Slavlje Vest Hema (©Starsport)
Slavlje Vest Hema (©Starsport)

Vest Hem iz anestezije do pobede: Skoro savršeni TSC pao u 89. minutu, u Atini za Ligu konferencije

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.11.23. | 20:36

Tomaš Souček postigao jedini gol na utakmici. Iz prve prave šanse engleskog tima

Šteta, šteta, šteta! TSC je bio na pet minuta od drugog evropskog boda i verovatno bitnijeg remija sa klubom iz prvenstva kakva je Premijer liga. TSC je bio ravnopravan, u prvom poluvremenu čak i bolji rival od Vest Hema. TSC je odigrao skoro savršenu utakmicu, a od te perfekcije udaljio ga je trenutak nepažnje i pogodak koji je Tomaš Souček u 89. minutu utakmice postigao za 1:0 u Bačkoj Topoli.

Nije TSC zaslužio taj poraz, posebno ne na ovakav način. Ali nema ni čega da se stidi, jer ako postoji poraz koji može da se preboli onda je to ovaj. Poraz od rivala čiji jedan transfer košta koliko budžet TSC-a za narednih minimum pet godina. No, baš kada je izgledalo da su se Topolčani rešili one stare srpske muke sa kravom koja pred kraj lepog dana nogom ćušne kofu taman toliko da razočarana ode u krevet, ponovilo se ono što smo gledali "milion" puta s našim klubovima u Evropi. Možda prerano povlačenje, možda strah od pobede, možda umor, šta god da je, jedna jedina sitna greška za izgubljen jedan veliki bod.

Izabrane vesti

I još jednom šteta, jer iako je TSC izdržao i u prvih 45 minuta londonskog duela, iako jeste uzeo i onaj bod protiv Olimpijakosa – kad su se Grci već opustili – ono što je pružio večeras verovatno je bila najzrelija partija Topolskog sportskog kluba ove jeseni u Evropi. Ne samo zbog toga što je, barem u prvom poluvremnu, bio konkretniji u napadu, već zato što je igrao pravi evropski, takmičarski fudbal.

Visok presing na poslednju liniju Vest Hema. Akcije TSC-a kretale su od štopera domaćeg tima. I sve vreme se pazilo da se bržem timu gostiju ne ostavi previše prostora za kontre i potencijalno jeftine golove kakve smo često gledali u evropskim izletima srpskih klubova u Evropi. Protivvazdušna odbrana od centaršuteva engleskog tima funkcionisala je besprekorno.

Detalj sa meča (©Starsport)Detalj sa meča (©Starsport)

TSC je igrao strpljivo, hrabro, pametno. Prethodne četiri utakmice u Ligi Evrope u Bačkoj Topoli očigledno nisu protraćili samo za slikanje i ostvarenje dečačkih snova, već su ih iskoristili za istinsko doškolovavanje na temu modernog fudbala. Fudbala iznad onog kakvog čak i TSC već godinama prikazuje u Mozzart Bet Superligi. Vest Hem, pa makar i bez povređenih Džereda Bouvena i Majkla Antonija, dvojice najopasnijih napadača engleskog tima, ipak je predstavnik Premijer lige, najkvalitetnijeg prvenstva planete.

Ta razlika u individualnoj klasi, fizičkim sposobnostima, budžetu, uslovima – ništa se od toga nije videlo na TSC areni. Domaći su na teren istrčali sa glavom spremnom da se porva sa favorizovanim rivalom i idejom kako da to učine. Isprva su napadali po desnoj strani i preko odličnog Miloša Cvetkovića – u sedmom minutu prizemnim centaršutom i spakovao veliku šansu Urošu Milovanoviću čiji je udarac zaustavio Lukas Fabijanski – kasnije se razigrao i Aleksandar Ćirković, on je u 31. minutu posle greške Arona Kresvela opasno zapretio protivničkom golmanu, ali je i tada Poljak uspeo da sačuva mrežu gostiju.

Možda još impresivnija je bila igra u odbrani, jer viđali smo od naših predstavnika na međunarodnoj sceni intervale dobre igre, ali uglavnom su oni padali u zaborav u trenucima neshvatljive nepažnje, izazvane verovatno time što u Srbiji nisu navikli na evropski ritam igre. Žarko Lazetić to večeras nije dozvolio. Barem ne do već pomenutog 89. minuta. Pasovi odmereni, bez straha, presing očigledno uvežbavan, po komandi, skok izuzetan, koncetracija prisutna pri svakom prekidu savršena.

Još da imaju tu naviku da se u tranziciji već po prijemu lopte okreću ka napred stvorili bi igrači TSC-a verovatno još poneku šansu. No za to treba imati razumevanja, ne treba nikako smetnuti s uma da su protiv sebe imali devetoplasirani klub Premijer lige.

Kad su uočili da mogu da se s njim nose, na klupi su čini se odlučili da zagrizu za taj jedan bod i u poslednjih pola sata bili nešto oprezniji. Mada verovatno ima i do sve agresivnijih naleta rivala. Pa opet, imao je Milovanović još jedan, istina ne preterano opasan udarac ka Fabijanskom. Vest Hem skoro ništa. Osnovni zadatak Veljka Ilića među stativama TSC-a više bio plejmejkerski nego golmanski, a i to govori o tome koliko su se organizvoano branili Lazetićevi vojnici.

Nažalost, u 89. minutu je sve palo u vodu. Korne je centrirao sa desne strane, a Tomaš Souček, koji je pogodio i u prvom meču u Londonu, bio brži od Gorana Antonića i ćušnuo loptu u mrežu za 1:0 čime je iz kase TSC-a izbio već viđenih 210.000 evra.

Za utehu, TSC poslednje kolo dočekaje sa makar teoretskim šansama da prezime u Evropi. Ako u Atini savlada Olimpijakos – koji je večeras u Frajburgu doživeo debakl od 0:5, vrlo sličan onom topolskom uz prošlog gola – TSC će na proleće u Ligu konferencije.

Znamo da nije verovatno, ali znamo i da TSC gigantskim koracima korača u evropsku budućnost i da sa svakom utakmicom izgleda sve ozbiljnije. S tim da to nisu samo reči, već se, to je sada sasvim jasno, odavno prešlo i na dela. Pa nek se večeras i izgubilo.

TSC – VEST HEM 0:1 (0:0)

/Souček 89/

Stadion: TSC Arena

Gledalaca: 4.300

Sudija: Alard Lindhut (Holandija)

TSC (3-5-1-1): Ilić – Antonić, Čalušić, Stojić – Cvetković, Radin (od 76. Vulić), Kuveljić (od 76. Vlalukuin), Đakovac, Petrović - Ćirković –Milovanović (od 76. Pantović),

Vest Hem (4-3-3): Fabijanski – Džonson (od 79. Kerer), Mavropanos, Aguerd, Kresvel (od 79. Emerson) – Vord-Prauz, Souček, Paketa – Fornals, Mubama (od 67. Ings), Benrahma (od 67. Korne)


tagovi

Tomaš SoučekTSC Bačka TopolaVest Hem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara