Dzjuba (© Reuters)
Dzjuba (© Reuters)

Velika frka u Rusiji: Artjom Dzjuba precrtan u reprezentaciji, na ledu u Zenitu, klub hoće da ga se reši

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.08.21. | 18:44

Problemi za sjajnog špica

Za klubove 173 gola u karijeri, za državni tim još 30. Najbolji napadač kog Rusija ima. Čak ni to nije dovoljno da se Artjom Dzjuba nađe među kandidatima za sastav reprezentacije Rusije uoči nastavka kvalifikacija za plasman na Prvenstvo sveta naredne godine u Kataru.

Novi selektor Valerij Karpin objavio je u ponedeljak spisak od 31 fudbalera za mečeve sa Hrvatskom (1. septembra), Kiprom (4.9) i Maltom (7.9), a na njemu nema centarfora Zenita. Bilo je i ranije problema kad je Dzjuba u pitanju – kad je u javnost dospeo eksplicitan snimak prethodni selektor Stanislav Čerčesov ga nije doveo u Beograd na meč Lige nacija sa Srbijom prošle jeseni – ali je veliko iznenađenje što je ovoga puta izostavljen. Ne samo on, fali i Spartakov Aleksandar Soboljev.

Izabrane vesti

Karpin uverava da su po sredi isključivo sportski razlozi.

Nije tajna da ni Soboljev, ni Dzjuba nisu u najboljoj formi. Dzjuba čak nije bio ni starter za Zenit protiv Lokomotive. Da biste igrali za reprezentaciju, morate da budete redovni na klupskom nivou. Zato sam odabrao one koji su u ritmu. Naravno sam da razgovarao sa Artjomom, preneo mi je da će biti na raspolaganju državnom timu u budućnosti“, pokušava Karpin da ublažui efekte nepozovanja doskorašnjeg kapitena.

Pitanje je koliko mu ruska javnost veruje. Pogotovo posle informacije da su odnosi između Zenita i Artjoma Dzjuba naprasno zahladneli i da bi do kraja prelaznog roka iskusni špic mogao da promeni sredinu. Koa razlog se navodi njegovo nezadovoljstvo odlukom trenera Sergeja Semaka da ga ne uvrsti među startere na gostovanju Lokomotivi, u nedeljnom derbiju četvrtog kola tamošnje Premijer lige (ušao tek dva minuta pre kraja). Navodno su se Dzjuba i Semak zakačili, pale su teške reči i odmah je krenula priča da bi napadač mogao da ode iz Sankt Peterburga. Glasine su išle toliko daleko da su najavile selidbu u Rubin, međutim, klub iz Kazanja je brzo saopštio da finansijski ne može da priušti takvog igrača.

Plata je klica problema na relaciji Dzjuba-Zenit. Ušao je Artjom u završnu godinu ugovora, a prema klauzuli u postojećem, ako na terenu provede 70 odsto od maksimalnog vremena, saradnja se automatski produžava do juna 2023. Od potencijalnih 360 minuta u prve četiri runde igrao je 228 ili 63 odsto, ako se trend nastavi neće biti ništa od produžetka saradnje. Očito da šampion želi da ga se reši.

Artjom Dzjuba nije zadovoljan što je pao u drugi plan, Sergej Semak nije zadovoljan ponašanjem špica, a u takvim okolnostima najviše ispašta reprezentacija. „Slučaj Dzjuba“ potisnuo je u drugi plan debitantske pozive trojici tinejdžera Dinama iz Moskve: Arsenu Zakhrijanu, Denisu Makarovu i Konstantinu Tjukavkinu.

Na spisku reprezentacije Rusije se nalaze:

Gomani: Giljerme (Lokomotiva), Jurij Djopin (Rubin), Aleksandar Maksimenko (Spartak), Sergej Pesjakov (Rostov);

Defanzivci: Georgi Džikija (Spartak), Vjačeslav Karavaev (Zenit), Fjodor Kudrjašov (Antalija), Stanislav Magkev (Lokomotiva), Maksim Osipenko (Rostov), Ilja Samošnjikov (Rubin), Sergej Terekov (Soči), Mario Fernandes (CSKA), Dmitrij Čistajkov (Zenit);

Vezisti: Zelimhan Bakaev (Spartak), Dmitrij Barinov (Lokomotiva), Aleksandar Golovin (Spartak), Aleksandar Jerohin (Zenit), Rifat Žemaledinov (Lokomotiva), Aleksej Jonov (Krasnodar), Arsen Zaharjan (Dinamo), Roman Zobnin (Spartak), Daler Kuzjaev (Zenit), Denis Makarov (Dinamo), Aleksej Mirančuk (Atalanta), Maksim Muhin (CSKA), Danil Fomin (Dinamo), Denis Čerišev (Valensija);

Napadači: Antono Zabolotnij (CSKA), Fjodor Smolov (Lokomotiva) i Konstantin Tjokavin (Dinamo).



tagovi

fudbalska reprezentacija Rusijereprezentacija RusijeValerij KarpinRusijaArtjom Dzjuba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara