""
""

Veliki planovi Saše Stojanovića u Kini: Akademije fudbala u kojima će raditi srpski treneri

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.16. | 22:30

"Poznati biznismen iz Nanjinga je zainteresovan da sve finansira. Uz to bi otvorili i agenciju za transfere igrača sa naših prostora", kaže nekadašnji prvotimac Dinama iz Vranja, Radničkog iz Niša i Zemuna

Predsednik Kine Si Đinping nije zadovoljan rezultatima fudbalske reprezentacije najmnogoljudnije zemlje u poslednjih deset godina i zbog toga je pripremio plan i program za razvoj fudbala. Plan sadrži i podršku za rad kvalitetnih trenera iz Evrope, kao i ideje za napredovanje školskog fudbala. Programom je predviđeno da u narednih pet godina 20.000 škola bude uključeno u ovu akciju, što za MOZZART Sport potvrđuje i Ajaksov trener Saša Stojanović koji trenutno radi u Kini.

Izabrane vesti

Ipak, krenimo redom, fudbalsku karijeru počeo je u Dinamu iz Vranja, a na predlog Dragana Pantelića i Miloša Drizića parafirao je trogodišnji ugovor sa niškim Radničkim. Sledeći cilj Stojanovića bio je Beograd. Između Zemuna i Partizana opredelio se za tim iz Gornje varoši jer je finansijska ponuda Zemunaca bila znatno primamljivija. Novi ugovor je važio pet godina.
"Za taj period mogu reći da je bio od sjaja do očaja. Imao sam odlične saigrače poput braće Milijaš, Vladimira Stojkovića, Ljubiše Rankovića, Steva Glogovca, Gorana Miloševića, Dušana Đokića, Igora Matića, Brane Ilića, Dejana Lekića, Kahrimana, Čelara…Tad su me trenirali vrhunski treneri od kojih sam krao zanat", kaže za MOZZART Sport Stojanović.

Ipak, niste najponosniji na taj period. Zašto?
"Sve me je zanimalo osim fudbala. Kad dođeš iz provincije u Beograd velegrad te uzme pod svoje. Kreće noćni život i kad nemaš zacrtani cilj odeš na drugu stranu. Rešio sam da se uozbiljim, ali krenule su povrede tako da nisam ostavio neki veći trag u Zemunu mada sam bio standardan igrač".

Usledio je period u Kumanovu?
"To je bila vrhunska sezona, bio sam prvi strelac lige i Kupa, davao sam golove u Evropi. Potom sam igrao u Grčkoj i Albaniji. Možda mogu biti zadovoljan svojom napadačkom karijerom".

Zatim počinje trenerska faza?
"U Finskoj sam radio sa dečacima do dvanaest godina. Stigla je primamljiva ponuda iz Holandije za rad u Akademiji Ajaksa. Pored akademije radio sam u školi kao nastavnik, predmet fudbal. Potom sam prešao u Kinu. Plan je da otvorim svoju Akademiju fudbala u nekoliko većih gradova iz Kine, a u kojoj će raditi treneri iz Srbije. Poznati biznismen iz Nanjinga je zainteresovan da sve finansira. Uz to bi otvorili i agenciju za transfere igrača sa naših prostora. Inače, predsednik Kine nije zadovoljan rezultatima reprezentacije i usvojio je program razvoja fudbala za sledeći period. To otvara prostor za naše trenere, takođe, u narednih pet godina čak 20.000 škola će ući u program razvoja školskog fudbala".

Kakva je situacija sa profesionalnim fudbalom u Kini?
"Finansijski su više nego dobri, sve više dobrih igrača iz Evrope dolaze ovde i učestvuju u jačanju i razvoju ovdašnje lige. Interesantno, Vlada Kine daje novac za dovođenje zvučnih imena i nije bitno u kom će klubu završiti. Bitno je samo da se razvija fudbal. Kod mene je doveden Ramirez iz Čelzija za fantastičnih 35 miliona evra".

Kakav je standard u najmnogoljudnijoj zemlji?
"Prilično je dobar, ali je sve i skupo, dva puta, pa i više nego u Srbiji. Kuhinja mi savršeno prija i hrana je po meni odlična", zaključio je javljanje za MOZZART Sport, iz Kine, Saša Stojanović

Piše: Đurđe Mečanin
(djurdje.mecanin@mozzartbet.com)


tagovi

Saša StojanovićKina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara