Miloš Vazura
Miloš Vazura

Vazura: Neće biti krize! Prvenstvo prioritet, biće odlazaka i prilike za mlade igrače

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.08.18. | 14:17

Kako će Partizan bez Lige Evrope?

Nema Lige Evrope – nema ni alarma u Humskoj 1. U kakvim je nevoljama bio i iz kakvih rezultatskih podruma podizao, ustaće Partizan i posle eliminacije od Bešiktaša. Pitanje je samo kad, kako i na koji način će se oporaviti od udaraca koje mu je u četvrtak veče zadao turski velikan.

Protiv objektivno snažnijeg od sebe, trpeli su crno-beli udarce u nizu. Direkt, kroše, aperkat. Na kraju gong, da označi kraj borbe, posle koje su svi, počev od igrača, preko trenera, do čelnika delovali utučeno.

Izabrane vesti

Priznaju da su očekivali više…
Ovo je težak udarac za Partizan. Onog dana kad smo dobili Bešiktaš za rivala, znali smo da šanse za prolaz nisu velike, ali smo verovali. Nismo imali sreće u žrebu, već tad smo počeli da pravimo finansijski plan šta će desiti ukoliko ostanemo bez Lige Evrope. Nećemo ući u krizu. Pre početka sezone rekli smo da nam je prioritet prvenstvo, od nedelje svim snagama moramo da pobeđujemo sve protivnike u ligi do kraja trke”, prebacuje fokus na domaće takmičenje Miloš Vazura, generalni direktor Parnog valjka.

Pitanje svih pitanje: kako dalje? Naravno, nije smak sveta, jer Bešiktaš nije ni Šamrok, ni Tun, ni Zaglebje (e, to su bili šamari), ali nije ni izbliza bajna situacija u klubu i(li) oko njega. Problemi nisu samo na terenu i zato je moguće da do kraja prelaznog roka (u nekim zemljama traje i posle današnjeg dana) bude odlazaka, kako bi se kasa popunila ili budžet rasteretio odlascima skupo plaćenih igrača, trenutno u drugom planu (čitaj: Sejduba Suma, Ognjen Ožegović…).
Vode se pregovori za fudbalere sa transfer liste, a ostavljamo prostor da nekog prodamo unapred. Zradili smo 1.100.000 evra ovog leta od UEFA, neka sredstva su obezbeđena, videćemo čime ćemo da se vodimo. Možemo, kao što smo Nikolu Milenkovića prodali u martu, a on otišao u junu u Fjorentinu, opet nešto slično da uradimo. Zasad neće biti većih finansijskih problema. Finansije su obezbeđene do narednog prelaznog roka. A ukoliko bude dobra cifra, mislim da ćemo u toku dana imati transfer, pošto smo dobili ponudu za jednog igrača”.

Veća šansa za mlade igrače poput Armina Đerleka

Lanjskim plasmanom, učešćem i prolaskom grupne faze Ligu Evrope Partizan je osigurao oko 8.000.000 evra. Zato ostaje dilema kojim kanalima dobaciti do cifre koja bi garantovala miran život kluba, redovne plate igračima i zaposlenima…
“Nismo daleko od toga”, uverava Vazura. “Kad počinje sezona budžet projektujemo pod uslovom šta može da se desi ako igramo Ligu šampiona, šta kad smo u Ligi Evrope, a šta kad ne igramo nijedno od tih takmičenja. Budžet će biti manji kad su premije u pitanju. Sigurno će funkcionisanje biti teže. Mi smo ipak veliki klub. Iz problema ćemo izaći. Nije ni prvi, ni poslednji, put da se u njemu nalazimo. Pre dve godine smo isapli u prvom kolu kvalifikacija, a sad smo nešto i zaradili…”

Kao što reče sinoć Zoran Mirković, ovo je realnost Partizana. A pred njim pakleno težak zadatak. Možda i zahtevniji nego u Istanbulu, jer Mirković već (ne svojom krivicom) zaostaje za Crvenom zvezdom pet bodova, zbog čega su mnogi navijači verovali da bi još jedna međunarodna jesen bili šansa da se klub sportski i finansijski uzdigne. Ovako, umesto sa Čelsijem, Seltikom i ostalim velikanima, umesto dodatnih 4.000.000 evra, ostaju mu utakmice sa OFK Bačkom, Proleterom, a i manje novca nego što je prošle godine dobio od decenijskog “sponzora” UEFA.
“Ne može ovo da utiče na samopouzdanje. Ko voli Partizan, imao je razloga za sreću posle prve utakmice u Humskoj. Svi smo mislili da možemo da napravimo čudo u Turskoj. Mogla je ovo da bude istorijska utamica, mogli smo bolje da igramo, ali smo primili jeftine golove. Mora da se radi na greškama. Derbi je za nas, sada, utakmica sezone. Moramo da pobedimo Crvenu zvezdu”.

Večiti rival gostovaće u Humskoj 22. septembra kao učesnik Lige šampiona.  Partizan je zastao na poslednjem stepeniku do Lige Evrope, pretrpevši prvi poraz u kvalifikacijama, od asova svetskog formata, ali je nepojmljivo da im se makar nije usprotivio, bio malo odvažniji, umesto što je samo čekao presudu u navijačkom grotlu turskih fanatika.
Nadali smo se da možemo da prođemo, iako ste svi, na osnovu organizacije utakmice, mogli da se uverite koliko je Bešiktaš veliki klub. Znam i da im je budžet blizu 100.000.000 evra. A organizacija? Otkako sam u Partizanu, igrali smo sa mnogim velikim ekipama, između ostalih Atletik Bilbaom, međutim, Baski nisu ni upola ovako dobro organizovani.  Nažalost, nismo preneli dobru atmosferu i dobru igru iz beogradskog meča, primetno su nedostajali Marko Janković i Nebojša Kosović, ali Bešiktaš na svom terenu deluje daleko bolje. Ima i neverovatne navijače. Nikad u životu nisam doživeo ovakvu podršku publike kakvu uživa turski tim. Želim mu sve najbolje u Ligi Evrope”, zaključio je Miloš Vazura, prvi operativac crno-belih.

OKREĆEMO SE NAŠOJ DECI, DA STANEMO NA NOGE

Tokom razgovora sa novinarima, nekoliko časova posle poraza od Bešiktaša, Miloš Vazura je potvrdio da Vladimir Stojković ostaje u Partizanu i da će se sad, kad više nema Evrope, klub posvetiti korenima.
Zoran Mirković je mlad trener, uživa apsolutnu podrušku da pravi mlad tim, imamo Đerleka, Markovića, Šehovića, Cucina, povratnika Pantića, pa Marka Jankovića… Okrećemo se deci kluba, da stanemo na noge”.

Na pitanje da li se kaje što crno-beli ranije nisu smenili Miroslava Đukića, uzvratio je…
Promenili smo trenera u dobrom trenutku. Ništa nije bilo izgubljeno. Rokada se desilla u situaciji kad smo mogli da dovedemo novog trenera, onog kog smo hteli”.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Miloš Vazura

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara