Veče Dekijeve fudbalske moći! Kako se Stanković osvetio Mođiju za priče oko predugovora (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.04.20. | 16:19

Na današnji dan Inter savladao Juventus sa 3:2, a srpski as odigrao jedan od najboljih mečeva u dresu Nerazura. Samo nekoliko meseci ranije imao je dogovor sa Starom damom, ali je kasnije odabrao klub sa Đuzepe Meace i napravio potez karijere

Iako nikada nije igrao za Juventus, karijera Dejana Stankovića u Italiji dva puta je ozbiljno povezivana sa Starom damom. Prvi put na vrhuncu moći tadašnjeg generalnog direktora giganta iz Torina Lučana Mođija, a kasnije neposredno nakon dolaska Žozea Murinja u klub.

Mođi, kojem je nakon Kalčopolija doživotno odstranjen iz fudbala, pokušao je na leto 2003. godine da dovede srpskog vezistu u svoje redove, ali na kraju nije uspeo, iako su dve strane imale potpisan predugovor. Stanković je imao još godinu dana ugovora sa Lacijem, Mođi je na svoj način reagovao i podmetnuo igraču „predbračni ugovor“, kako bi osigurao njegov dolazak narednog leta kao slobodnog agenta. Stanković je kasnije povukao korake i poništio sporazum sa Bjankonerima, a Lacio i sadašnji trener Crvene zvezde su sa druge strane postigli dogovor sa Interom, pa je srpski as u januaru 2004. godine prešao u redove Nerazura za 4.000.000 evra. Šest meseci pre isteka saradnje sa Lacijem.

Izabrane vesti

Mođiju su ruke ostale vezane. Kasnije je optužio Stankovića da je prvo potpisao predugovor sa Juventusom, a potom otišao u Inter da traži duplo veću polatu od one koju je imao u Laciju, pa je to navodno bio razlog zbog kojeg su Bjankoneri odustali od ovog posla.

Stanković je potom poručio da tave izjave ne priliče direktoru jednog velikog kluba, a kontroverzni čelnik Stare dame je direktan odgovor dobio već u narednoj sezoni. Nekadašnji kapiten Crvene zvezde upravo protiv Juventusa na Đuzepe Meaci, na današnji dan 4. aprila 2004. godine, odigrao je jednu od najboljih utakmica u dresu Intera. Nerazuri su slavili sa 3:2, a Stanković je zabeležio asistenciju, potom iznudio jedanasterac, a onda golom u 47. minutu doživeo vrhunac svoje fudbalske moći te večeri.

Alberto Zakeroni u tom meču nije mogao da računa na Tolda i Rekobu, ali je u ofanzivi imao izuzetno raspoložen trio, pošto je pored Stankovića blistao i napadački tandem MartinsVijeri. Srpski vezista je bio izuzetno raspoložen, nemilosrdno je „raznosio“ defanzivni blok Juventusa i pravio pometnju ispred gola Đanluiđija Bufona. Inter je poveo već u šestom minutu, Stanković je odigrao dupli pas sa Vijerijem, uleteo u kazneni prostor i u pravom trenutku poslao povratnu loptu za Martinsa. Usledila je eksplozija Meace i čuveni salto Nigerijca.

Juventus je krenuo da uzvraća. U jeku naleta Kamoranezi je ostao sam na desnom boku u 26. minutu, centrirao, a nesrećni Kili Gonzales matirao nemoćnog Fontanu. Ipak, to je samo ubrzalo nalete sa suprotne strane, pa je u 45. minutu Vijeri sa penala doneo možda i ključnu prednost svom timu. Prethodno je Kili Gonzales povukao napad svog tima, centrirao, a Legrotalje glavom poslao loptu na drugu stranu šesnaestrca. Tamo je bio Stanković, koji je na vreme reagovao, sklonio loptu Zambroti i dao for, a ovaj mu uklizao u noge. Legandarni Pjer Luiđi Kolina je na asistenciju pomoćnika opravdano pokazao na najstrožu kaznu.

Nagrada za sjajan Stankovićev meč stigla je u drugom minutu nastavka utakmice. Inter je dao gas od samog početka drugog poluvremena, kako bi što pre rešio pitanje pobednika. Farinos je izveo korner, Kordoba sa prve stative glavom prebacio loptu na drugu, a tamo je iz drugog plana naleteo Stanković. Meaca je ponovo bila u ekstazi.

Inter je do kraja utakmice silovito napadao, Juventus je ostao i bez Montera, koji je dobio crveni karton, ali se mreža i pored brojnih šansi pred golom Bufona ipak tresla na drugoj strani. Di Vajo je u trećem minutu odlično skočio nakon prekida i savladao Fontanu, ali više nije bilo vremena za promenu rezultata.

Ubrzo je postalo jasno da je Stanković dolaskom u Inter napravio najbolji mogući potez u karijeri, pošto je postao prava legenda Nerazura, ali je Juventus još jednu šansu pokušao da iskoristi 2008. godine. Nakon odlaska Manćinija i Mihajlovića, sa kojima je srpski fudbaler bio u prijatesljkim odnosima, Stanković se našao nezavidnoj situaciji, s obzirom da se intenzivno govorilo o njegovom odlasku.

Pričalo se čak da je pitanje časa kada će napustiti Đuzepe Meacu.
Novine su selile svaki dan. Nakon odlaska Manćinija i Mihajlovića svi su me stavljali na taj voz. Bio sam u Americi, razgovarali smo telefonom. Rekli su mi: sačekajmo Žozea“, rekao je jednom prilikom Stanković.

U tom trenutku, Juventus je ponovo počeo da uzdiže, pod vođstvom Klaudija Ranijerija. Bio im je potreban iskusan i kvalitetan igrač na sredini terena i pokušali su da iskoriste taj trenutak. Ipak, planove im je pokvario Žoze Murinjo, koji ne samo da je odlučio da zadrži Stankovića u svojim redovima, već ga je pretvorio u jednog od ključnih igrača svog šampionskog tima.
Žoze me je zaustavio i rekao: Čekao sam te. Pomislio sam: Sad će da mi kaže da moram da se spakujem. Umesto toga, on mi je rekao: Želim da dovedem Lamparda, ali to je teško, želim da se kladim na tebe. Baš me briga što si Manćinijev prijatelj. Ko kaže da ne možemo da postanemo prijatelji za tri meseca? Tom izjavom, Žoze me je kupio za čitav život“, rekao je Stanković.

Nekdaašnji kapiten Orlova je u Interu ostao punih 10 sezone, gde je na kraju i okončao karijeru, posle 326 nastupa i 42 postignuta gola. Sa Nerazurima je osvojio pet šampionskih titula, četiri Kupa Italije, četiri Superkupa Italije, Ligu šampiona i titulu klupskog prvaka sveta.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara