(Reuters)
(Reuters)

Već možemo da pričamo o Zlatnoj lopti: Haland, Mesi ili Embape?

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.06.23. | 19:28

Ili možda neko četvrti?

Utakmicom finala Lige šampiona stavljena je tačka na klupsku sezonu u najjačim fudbalskim zemljama Evrope. Nagrade su podeljene, kako timske, tako i individualne, ali je ostalo dodeliti još jednu, najveću što jedan fudbaler može da ponese – Zlatnu loptu. Pa iako će gotovo svaki igrač reći kako mu je timski uspeh ispred njegovog ličnog, i te kako će joj se nadati kako bi njome sebi obezbedili članstvo u društvu najvećih.

Naravno, oni što su stekli uslove da joj se uopšte nadaju, mada je takvih posle izmenjenih pravila Frans fudbala sve više. I mada će lista od 30 kandidata za osvajanje najprestižnijeg individualnog takmičenja u svetu fudbala ugledati svetlost dana tek početkom septembra, a dobitnik iste biti proglašen 30. oktobra, budući da je klupska sezona završena utakmicom između Mančester Sitija i Intera već sada možemo da diskutujemo o tome ko bi mogao da je podigne.

Izabrane vesti

I pre nego što se osvrnemo na kandidate, da još jednom podsetimo da će se po drugi put u istoriji otkako se nagrada dodeljuje u obzir uzimati rezultati ostvareni tokom sezone, a ne kalendarske godine, a kako su evropski mediji pisali u prethodnom periodu prednost bi u odnosu na timske rezultate trebalo da ima individualni učinak.

Aktuelni vlasnik Zlatne lopte Karim Benzema iza sebe ima vrlo dobru sezonu, makar kada govorimo o njegovim brojkama, ali su i one daleko ispod prošlogodišnjih, koje su mu i donele zvanje najboljeg fudbalera na svetu za sezonu 2021/22, te je izvesno da će nagradu morati da prepusti drugome.

Kome?

U prvi plan se ističu dva imena: Erling Haland i Lionel Mesi. Haland je predvodio Mančester Siti do triplete, već u debitantskoj sezoni na Ostrvu oborio rekord Premijer lige po broju golova (36), bio najbolji strelac Lige šampiona u pohodu mančesterskog tima na prvi trofej prvaka Evrope i usput oborio još nekoliko manje bitnih rekorda…

Mesi je s druge strane u Ligi šampiona zastao već na startu nokaut faze, ali je njegov adut u borbi za osvajanje osme Zlatne lopte u karijeri – Boginja. Lionel je sredinom sezone postao prvak sveta sa Argentinom i pride imao daleko najveće zasluge što su se Gaučosi po treći put okitili zlatnom medaljom na Mundijalu. Na putu do finala dao je po gol svakome osim Poljskoj (imao pride i tri asistencije), a onda u borbi za trofej spakovao još dva komada Francuzima i takmičenje završio kao drugi strelac sa sedam pogodaka. U osvajanju Lige 1 imao je prvenstveno ulogu pakera (16 asistencija), ali je i pored toga postigao još 16 golova, a zatresao je i mrežu Nanta u Superkupu Francuske koji je Pari Sen Žermen takođe osvojio.

Odličnu sezonu imao je i njegov klupski kolega Kilijan Embape, s tim da za razliku od Mesija nema Boginju. Ali on je dao sve od sebe da Francuska odbrani svetski tron, predvodio je Trikolore kao najbolji strelac turnira (osam pogodaka), a protiv Argentine postigao het-trik, postavši tek tako drugi fudbaler u istoriji Mundijala sa tri pogotka u finalu. Bio je najubojitiji i u Ligi 1 (29 golova), petu sezonu zaredom!

Ne treba iz konkurencije izostaviti ni Kevina de Brujnea. Ne može da se podiči brojem postignutih golova kao prethodna trojica, ima ih tek 13 za klub i reprezentaciju, ali je radio ono što radi najbolje – pakovao. Bio je najbolji asistent Premijer lige, Lige šampiona i FA kupa i sezonu okončao sa 30 dodavanja koja su prethodila golovima njegovih saigrača!

Na posletku tu je još i Vinisijus Žunior. Kraj njegovog imena 24 gola i 21 asistencija, te trofeji Kupa kralja, Svetskog klupskog prvenstva i UEFA Super kupa. Tek da pomenemo Hulijana Alvareza, on je pored triplete sa Mančester Sitijem osvojio i Svetsko prvenstvo sa Argentinom, ali je klubu dao neuporedivo manji doprinos od svih gorepomenutih. I tu se lista najužnih kandidata otprilike završava. Ili smo možda nekoga ipak zaboravili?

STATISTIKA

(***napomena: kod učinka fudbalera računali smo samo zvanične utakmice, klupske i reprezentativne)

ERLING HALAND (Mančester Siti, Norveška)

Trofeji: Premijer liga, FA kup, Liga šampiona

Učinak: utakmica 59, golova 58, asistencija 10

LIONEL MESI (Pari Sen Žermen, Argentina)

Trofeji: Liga 1, Superkup Francuske, Svetsko prvenstvo

Učinak: utakmica 48, golova 28, asistencija 23

KILIJAN EMBAPE (Pari Sen Žermen, Francuska)

Trofeji: Liga 1, Superkup Francuske

Učinak: utakmica 57, golova 53, asistencija 13

KEVIN DE BRUJNE (Mančester Siti, Belgija)

Trofeji: Premijer liga, FA kup, Liga šampiona

Učinak: utakmica 58, golova 12, asistencija 30

VINISIJUS ŽUNIOR (Real Madrid, Brazil)

Trofeji: Kup kralja, Svetsko klupsko prvenstvo, UEFA Super kup

Učinak: utakmica 47, golova 24, asistencija 22


tagovi

Zlatna loptaLionel MesiErling HalandVinisijus ŽuniorKilijan EmbapeKevin de Brujne

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara