Stadion Kamp Nou (©Reuters)
Stadion Kamp Nou (©Reuters)

Velika frka u Španiji: Svi klubovi – osim Reala?! – “zabrinuti” zbog Barse! Žestoka svađa Laporte i Tebasa

Vreme čitanja: 2min | uto. 21.02.23. | 14:59

Katalonci na udaru

Bura se ne stišava. Bura se pojačava. Nakon što je otkriveno da je Barselona u period od 17 godina uplatila čak 6.700.000 evra kompaniji Dansil 95, u vlasništvu Enrikeza Negreire, sada već bivšeg potpredsednika Sudijske komisije, čak 40 od 42 kluba učesnika prve i druge lige Španije objavilo je zajedničko saopštenje u kome su istakli da su “duboko zabrinuti” zbog ovog skandala i da aktivno rade na razjašnjenju mogućih nepravilnosti, bilo sportske ili neke druge prirode.

Predsednik La Lige Havijer Tebas je doduše priznao da zbog zastarelosti slučaja (ovako teška fudbalska zlodela – ako ih je bilo naravno – idu u istoriji posle samo tri godine) Barsa ne može da snosi sportske posledice, ali je naveo da će biti razmotrene sve druge opcije.

Izabrane vesti

Istakao je i da bi prvi čovek Blaugrane Đoan Laporta morao da ponudi smisleno objašnjenje ovog poslovnog aranžmana, jer odbrana po kojoj je Negreira plaćan da bi igrače savetovao kako da se odnose prema kom sudiji baš i ne pije vodu. Pominjalo se takođe da je Dansil 95 slao i izveštaje o mladim španskim igračima drugih klubova, ali pisanih dokaza za takvu tvrdnju jednostavno nema. I zato Tebas kategorički ističe…

Ako (Laporta) ne ponudi razumno objašnjenje zašto su ga plaćali trebalo bi da podnese ostavku. S ovim površnim saopštenjem izgleda kao da su svi klubovi to radili. Jedno je da imate bivšeg, penzionisanog sudiju kao zaposlenog, sasvim drugo čoveka iz Sudijske organizacije. To je tema koju bih voleo da razjasnim, iako je zastarela”.

Nije dugo prošlo i stigao je odgovor Laporta, koji je najavio i da je Barsa pokrenula sopstvenu, ali eksternu istragu i da će uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će ponuditi dokaze da je sve rađeno onako kako su iz kluba i objasnili. A za Tebasa

Gospodin Tebas je pokazao svoje pravo lice. Već su nam rekli da podsticati kampanju protiv Barselone i mene samog. Maske su ponovo pale. On je i ranije imao ’anti-Barselona’ tendencije, 2005. nije želeo da Mesi više igra za Barsu. Opsednut je Barsom. Nije nam oprostio to što nismo potpisali njegov dogovor sa kompanijom Si-Vi-Si (La Liga je trebalo da dobije 2.100.000.000 evra, ali i da prepusti 50 odsto vlasništva nad TV pravima u narednih 50 godina, taj su posao stopirali Barsa, Real i Atletik Bilbao), kao i to što smo mi u evropskoj Superligi. On želi da ja siđem sa funkcije predsednika Barse. I nije slučajnost što se sve to dešava sada kada nam ide dobro”.

Da je samo Tebas u pitanju – lako bi Laporta. Problem je i ovih 40 klubova. Sami mu ne mogu ništa, ali zajedno… Sevilja i Espanjol su prvi skočili, odmah za njima i Atletiko Madrid. A onda i svi drugi.

Još jedno: svi osim Reala.


tagovi

Havijer TebasPrimeraĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara