Veliki period Nemanje Petrovića: Zvezda je ranjiva, Mozzart Bet Superliga nikada nije bila zanimljivija

Vreme čitanja: 7min | ned. 30.04.23. | 10:03

Levi bek TSC-a u razgovoru za Mozzart Sport priča o karijeri, šansama Topolčana da stignu do drugog mesta

Mnogo je pojedinaca koji su privukli pažnju ove sezone u Bačkoj Topoli, a jedan od njih je i prekaljeni fudbaler Nemanja Petrović. Drugi put ove godine je njegovom zaslugom tim Žarka Lazetića slavio, prvi put u Lazarevcu protiv Kolubare na veoma teškom terenu (1:0), a sada protiv Čukaričkog u meču od neverovatnog značaja, istim rezultatom. Čak je i tajming bio skoro isti, pa su oba Petrovićeva gola postignuta u veoma sličnom vremenskom razmaku.

Videlo se da je silno bio motivisan u meču sa Brđanima nekadašnji igrač Partizana, bilo ga je svuda na terenu, često je izlazio visoko u napad, a pokrivao svoju stranu odbrane kada je Čukarički napadao. Detalj koji je bio presudan je njegov izlazak u napad, osećaj kod ubacivanja u prostor i perfektan udarac kojim je loptu Saše Jovanovića prosledio iza leđa Belića. Pao je teret sa pleća igrača TSC-a jer su pobedom u meču koji je proglašen bitkom za Ligu šampiona uspeli da se vrate na pobednički kolosek, ali i na drugo mesto, pa je brzo zaboravljen poraz na Marakani od Crvene zvezde.

Izabrane vesti

„Bio je baš derbi, određeni pritisak u odnosu na neke utakmice ranije, osetilo se to kod nas. Trebalo je da se vratimo posle utakmice sa Zvezdom, gde smo izgubili 4:1 iako smo igrali dobro. Mislim da je puno četiri gola da se primi na bilo kojoj utakmici, nema veze što je Crvena zvezda koja je jako dobro organizovana ekipa. Igramo jako dobro celo prvenstvo, na svakoj utakmici. Došla je ova utakmica koja je bila teža nego protiv Zvezde. Odigrali smo fenomenalno, i u taktičkom smislu, bili smo pametni, tačni kada treba, posle gola malo je bio možda pad ali smo bili mudri, ubili smo utakmicu. Imali su i oni šanse, možda smo mogli i ranije da postignemo gol. Zasluženo smo pobedili i vratili se na drugo mesto“, navodi Petrović u izjavi za Mozzart Sport.

Zapažena je uloga krilnih bekova u formaciji koju preferira šef stručnog štaba TSC-a, Žarko Lazetić, pa su u prvi plan se istakli pored Petrovića i Miloš Cvetković, kao i Aranđel Stojković. Često možemo videti pomenute fudbalere da izlaze visoko, učestvuju u napadu, ali i ne zapostavljaju zadatke u defanzivi. Podjednako su korisni i u napadu o čemu govori i njhova statistika, pet pogodaka i devet asistencija.

„Nisam ranije igrao na takvoj poziciji, ali od kada je došao Lazetić jasne su nam pozicije i stvari koje traži od nas. Važna je uloga svakog igrača, nije ništa posebno neka pozicija važnija od druge. Dosta smo ofanzivniji, više trčimo nego kada se igra sa četiri pozadi i Cvetković, Aranđel i ja. Lično volim više da igram ofanzivnije, kada mogu da idem napred i imam tu slobodu, mada znam da mi je primarno da sam defanzivac. U ovoj ekipi se branimo sa svim igračima ali i napadamo sa svim igračima. Sve je postavljeno kako treba i ima tu određenu notu, pa izgleda baš tako lepo za ok. Ove godine je ekipa skockana, pojačanja fantastična, ova ekipa je sada baš podignuta, sve je namešteno, i taktički, veliki psihički uticaj i sprovedeno je sve odlično“, ocenjuje Nemanja Petrović.

Meč protiv Čukaričkog je ujedno bio i 99. nastup u plavom dresu iskusnog fudbalera, a simbolično će stoti put braniti boje TSC-a baš protiv nekadašnjeg kluba, crno-belih iz Humske ulice.

„Protiv Partizana će biti moj stoti meč u dresu TSC-a, iskreno nisam znao taj podatak, broj utakmica koje sam odigrao, to mi je rekao Antonić, haha“, kaže kroz šalu bivši fudbaler beogradskog kluba.

Već je jednom igrao u Evropi sa Topolčanima Petrović, kada je klub preko četvrtog mesta izborio kvalifikacije za Ligu Evrope i bio eliminisan nakon penala, u onom neverovatnom meču sa rumunskim FCSB. Zanimljivo, Petrović je dva puta u karijeri igrao protiv bivšeg prvaka Evrope iz Bukurešta. Smatra svedok već jedne istorijske sezone TSC-a da je sada drugačiji osećaj, jer je deo ekipe koja sad ima šansu da izbori i Ligu šampiona.

„Defitinitvno je razlika, ja sam već igrao sa TSC u Evropi ali ja nisam to izborio, već sam tog leta došao. Momci su pre toga obezbedili Evropu i kvalifikacije, nije to toliko sličan osećaj i u toj meri jak, kao što je sada“.

Takođe, ističe Petrović da još nije vreme za slavlje, jer je sve otvoreno i ima još da se igra.

„Još ništa nije urađeno, niti je posao završen u ovoj sezoni. Znamo šta su nam ciljevi, ova pozicija nakon ovoliko kola je samo motiv više i glad nam je veća. Ne razmišljamo ni ja niti ekipa da smo nešto obezbedili, pritisak postoji ali mislim da je on privilegija i motivacija. Kada završi sezona možemo da slavimo, imamo kapacitet da ostvarimo ono što nam je cilj u ovom momentu“, ističe levi bek TSC-a.

Petrović je rođen u Valjevu i đak je Partizanove fudbalske škole. Iza sebe ima ogromno iskustvo i puno jakih mečeva u nogama. Zna kakav je osećaj nadmetati se sa Totenhemom, Augzburgom, ali i boriti se za elitno takmičenje UEFA kroz kvalifikacije. Nije mu stran ni osećaj osvajanja titule prvaka Srbije, niti kupa. Jedino sa crno-belima nije zaigrao u grupnoj fazi Lige šampiona, ali možda se to već popravi ovog leta sa TSC-om, čiji kvalitet ističe.

„Ja sam prošao sve mlađe kategorije u Partizanu, bio sam i u Teleoptiku, što je jako bitan period, posle tri godine sam došao u prvi tim. Igrao sam i kvalifikacije za Ligu šampiona i dva puta grupnu fazu Lige Evrope. To je bilo fantastično. Razlika je sad velika, bio sam tada mlađi i kad negde padneš i izgubiš neku utakmicu znaš da ima sledeća prilika i sledeća šansa. U ovom slučaju je malo drugačije, većina igrača ovde je u tom periodu, u najboljim fudbalskim godinama. Istorijska je ovo šansa za nas. Imamo naravno i mlađe igrače Ratkova, Velju Ilića, Krstića, Krpića. Sa ovim klubom u ovom momentu ovo je istorija, ima određenu težinu, da igramo Evropu, pogotovo grupnu fazu, to je veliki i ogroman uspeh, ako ga budemo ostvarili jer je još u opticaju. Moramo da nastavimo u ovom ritmu da probamo da uhvatimo te domete“, navodi Nemanja Petrović.

Dobra forma ove sezone u Mozzartbet Superligi dovela je iskusnog levog beka i do debija u nacionalnom timu Srbije. Zajedno sa saigračima Stojićem i Lukom Ilićem, Nemanja Petrović je istrčao na teren u Los Anđelesu i dao doprines pobedi nad ekipom SAD (2:1).

„Nisam očekivao poziv stvarno, nije mi bilo na kraj pameti. Znam da se pričalo da se okupljaju igrači iz Superlige, da je taj termin kakav je, da ne mogu da igraju igrači koji su stvarno reprezentativci. To je poziv da branim boje moje zemlje, igrao sam za mladu reprezentaciju i na Evropskom prvenstvu, ali ovo je poseban osećaj. Pogotovo jer su bili mlađi igrači i ja sam bio najstariji. Zahvalan sam selektoru ali i klubu zajedno smo to postigli“, ponosno prepričava svoj debitantski nastup za Orlove Petrović.

Posle uspeha sa Partizanom oprobao se Nemanja Petrović u inostranstvu. Prva destinacija je bila Izrael, Makabi Netanja, a nakon toga i portugalski Šaves. Epizoda iz Azije je bila uspešna, dok je u zemlji sa Pirinejskog poluostrva upisao tek par nastupa. Smatra to velikim iskustvom sadašnji fudbaler kluba iz Bačke Topole i poredi neke aspekte sa srpskim fudbalom.

„Veliko iskustvo za mene. U Izraelu sam bio na pozajmici iz Partizana, smatram da je naša liga jača od izraelske, ali njima je bolja infrastruktura. Mi bi sa tim uslovima bili daleko više nego što smo sad, to nam nedostaje da bi bili bolji. Utakmice na našem stadionu u Bačkoj Topoli, to je stvarno fudbal. Kada su lošije utakmice ili lošije ekipe to opet izgleda mnogo bolje. U Portugalu nisam igrao ali bilo je to neviđeno iskustvo za mene. Odnos prema treningu, kako ti ljudi rade i žive za fudbal, mentalitetom su poput nas, opušteni su. Bio sam baš prihvaćen ali nisam igrao pa sam mislio da se vratim u Srbiju i tražim put kroz našu ligu i naš fudbal. Svakako fina iskustva koja su mi značila u karijeri“, kaže Nemanja Petrović.

Malo je ko očekivao ovakav poredak u srpskom fudbalu, ali izgleda da se neke stvari menjaju, Petrović smatra na bolje, iako je njegov bivši klub Partizan čak sedam bodova iz TSC-a i Čukaričkog i teško će stići do drugog mesta. Prvenstveno ističe Petrović činjenicu što će tri kluba iz Srbije igrati grupnu fazu evropskih takmičenja, što je po njemu temelj za kvalitetniji fudbal.

„Liga je odmah zanimljivija, ovo se nikada nije desilo, da su dve ekipe iznad Partizana sedam bodova. Zvezda je ubedljivo osvojila i dominantna je, ali smatram da su ranjivi i sa njima može da se igra. To smo pokazali najviše mi, ali i Vojvodina. Jesu se odmakli ali može da im se napravi problem. Veliki je ulog i imaš mogućnost da se boriš za nešto veliko pa je liga odmah kvalitetnija i zanimljivija.“, navodi za kraj strelac pobedonosnog gola protiv Čukaričkog.



tagovi

Nemanja PetrovićŽarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara