posle prvog gkola. I to sa teškog gostovanja. Jedan od junaka grčke pobede je i srpski reprezentativac Mijat Gaćinović, strelac jednog od tri gola.

Bez dvojice startnih štopera koji su ostali u Atini, žuto-crni su znali da ne smeju da se zatvore i da moraju da napadnu Brajton. I uspeli su preko kontri i prekida. Koristivši brzinu Lavije i Gaćinovića

Srbin je u 12. minutu izborio korner, izveo ga je Eshan Hajsafi, a spektakularan pogodak glavom postigao je Đibril Sidibe.

Brajton je izjednačio nakon pola sata igre. Žoao Pedro je iznudio penal i pretvorio ga u gol. Ali prekid je opet bio koban za De Zerbijev tim. Gaćinović se sjajno snašao u srcu šesnaesterca, uklizao na centaršut Hajsafija i doveo Grke u novo vođstvo.

Brajtonu su novo izjednačenje opet doneli bela tačka i Žoao Pedro. Opet je Brazilac iznudio penal i opet bio precizan sa 11 metara. Brajton je krenuo na sve ili ništa, izašao visoko i ostavio prostor koji su iskoristili Elijason i Ponse da iskombinuju treći gol i iskuju pobedu Atinjana.

GRUPA B

Ajaks - Marselj 3:2 (2:2)

/Forbs 9, Berhujs 20, Tejlor 52 - Klos 23, Obamejan 38, 78/

Brajton - AEK 2:3 (1:2)

/Žoao Pedro 30 penal, 67 penal - Sidibe 11, Gaćinović 40, Ponse 84/



tagovi

Mijat GaćinovićPjer Emerik ObamejanBorna SosaŽonatan KlausAEK Atina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara