Veliki intervju Strahinje Erakovića: Ne poznajem Srbe koji ne vole Rusiju

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.08.23. | 11:25

Mladi štoper uporedio dve lige, govorio o poređenjima sa Nemanjom Vidićem, kao i o tome koliko mu nedostaje pas Tokio

Dugo se pričalo o transferu Strahinje Erakovića, ali od kada je postao zanimljiv inostranom tržištu, ruski klubovi su bili favoriti za njegov potpis. Dugo je Zenit važio za favorita, potom je Spartak iz Moskve poslao konkretnu ponudu, ali je na kraju šampion Rusije odneo pobedu i doveo Čupu za sedam miliona evra.

Dobio je šansu Strahinja Eraković da se dokaže na višem nivou i za sada uspeo da se nametne Setgeju Semaku. Od kada je potpisao ugovor sa Zenitom, Eraković je odigrao četiri meča, istakao se u derbiju protiv Spartak iz Moskve.

Izabrane vesti

Dovoljno za početak. Bivši štoper Crvene zvezde dobio je veliki prostor u tiražnom Sport ekspersu i pričao o svom početku u Sankt Peterburgu, ali odrastanju u Beogradu, Crvenoj zvezdi.

„Moj tata je veliki ljubitelj fudbala i kao dete stalno me je vodio na mečeve Crvene zvezde. Prvi put sam bio na stadionu prilično rano, nisam imao ni rri godine. A jedna od mojih prvih utakmica je bila baš protiv Zenita. Desilo se to u septembru 2004. godine u UEFA Kupu. Zvezda je tada izgubila“, počeo je priču Strahinja Eraković.

Da li se sećate nečega sa tog meča?

„Da budem iskren, ne sećam se. Ali imam sećanja koje je direktno povezano sa Zenitom. Na jednoj utakmici fotografisao me je jedan od fotoreportera, a potom se ta slika pojavila u novinama kao najava za prijateljski meč između Zvezdei Zenita. Te novine i danas čuvaju moji roditelji. Zenit kao da je bio moja sudbina“.

14.00: (1,58) Zenit (3,90) Ural (6,00)

Koja utakmica Crvene zvezde je za Vas najupečatljivija?

„Prisustvovao sam velikom broju mečeva. Dugo sam svake nedelje išao sa ocem i bratom na stadion. Od tih mečeva izdvojiću dva koje pamtim više nego ostale. Vrlo emotivan remi sa Partizanom (1:1) 2009. godine, kao i gostovanje Bordou od pre desetak godina. Tada smo primili gol u poslednjem minutu“.

Da li ste postali fudbaler zato što se u Vašoj porodici navijalo za Crvenu zvezdu?

Stalno sam igrao fudbal sa ocem i bratom na ulici. Počeo sam da treniram fudbal sa pet godina u jednoj školici. Dakle, moj put je bio unapred određen. Istina, neko vreme sam još igrao tenis. Čak sam imao i dobre rezultate, ali sam se odlučio za fudbal“.

"DA NISAM POSTAO FUDBAL, BIO BIH TENISER"

Da niste fudbaler čime biste se bavili?

„Pa teniser. Teško da bih dostigao nivo Novaka Đokovića, on je jedinstven igrač. Ali pokušao bih“.

Da li ste uvek igrali na poziciji centralnog beka?

„Igrao sam na različitim pozicijama, ali u dečijem formatu kada se igralo šest na šest ili osam na osam. Celu ozbiljnu karijeru proveo sam u odbrani i nikada nisam težio da igram u napadu. Mnogi moji prijatelji su želeli da budu u napadu. Mene je uvek privlačila defanziva“.

Pre godinu dana italijanski Korijero Delo Sport vas je nazvao novim Vidićem?

„Lepo je kada vas porede sa takvim igračem. Vidić je legenda u Srbiji, bio je kapiten Mančester Junajteda. Moram još mnogo da radim da bih postigao takve rezultate“.

Da li Vam je bilo teško da napustite Zvezdu, klub u kojem ste bili 13 godina?

„Kada sam odlučio da pređem u Zenit, imao sam neko čudno osećanje. Živeo sam sa porodicom 22 godine u istom gradu. Ovde je sve novo. Da budem iskren brzo sam se navikao na Sankt Peterburg. Sada imam osećaj da sam ovde godinu dana, a ne samo mesec dana“.

Šta ti je najviše smetalo?

„Jedino mi je smetala udaljenost od porodice, mame, tate i psa. Ali znao sam da ću u jednom trenutku morati da napustim Beograd. Sada ovde živim sa devojkom. Nedavno je mama došla kod mene“.

Hoće li pas doći kod tebe?

„Zove se Tokio, već tri godine živi sa nama. Svaki dan zovem porodicu, oni mi šalju video klipove sa Tokijom u glavnoj ulozi. Voleo bih da dođem ovde, ali engleski buldozi ne mogu da lete avionom. Bilo bi, sa druge strane, vrlo teško da ga neko preveze kolima. Nedostaje mi Tokio, vezan sam za njega. Generalno volim pse. Tokom proleća smo igrali meč Kupa u Sremskoj Mitrovici. Pas je uleteo na teren, igrači i sudije su zbunjeno gledali šta se dešava. Ja sam shvatio šta se dešava, osetio sam da se pas uplašio. Mirno sam ga uhvatio i izveo sa terena“.

"KADA SAM DOBIO PONUDU ZENITA, SHVATIO SAM DA HOĆU DA IDEM IZ ZVEZDE"

Brzo ste zaigrali u startnoj postavi? Da li ste tako nešto očekivali?

„Niko ne može da vam garantuje mesto u startnoj postavi. Nisam očekivao da ću tako brzo da zaigram. Ali očekivao sam tako nešto. Svaki fudbaler želi isto, da brzo zaigra za novi tim“.

Odigrali ste i duel sa Spartakom,kakvi su utisci, pošto je reč o velikom rivalitetu?

„Shvatio sam euforiju i doživeo nešto slično kao u Srbiji kada igraju Zvezda i Partizan. Već sam shvatio da je intenzitet emocija na ovoj utakmici na vrlo visokom nivou. Zadovloljan sam što sam deo ovog obračuna. Znam da je pobeda nad Spartakom posebno važna za navijače Zenita“.

U kom trenutku ste shvatili da je to najveći derbi ruskog fudbala?

„Mnogo pre početka susreta. Pričali su mi saigrači. Na dan našeg leta za Moskvu navijači su došli u trening kamp i pružili nam podršku. Napravili su sujajnu artmosferu i napunili nas pozitivnom energijom. Sve nam je to pomoglo da dođemo do tri boda. To je bio pokazatelj koliko je taj meč važan za grad“.

Prošle godine duel između Zenita i Spartaka završen je tučom, sada je stepen borbenosti bio visok. Kako je sve to izgledalo na terenu?

„Da budem iskren nisam očekivao nikakvu borbu. Nije ovo MMA, nego fudbal. Bio je težak, ali civilizovan derbi“.

Da li je ovo za Vas bio dvostruko važan meč, zbog nesuđenog prelaska u Spartak?

„Ne baš, za mene je svaki meč bitan. Ne rangiram rivale. To što pričaju oko mene, uopšte me ne interesuje“.

Kakvo je mišljenje lljudi u Srbiji o Rusiji i ovdašnjem fudbalu?

„Ne postoji Srbin koji ne voli Rusiju. Ruska liga je jača od srpske“.

I sada kada je Rusija pod sankcijama?

„Pričam sada o nacionalnim prvenstvima. Vidim da je ovde sve na višem nivou nego u mojoj zemlji. Svaki tim Premijer Lige ima odličan stadion, mnogo je dobrih timova. Nema lakih pobeda“.

Da li ste bili sigurni u Vašu odluku zbog sankcija, posebno što će Crvena zvezda igrati u Ligi šampiona?

„Čim sam dobio ponudu Zenita odlučio sam da pređem ovde. Želeo sam da se okušam u jačoj ligi. Ubeđen sam da je to ispravna odluka. Prvenstvo se prati u celoj Evropi, ali ja sam fokusiran na Zenit“. 

RUSIJA 1 - 6. KOLO

Petak

Orenburg - CSKA 1:1 (0:0)

/Vera 70 – Mojzes 49/

Fakel - Krasnodar 0:0

Subota

14.00: (1,58) Zenit (3,90) Ural (6,00)

16.30: (2,95) Rubin (3,50) Dinamo (2,35)

18.30: (1,70) Spartak (3,70) Ahmat (5,10)

19.00: (2,70) Nižnji (3,00) Rostov (2,90)

Nedelja

16.30: (2,05) Krila Sovjetov (3,45) Baltika (3,60)

19.00: (2,50) Soči (3,40) Lokomotiva (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Strahinja ErakovićRusija 1ZenitZenit Sankt Peterburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara