Miloš Vazura (© Star sport)
Miloš Vazura (© Star sport)

Vazura o Partizanovim finansijama: Ne moramo da prodajemo, bićemo stabilni; novac donose Sadik, Bleki, Mitar...

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.07.21. | 17:00

„Smanjujemo budžet, ne možemo finansijski da izdržimo višak fudbalera“, kaže generalni direktor crno-belih

Nije idealno – nije ni dramatično. Taman da nikog ne proda do kraja prelaznog roka, Partizan će biti na zelenoj grani. Takav stav javnosti je plasirao Miloš Vazura, uveren da prilivom sredstava sa stane crno-beli mogu da pokriju deo budžeta za sezonu koja počinje subotnjim gostovanjem u Novom Sadu.

Ovakav stav generalni direktor kluba temelji u izvoru alternativnih prihoda. Primera radi, naplate novca od svojevoljnog odlaska Takume Asana, procenata od transfera Umara Sadika iz Amerije, berićeta koji bi matičnom klubu mogle da donesu projektovane prodaje Aleksandra Mitrovića, Nikole Milenkovića i(li) Dušana Vlahovića, nagarada UEFA za plasmana u grupnu fazu Lige konferencija po vrednosti slične onima za Lige Evrope...

Izabrane vesti

Mada ne postije garancije da će se bilo šta od toga desiti, na Topčiderskom brdu deluju bezbrižno. Pogotovo kad se povede priča o „slučaju Asano“, pokušaja da se izvuče bar 2.000.000 evra od odlaska Japanca u Bohum.

Podneli smo tužbu FIFA, advokati kažu da se odgovor druge strane očekuje početkom avgusta. Slučaj prvo ide pred nadležne organe svetske kuće fudbala, tek posle se seli na Tribunal za arbitražu u sportu, kao poslednju istancu. Nije se Japanac u međuvremenu javio, međutim, pravnici su mi predočili da je naša tužba ozbiljna i da dobro stojimo po tom pitanju“, siguran je Vazura da će u Partizanovu kasu kapnuti sredstva kad se proces okonča.

U međuvremenu, račun bi mogao da se uveća od transfera još jednog nekadašnjeg stanovnika Beograda, Umara Sadika. Osim 5.500.000 evra koliko ga je Almerija inicijalno platila, a posle fantastične sezone u Segundi, za Nigerijca pljušte ponude od kojih će i crno-beli profitirati na osnovu klauzula i(li) procenata.

Almerija je imala obavezu da u slučaju plasmana u Primeru otkupi 30 procenata koje smo zadržali za 3.000.000 evra. Sad to nije obavezno, može bilo kad da kupi 30 procenata za 3.000.000, a preostalih 10 nam ostaje kad se odbije ono što su nam već Španci dali. Sadik već ima nekoliko ponuda, Partizan će sigurno, u najgorem slučaju, dobiti još 4.000.000 evra“.

Nije to sve kad su u pitanju bivši igrači Partizana. Posebno oni ponikli u „Zemunelu“, promenom sredine tokom letnjeg prelaznog roka mogli bi matičnom klubu da donesu čak i milionske iznose na osnovu Fonda solidarnosti FIFA. Ranije je praksa bila da na dodatni novac može da računa samo ako fudbaler promeni državu, sad je dovoljno samo klub.

Partizan ne mora nikog da proda da bi dobio neki priliv novca. Osim Sadika, imamo Nikolu Milenkovića i Dušana Vlahovića iz Fjorentine, možda ode Aleksandar Mitrović iz Fulama... Ne moraju da promene federaciju, sad je na snazi drugačije pravilo, može da ode u istu zemlju, a Partizan će dobiti tri procenta od transfera svakog fudbalera. Ako pričamo o Vlahoviću, bude li posao vredan 60.000.000 evra to bi značilo da nama sleduje 1.800.000“.

Jedna od ideja čelnika je da novac uštedi tako što će skresati primanja pojedincima iz aktuelnog kadra.

„Razgovaramo o smanjenju nekih ugovora, idemo u tom smeru. Ne možemo o tome da pričamo sa svima, jer ako neko nema veliku platu ili opravdava koliko je plaćen...”, predočio je Vazura, uz napomenu da radi i na rasterećenju kadra, pa je vrlo verovatno da će klub napustiti Bojan Matić, Petar Gigić, možda još neki. “Moramo da smanjujemo budžet, ne možemo finansijski da izdržimo višak fudbalera koji nisu ni na mapi, nisu ni za klupu, kamoli prvih 11. Moramo da smanjujemo kadar, dosta smo uradili na tom planu. Nastavićemo trend da igračima koji se nisu pronašli ili prilagodili Partizanu pomognemo da nađu drugi klub ili eventualno daju više nego ovde“.

Vazura u društvu Aleksandra Stanojevića i Ivice Ilieva (© Star sport)Vazura u društvu Aleksandra Stanojevića i Ivice Ilieva (© Star sport)

Elaborirajući temu finansija, prvi operativac Parnog valjka uverava da situacija nije alarmantna.

Sigurno nije sjajna, ali su plate redovne. Ne verujem da bilo koji klub na svetu može da se pohvali dobrom finansijskom situacijom, a Partizan je zimus zaključio transfer Filipa Stevanovića u Mančester Siti, možemo da nabrojimo koliko je sličnih poslova bilo. Očekujemo da budemo stabilni, znamo da ćemo ostvariti neke transfere, nadamo se i igrati u Evropi“.

U suprotnom smeru, navijači se nadaju još nekom potpisu.

Sigurno ćemo dovesti još jednog igrača. Nećemo da žurimo, niti smemo da pogrešimo. Kad su u pitanju odlasci, zavise od ponuda. Jedno su želje, drugo mogućnosti. Ako neko prati naš rad videće da smo u poslednjih pet godina uvek bili u plusu. Nadamo se da će tako biti i sad, uprkos teškoj situaciji i činjenici da sad uglavnom poslovi svode na pozajmice na nekim otkupima“.

Tokom leta roka Partizan je doveo napadača Rikarda Gomeša, vezistu Danila Pantića i štoper Sinišu Saničanina. Zasad.

Prelazni rok je suštinski na početku, a mi smo dovođenje igrača priveli kraju. Izveštaj trenera Aleksandra Stanojevića i ljudi iz sportskog sektora Ivice Ilieva i Ivice Kralja je pozitivan. Počev od Saničanina, koji se dobro uklopio. Što se tiče Rikarda, hteli smo stranca koji je već bio u Partizanu. Na dolasku Gomeša radili smo od januara, nije bilo nimalo lako, ali smo uspeli. Svakom strancu je potrebno nekoliko meseci za prilagođavanje, međutim, Rikardo je živeo u Beogradu, zna kako funkcioniše Partizan, delovao je kao da nije ni odlazio. Moja želja je bila da Pantić bude igrač Partizana, zna kakve smo razgovore vodili poslednje tri godine. Kad je naš drugačije će da igra, nije isto kad je na pozajmici. Očekujem od njega dosta“.

Kao i od tima u novoj sezoni.

„Biće teško i dugačko prvenstvo, ali moramo da se borimo za titulu. Kao i za kup da se borimo, ujedno i plasman u grupnu fazu Lige konferencija, jer prošle sezone nismo igrali Evropu. Bitno je da što duže trajemo na međunarodnoj sceni i budemo konkurentni za naslov prvaka u Srbiji“, predstavio je ambicije Miloš Vazura.

BAŽDAR I JUVENTUS? PRVO PARTIZAN, PA VELIKI KLUB

Osim štopera Matije Đorđevića koji je potpisao profesionalni ugovor, sportski sektor Partizana oduševila je i ostala mlađarija tokom priprema u Sloveniji.

Osim Đorđevića, ostaju Marko Milovanović, Samed Baždar i Luka Subotić u prvom timu. To me raduje, budućnost su Partizana, uz Nemanju Jovića. Drago mi je da, posle Strahinje Pavlovića i Filipa Stavanovića, „neki“ Jović vodi ovu ekipu, što je dokaz da Omladinska škola Partizana radi kvalitetno, neprestano izbacuje talente za prvi tim. Nije da ih guramo ili da igraju samo zato što su mladi, već što vrede. Jović je bio sjajan tokom priprema, Milovanović prvi strelac za vreme boravka u Sloveniji, Baždar već sad zanimljiv velikim klubovima...“

Recimo, Juventusu. Navodno je pre dva meseca bio spreman da plati 1.000.000 evra.

„To su sve razgovori. Mnogi klubovi su pitali za Sameda, ali daleko je to od bilo čega. Dečko prvo mora da igra u Partizanu, kad se dokaže ovde lako će doći do velikih klubova“.

Kad smo kod eventualnih odlazaka, u jednom trenutku u fokusu je bio Vladimir Stojković. Kako zbog opcije da karijeru nastavi u Saudijskoj Arabiji, tako i dileme hoće li produžiti ugovor koji mu ističe na zimu.

Stojke ja kapiten, deo naše familije, izgradili smo sjajan odnos. Sa njim ćemo se lako dogovoriti. Vidim da se piše kako ide, ali mi o tome ne razmišljamo. U subotu će biti među stativama. Verujte mi, oko Vladimira neće postojati nijedan problem“.

SUMU NIKO NE TERA, SPORAZUMNI RASKID SA BAJBEKOM

Rekao je Aleksandar Stanojević da (trenutno) Sejduba Suma nije spreman da konkuriše za tim. Od ranije se zna da ima dozvolu da ode. Po kojoj ceni?

„Ne stavljamo okvire. Čekamo, pregovaramo... Zavisno i od želja Gvinejca. Dugo je Suma u Partizanu, sve ćemo raditi da i on i mi budemo zadovoljni. Sa prvom je ekipom, igraće dok ne bude neke ponude. Ako ne – ostaće. Nije ništa loše. Niko ne kaže da mora da ide. Nažalost, nije otišao na pripreme, ukrali su mu pasoš, čekao je potom vizu za ulazak u Sloveniju, veliki hendikep i za njega i za tim. Zbog glupe stvari nije prošao pripreme. Stvarno nedopustivo, ali se desilo.“

Deluje da ga Stanojević na vidi kao ozbiljnog kandidata za startnih 11.

„Trener ima svoj stav, mi ga apsolutno poštujemo“.

Žan Kristof Bajbek se od kraja prošle sezone nije ni pojavio u Beogradu, što navodi na zaključak da mu je neuspešna misija u Partizanu pri kraju.

„Sa njim pregovaramo o raskidu ugovora. Nažalost...“, zaključio je Miloš Vazura.


tagovi

FK PartizanMiloš Vazura

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara