Sehu Girasi (AFP)
Sehu Girasi (AFP)

Većina se kladila da će "mali top" u Kejnove ruke, ali momak koji se nije video protiv Zvezde igra kao Levandovski

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.09.23. | 10:14

I od Štutgarta projektovanog za donji deo tabele napravio je lidera Bundeslige i kandidata za Evropu

Štutgart je uoči početka sezone u Bundesligi bio tim projektovan za donji deo tabele, a kada su ga u avgustu mesecu napustili ponajbolji igrači na svojim pozicijama (Vataru Endo, Konstantinos Mavropanos i Borna Sosa), zaličilo je na novu turobnu sezonu i realnu borbu za opstanak.

Jer tako se Štutgart mučio i lani. Napadačka oštrica Švaba bila je jedna od pet najtupljih u nemačkoj eliti. Jalovost u ofanzivi i svega 45 postignutih golova doveli su Štutgart u poziciju da se za slamku spasa hvata u plej-autu protiv Hamburga. I autoritativno je ekipa Sebastijana Henesa preslišala Hamburg, s lakoćom izbegla ispadanje u Cvajtu, ali delovanjem na fudbalskom tržištu ovog leta nije Bog zna kako ubedila da će slika u aktuelnoj sezoni biti drugačija.

Izabrane vesti

Ali prelazni rok i papir su jedno i ne moraju nužno da budu u korelaciji sa terenom. A na travnatom pravougaoniku, Štutgart blista i sinoć je bar na kratko naterao Bajern i Bajer Leverkuzen da mu gledaju u leđa zaposevši lidersku poziciju.

Pet utakmica iz kojih Štutgart ima 12 bodova, premali je uzorak da se priča o napadu na šestu titulu prvaka Nemačke, prvu od 2007. godine kada su napad kluba iz Baden Vinterberga predvodili bivši reprezentativci Namačke Mario Gomez i Kakau, prvi sa 14, drugi sa 13 pogodaka.

Međutim, napad Štutgarta ove sezone predvodi aždaja kadra da nadmaši zbirni golgeterski učinak Štutgartovog nekadašnjeg tandema.

Seru Girasi je glavni razlog zašto klub sa juga Nemačke trenutno slovi za najubojitiji napad u ligama petice. Od 17 golova Švaba, Girasijevih je 10! Nestvarne brojke! Tresao je mreže dva puta protiv Bohuma na premijeri (5:0), jednom u debaklu od Lajpciga (5:1), bio je autor het-trika protiv Frajburga (5:0), dvostruki strelac u duelu sa Majncom (3:1), a sa dva gola častio je i Darmštat u jučerašnjem preokretu (3:1). Jedan čovek je u istoriji Bundeslige uspeo da isporuči 10 pogodaka u prvih 5. kola - neponovljiva gol mašina Robert Levandovski!

Ali od brojki još više pleni lakoća sa kojom reprezentativac Gvineje trese mreže. Okretnost, lakoća pokreta, lucidnost. Defanzivci Darmštata juče nisu imali rešenje, ni za bombu sa ivice šesnaesterca, ni sa lob u nadoknadi mekan kao duša.

Građa i visina identične kao kod Randala Kolo Muanija, momka na kojem je Ajntraht ovog leta zaradio 80.000.000 evra (uz bonuse biće to i više). Francuz je sebi podigao cenu na prethodnom Mundijalu u Kataru, Girasi to čini kroz nestvarne igre u Bundesligi i preti da postane ubedljivo najveća prodaja u istoriji Štutgarta. Jer uz kontinuitet ovakvih igara, teško da se nekolicina evropskih velikana neće predstojećeg leta okupiti ispred nekadašnjeg Nekarstadiona i licitirati. Podsetimo da je Štutgartov rekorder Bendžaman Pavar koji mu je svojevremeno doneo 35.000.000 evra.

Nije Girasi u redove Štutgarta pao sa neba. I prošle sezone imao je najveći udeo u 45 golova tima. Njegovih je bilo 11. Interesantno je ipak, da mu je to (ne zadugo) rekordni broj ligaških golova u jednoj takmičarskoj godini. Ukoliko nastavi ovim tempom novi će postaviti za sedam dana, već u narednoj rundi protiv svog nekadašnjeg kluba Kelna. Istog onog Kelna sa kojim je 2017. jurišao na Crvenu zvezdu i dva puta pao pred šampionom Srbije. U Kelnu je odigrao samo 45 minuta, na Marakani čitavih 90, ali ga je štoperski tandem Damijan Le Talek - Vujadin Savić tada ugušio i učinio nevidljivim.

U tih 135 i kusur minuta grupne faze Lige Evrope, Girasi je uputio praktično samo jedan, koliko toliko opasan udarac u okvir Borjanovog gola. Na Marakani sa ivice šesnaesterca, slabijom levom nogom. A danas je to igrač koji posle 434 minuta bundesligaškog fudbala ima 10 pogodaka i asistenciju. A prvim osam pogodaka dao je iz isto toliko udaraca u okvir gola - preciznost koju niko u istoriji Štutgarta nije demonstrirao.

Kada je Bajern ovog leta za okruglo 100.000.000 evra doveo Harija Kejna, verovatno su pljuštale opklade da će reprezentativac Engleske krajem maja meseca 2024. biti proglašen za najbolje strelca Bundeslige... Da će u njegovim rukama završiti onaj mali top što je Levandovski privatizovao od 2018. do 2022. Ali očekivani poredak na vrhu golgeterske liste poremetio je momak rođen Arlu što je bio član U16, U19 i U20 selekcija Francuske, a ipak izabrao seniorski dres Gvineje.

"U velikom smo naletu i napred imamo Serua koji ne prestaje da pogađa", rekao je Sebastijan Henes nakon nova dva gola Girasija.

Supermenov plašt je na leđima 27-godišnjaka i sve dok protivičke odbrane ne pronađu način da mu ga strgnu sa ramena, Štutgart će biti konkurentan za Evropu. Ipak, primetno je da je Štutgart u prvih pet rundi, izuzev Lajpciga od kojeg je pride izgubio, ipak ima dosta povoljan raspored. Zato je pitanje koliko Švabe mogu da jašu na trenutnom talasu samopouzdanja od kojeg njihov predator trenutno puca?


tagovi

Seru GirasiŠtutgart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara