Beni Mekarti (©AFP)
Beni Mekarti (©AFP)

Veliki povratak Benija Mekartija u elitni fudbal

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.02.22. | 09:30

Nekadašnji napadač Blekburna, Porta, Selte i Ajaksa sada je trener Ama Zulua, sa kojim u subotu od 20 časova igra meč 1. kola Lige šampiona sa marokanskim velikanom Radžom Kazablankom

Ukoliko je Beni Mekarti dobar kao trener barem upola onoliko koliko je bio igrač, Radžu Kazablanku čeka težak posao u 1. kolu afričke Lige šampiona. Čuveni Južnoafrikanac je sada trener AmaZulua, rivala Marokanaca u subotu od 20 časova.

Legenda reprezentacije Južne Afrike je igračku karijeru izgradiola kroz domaći fudbal. Dobrim igrama u Seven Starsu je Mekarti privukao pažnju Ajaksa, a posle titule u Amsterdamu i solidnog učinka u dresi Selte (igrao i dao gol protiv Crvene zvezde 2000. u Kupu UEFA), završio je u Portu. Bio je deo jednog od najvećih fudbalskih iznenađenja 21. veka, 2004. godine je sa Portugalcima osvojio Ligu šampiona, a ostatak karijere je proveo u Engleskoj, igrajući za Blekburn i Vest Hem.

Izabrane vesti

Trenersku karijeru je rešio da gradi sličnim putem. Doduše, nije se zaleteo da odmah bude glavni trener prvog tima, najpre je iskustvo sticao u radu sa mlađim kategorijama škotskog Hibernijana i kao pomoćni trener Janika Fereire u belgijskom Sint Trojdenu. Napokon, 2017. godine je bio spreman za pravi novi početak, a naravno gde drugde, do u rodnom Kejp Taunu. Postao je šef stručnog štaba Kejp Taun Sitija, vodio ga je tri godine, a u sezoni 2018/2019 je osvojio sa njim Liga kup Južne Afrike.

Korak napred je napravio u decembru 2020, kada je seo na klupu Ama Zulua. Prvu sezonu je iskoristio na savršen način, ne samo da je konsolidovao tim, već ga je mimo svih očekivanja doveo do druge pozicije na tabeli, odnosno učešća u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

20.00: (1,30) Radža Kazablanka (4,50) Ama Zulu (11,0)

Ama Zulu nikada nije igrao u eliti, ali Mekartijevo iskustvo sa brojnih velikih mečeva je bilo presudno. Prvo su izbačeni Njasa Big Buletsi iz Malavija, a zatim i petostruki prvak Afrike, TP Mazembe iz DR Konga! Ovaj drugi, senzacionalni rezultat za Crni kontinent, doneo je Ama Zuluu grupnu fazu Lige šampiona, gde su mu rivali marokanska Radža Kazablanka, Horoja iz Gvineje i alžirski ES Setif.

Prvi meč – odmah najteži. Put u Kazablanku, na noge aktuelnom osvajaču Kupa konfederacija.

Trostruki prvak Crnog kontinenta u domaćem prvenstvu ove sezone ne igra dovoljno dobro, Vidad posle 16 kola ima šest bodova više. Vezala je Radža čak tri uzastopna remija, pre kojih je ostala bez prvog trofeja u sezoni. Igrala je u Superkupu Afrike protiv aktuelnog prvaka Lige šampiona Al Ahlija, ali je poražena posle penala, pošto su prethodno Egipćani izjednačili u 90. minutu na 1:1.

Tokom januara je Radža angažovala novog napadača Kadimu Kabangua iz DR Konga za 160.000 evra. On bi trebalo da debituje danas za Marokance.

Kabangu je tip igrača kakvog nismo imali u Radži. On je krupan fudbaler, sposoban da se zagradi i da igra leđima okrenut ka golu“, objasnio je trener Radže, Belgijanac Mark Vilmots.

Što se tiče Ama Zulua, deluje da mu ovaj meč ne dolazi baš u idealnom momentu. Mekartijevim izabranicima je Orlando Pajrats sa dve uzastopne pobede srozao samopouzdanje. Najpre u prvenstvu krajem decembra sa 2:1, a zatim i prošlog vikenda u Kupu Južne Afrike, odakle ga je eliminisao sa 1:0.

Ama Zulu je polusezonu okončao na petoj poziciji, sa svega tri poena manje od drugoplasiranih Pajratsa, koji zauzimaju poslednje mesto koje vodi u Ligu šampiona. Lider Mamelodi Sandauns je kategorija za sebe, ima 20 poena više od Ama Zulua i njegova odbrana titule se ne dovodi u pitanje.

Meč u kupu sa Orlandom nas je dodatno pripremio za Radžu Kazablanku i generalno za Ligu šampiona. Bićemo dobro. Ne mogu da kažem da ćemo u prvenstvu da ugrozimo Sandaunse, ali definitivno smem da obećam da ćemo da budemo kompetativni u Ligi šampiona“, poručio je Mekarti pred meč u Kazablanki.

Što se tiče 44-godišnjeg stručnjaka, ova sezona u Ligi šampiona mogla bi da mu bude idealna odskočna daska za povratak u evropski fudbal. Svestan je toga verovatno i Mekarti, zato mu motiva neće nedostajati.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

GRUPA A

Petak

Mamelodi Sandauns - Al Hilal Omdurman 1:0 (1:0)

/Zvane 8/

Odloženo

Al Ahli – Al Mereih

GRUPA B

Subota

17.00: (1,93) Horoja (3,25) ES Setif (3,90)

20.00: (1,30) Radža Kazablanka (4,50) Ama Zulu (11,0)

GRUPA C

Petak

Etoil Sahel - Beluizdad 0:0

Subota

14.00: (1,10) Esperans Tunis (10,0) Džvaneng Galaksi (23,0)

GRUPA D

Petak

Vidad Kazablanka - Sagrada 3:0 (1:0)

/Dari 45+2, Džabrane 52pen, Mbenza 72/

Subota

17.00: (1,28) Zamalek (5,00) Petro Atletiko (10,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Afrička Liga šampionaAmaZuluBeni MekartiRadža Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara