Stadion 11. oktobar, na kojem će da igraju svoje mečeve i Petro Atletiko i Sagrada (©Wikipedia)
Stadion 11. oktobar, na kojem će da igraju svoje mečeve i Petro Atletiko i Sagrada (©Wikipedia)

Zato volimo afričku LŠ: Odlaganje i pre nego što je počela, na jednom stadionu dve utakmice istog dana

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.02.22. | 09:55

Elitno takmičenje Crnog kontinenta počeće ovog petka, kada su na programu tri meča. Trofej brani Al Ahli iz Kaira, čije učešće na Svetskom klupskom prvenstvu je promaklo CAF-u kada je pravio kalendar

Fudbalskim navijačima u Africi nikako ne može da bude dosadno ovih meseci. Taman što se završio Kup afričkih nacija, kreće Liga šampiona. Najbolji klupski fudbal na Crnom kontinentu otvoriće dve utakmice ovog petka od 17 časova, Mamelodi Sandauns dočekuje sudanski Al Hilal, a u Tunisu će Etoil Sahel da ugosti alžirski Beluizdad.

Na prvi (a bogami i drugi i treći) pogled stičemo utisak da je afrička Liga šampiona najamaterskija od svih elitnih takmičenja. Međutim, upravo je u tome i draž. Samo na Crnom kontinentu još možemo da gledamo fudbal bez jasne podele na bogate i siromašne, bez povlašćenih klubova i sa jednakom šansom za sve.

Izabrane vesti

U Africi se ne igra kao na drugim kontinentima. Svaka čast Al Ahliju iz Kaira što je prošle godine po rekordni 10. put osvojio elitno takmičenje, u novu sezonu je morao da krene iz kvalifikacija. Kao i svi drugi klubovi koji su se za njih izborili kroz domaća prvenstva. Takav sistem je odmah doneo neka iznenađenja, neočekivane eliminacije i samim tim debitante u eliti.

Konkretno, gledaćemo dva kluba koji nikada pre ove sezone nisu igrala grupnu fazu. Prvi će na teren danas, reč je o Sagradi, aktuelnom prvaku Angole.

17.00: (1,40) Mamelodi Sandauns (4,10) Al Hilal Omdurman (8,00)

Tim iz Dunda je jednostavno imao sreće na žrebu za kvalifikacije. U prvom kolu je naleteo na težeg rivala, Platinum iz Zimbabvea, koji je eliminisao tek posle penala, pošto nije bilo golova u dvomeču. Posle toga je u 2. kolu igrao protiv Rojal Leopardsa iz Esvatinija (bivšeg Svazilenda). Poraz na jugu Afrike od 1:0 nije koštao Sagradu previše, pošto je kod kuće slavila sa 3:1 i tako se plasirala u Ligu šampiona.

Drugi debitant, Dvaneng Galaksi iz Bocvane, najlepša je priča ovosezonskih kvalifikacija. U 1. kolu je eliminisao DFC Beme iz Centralnoafričke Republike sa ukupnih 2:1, ali je u 2. kolu izvukao prvaka Tanzanije i prošlogodišnjeg četvrtfinalistu Simbu, gde su mu svi prognozirali eliminaciju. I zaista, Simba je odmah u Bocvani pokazala kvalitet, pobedila sa 2:0, a potom i u revanšu na svom terenu brzo stekla prednost od 1:0. Međutim, Tanzanici su se opustili, a Džvaneng je u poslednjih pola sata postigao tri gola, stigao do senzacionalnog preokreta i prošao dalje zahvaljujući golu u gostima.

Ovo je ogroman uspeh za klub, za nas trenere, menadžment, igrače, baš sve koji su učestvovali u projektu. Još mnogo toga fudbaleri u Bocvani mogu da postignu ako veruju u sebe. Ima mnogo potencijala u timu i sreća je da nam je oko 80 odsto ekipe veoma mlado. Još verujemo da možemo da uradimo mnogo toga i u grupnoj fazi“, kazao je trener Galaksija Morena Ramoreboli.

Sada će Džvaneng probati da otkine koji poen u veoma teškoj grupi, u kojoj su još prvak Alžira Beluizdad, te Esperans Tunis i Etoil Sahel. Upravo tu dolazimo do drugog bisera Afrikanaca, odnosno nečega što nećete videti nigde drugde – žreba za grupnu fazu.

CAF je odlučio da nema ograničavanja, osim tog što su klubovi raspoređeni u šešire na osnovu rang-liste i učinka u poslednjih pet godina. To je značilo da mogu u istoj grupi da se nađu sunarodnici, a to se desilo sa gotovo svima. Tako u A grupi imamo dva kluba iz Sudana, Al Hilal i Al Mereih, u pomenutoj C grupi su dva tima iz Tunisa, a u D grupi dve ekipe iz Angole. Pored Sagrade učestvuje i Petro Atletiko.

Još jedna stvar koju nismo viđali kada takmičenja organizuje UEFA ili AFC – još nije ni počela grupna faza, a već je odložena jedna utakmica. Kada je CAF sastavljao kalendar, nije računao na Klupsko svetsko prvenstvo i činjenicu da Al Ahli učestvuje na njemu. Zato su Egipćani morali da pomere svoj meč sa Mereihom za 5. mart.

Sam sistem takmičenja je vrlo jednostavan. Igraju se četiri grupe, po dve najbolje ekipe iz svake od njih idu u četvrtfinale, dok preostalih osam timova završava međunarodni nastup za ovu sezonu. U nokaut fazi se igraju dvomeči sve do finala, koje je na programu 29. maja. Žreb za kompletnu nokaut fazu se obavlja odjednom, u aprilu.

20.00: (1,23) Vidad Kazablanka (5,50) Sagrada (12,0)

CAF je inače pooštrio pravila, kako bi barem malo primorao klubove da prate Evropljane i rade na svojoj infrastrukturi i organizaciji. Tako smo dobili situaciju da ove godine od 16 učesnika u Ligi šampiona čak pet njih ne mogu da igraju na svojim stadionima.

Zbog neadekvatnih uslova, privremeno su izmešteni Al Mereih, ES Setif, Etoil Sahel, Beluizdad i Sagrada. Od njih, ES Setif, Etoil Sahel i Sagrada čak neće moći ni da igraju u istom gradu, moraće da se presele u Bildu, Tunis, odnosno Luandu.

Zanimljivo, Sagrada će mečeve da igra na istom stadionu kao i Petro Atletiko, rival u grupi. A opet, CAF nije razmišljao preterano o tom detalju, pa prema zvaničnom kalendaru, koji će verovatno morati da bude malo modifikovan, stoji da će 19. februara Petro Atletiko najpre da ugosti Vidad Kazablanku na stadionu 11. novembar od 14 časova, a zatim istog dana na istom mestu od 17.00 bi Sagrada trebalo da dočeka Zamalek. Slična situacija bi potom trebalo da se ponovi i u petom kolu.

Kao što smo napisali na početku teksta, možda afrička Liga šampiona nije najkvalitetnija, pa ni najzanimljivija, ali je definitivno najluđe elitno takmičenje koje možemo da nađemo na ovoj planeti. I baš zato nam je nedostajala…

SVI ŠAMPIONI AFRIKE

10 – Al Ahli (Egipat)

5 – Zamalek (Egipat), Mazembe (DR Kongo)

4 – Esperans Tunis (Tunis)

3 – Hafija (Gvineja), Radža Kazablanka (Maroko), Kenon (Kamerun)

2 – Asante Kotoko (Gana), Vidad Kazablanka (Maroko), Kabilija (Alžir), ES Setif (Alžir)

1 – Vita Klub (DR Kongo), Harts of Ouk (Gana), Etoil Sahel (Tunis), Ismaili (Egipat), Orlando Pajrats (Južna Afrika), ASEK Mimozas (Obala Slonovače), Mamelodi Sandauns (Južna Afrika), Oriks (Kamerun), Stad Abidžan (Obala Slonovače), CARA Brazavil (Kongo), MC Alžir (Alžir), Union Duala (Kamerun), FAR Rabat (Maroko), Klub Afrikan (Tunis)

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

GRUPA A

Petak

17.00: (1,40) Mamelodi Sandauns (4,10) Al Hilal Omdurman (8,00)

Odloženo

Al Ahli – Al Mereih

GRUPA B

Subota

17.00: Horoja – ES Setif

20.00: Radža Kazablanka – Ama Zulu

GRUPA C

Petak

17.00: (1,95) Etoil Sahel (3,15) Beluizdad (4,00)

Subota

14.00: Esperans Tunis – Džvaneng Galaksi

GRUPA D

Petak

20.00: (1,23) Vidad Kazablanka (5,50) Sagrada (12,0)

Subota

17.00: Zamalek – Petro Atletiko

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Afrička Liga šampionaAl Ahli KairoAl AhliCAFVidad KazablankaMamelodi Sandauns

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara