Igrači Vila Nove (©youtube/ TigrãoTV)
Igrači Vila Nove (©youtube/ TigrãoTV)

Vila Nova ima bazu od oko 600.000 navijača i noćas kreće u pohod na titulu

Vreme čitanja: 10min | uto. 25.01.22. | 21:45

Gojano: Tigrao dočekuje Gojatubu na startu saveznog šampionata

Lopta će se noćas prvi put ove godine zakotrljati i u državnom šampiontu Gojano. Vila Nova će od 23.30 časova po srednjoevropskom vremenu, kao domaćin na stadionu Olimpiko, dočekati Gojatubu, u utakmici koja važi za 1. kolo ovog takmičenja. Tigrao se dobro pripremao za savezno prvenstvo i namerava da krene odlučujućim korakom ka tituli koja je poslednji put "posetila" Vila Novu još 2005. godine. Gojatuba je, sa druge strane, odigrala nekoliko prijateljskih utakmica u predsezoni, a nedoslednost je bila velika. Reklo bi se, normalno za početak sezone, ali vreme opuštanja i neobaveznosti je prošlo, i sada je važno maksimalno se usredsrediti na predstojeće takmičenje.

Prvenstvo Gojane za 2022. godinu, biće 79. izdanje ovog takmičenja u kojem će nastupiti 12 timova u tri faze. U prvoj, svi timovi će biti podeljeni u dve grupe po sa šest u svakoj i u kojima će biti zastupljen dvokružni sistem, dakle sa po 10 kola. Najbolja četiri iz obe grupe plasiraće se u četvrtfinale, odnosno 2. fazu takmičenja. Po jedan najslabije rangirani iz svake grupe će ispasti u drugi rang saveznog šampionata.

Izabrane vesti

U četvrtfinalu (2. faza), najbolje plasirani u svakoj od grupa, suočiće se sa četvrtim rangiranim timom u drugoj grupi, i obrnuto. Četiri tima koji budu uspešniji u dvomečima, odlaze u polufinale, iliti treću fazu. Timovi koji izađu kao pobednici iz polufinala, igraće veliko finale, što je ujedno i poslednja runda takmičenja. Kao i u prethodnim fazama i finale će se igrati na domaćem i gostujućem terenu.

Sezona 2021 u Seriji B ostavila je gorak osećaj među čelnicima Vila Nove. Tim je završio na počasnoj 9. poziciji, a kampanja u Zelenom Kupu nije rezultirala titulom. Vila Nova je prošla u finale tog takmičenja, ali je na kraju poražena od Rema u penal završnici.

Naravno, želje moraju da budu velike, a ove godine uprava je obećala jači tim, kako za državu tako i za ostatak sezone u nacionalnom prvenstvu. Vila je dovela iskusna pojačanja za ovu kampanju. Među njima su vezista Vagner, bivši igrač Kruzeira i Fluminensea. Tehnička komisija veruje da će mešavina mladih igrača koji se pojavljuju iz omladinskog pogona, sa iskusnim pojačanjima, dati dobitnu formulu, kako u šampionatu Gojane, tako i u Seriji B.

23.30: (1,35) Vila Nova (4,40) Gojatuba (9,00)

Ne postoji način da se zanemari nivo timova ovde. Vila Nova je jedna od jakih strana fudbala u državi Gojas, i njena tendencija će uvek biti težnja ka vrhinskim nivoima fudbala u zemlji sambe i kafe. Upravo iz toga razloga, glavni akter u nastavku teksta biće jedan od najtrofejnijih klubova iz Gojane.

Fudbalski klub Vila Nova, poznatiji samo kao Vila Nova je brazilski multi-sportski klub sa sedištem u gradu Gojanija, glavnom gradu države Gojas, u regionu srednjeg zapada Brazila. Osnovana je 29. jula 1943. godine pod nazivom Vila Nova. Klub poseduje 15 titula saveznog šampiona Gojano, što ga čini drugim najtrofejnijim timom u državi. Takođe u svom vlasništvu ima i tri pehara u Kupu Gojasa, kao i tri titule nacionalna šampionata Brasileiro Serije C 1996, 2015. i 2020. godine, što ga čini najtrofejnijim klubom u trećem rangu na nivou čitavog Brazila. Prvi je klub iz Gojasa koji se takmičio na međunarodnom takmičenju u Kupu KONMEBOL 1999. godine, preteči današnje Kopa Sudamerikane i jedini je iz svoje savezne države koji je bio neporažen šampion u nekom nacionalnom takmičenju. Ovaj podvig se dogodio 1996. u Seriji C.

Period između 1969. i 1984. godine, smatra se najuspešnijim u dosadašnjoj istoriji kluba, kada je osvojio osam šampionskih titula državnog prvenstva Gojano, a pored toga stekao je nacionalni i međunarodni ugled i u drugim sportovima poput košarke i odbojke. Među ostalim važnim sportovima koji su se praktikovali tokom istorije Koloradosa, pored fudbala, po svojoj slavi izdvaja se i već spomenuta košarka, gde se Vila može pohvaliti osvajanjem Brazilskog prvenstva 1973. godine, ali i titulom klupskog prvaka Južne Amerike 1974. godine.

Tradicionalne boje su crvena i bela, a fudbalska sekcija društva poseduje i svoj stadion, koji se zove Onesio Brasileiro Alvarenga, iako svoje utakmice sa većim interesovanjem publike igra na stadionu Sera Dourada, najvećem u ovoj saveznoj državi.

Vilin glavni istorijski rival je Gojas, sa kojim igra derbi Serado. Pored njega, održava i umerena rivalstva sa Atletiko Gojanienseom, kao i klubom Gojanija, sa kojom igra Klasiko dos Opostos.

Stvaranje kluba bio je rezultat želje sveštenog lica, Žozea Balestijera, koji je 1938. godine osnovao Udruženje Marijana, sa ciljem da podstakne razvijanje katoličkih zajednica i pruži zabavu lokalnom stanovništvu. Otac Žoze Balestijer nije imao nameru da podiže stubove novog kluba, koji će uskoro postati jedan od najpopularnijih na brazilskom srednjem zapadu. Ime Vila Nova dobio po istoimenom naselju u kojem je osnovan, a koje i nije bilo toliko popularno u gradskim krugovima Gojanije.

Tadašnji major Fransisko Feraz de Lima, entuzijasta amaterskog kluba, zajedno sa ostalim pionirima, prihvatio je izazov da osnuje tim koji će predstavljati komšiluk Vila Nova. Za takvu misiju major se oslanjao na idealizam oca Žozea Balestijera, kao i mnogih drugih entuzijasta koje je okupio oko sebe. Godine 1943. Vila Novu je konačno osnovao sada već pukovnik Fransisko Feraz, uz blagoslov oca Balestijera i Gersine Borhes, supruge Pedra Ludovika Tešeire, poznatog u Gojaniji i kao „majka siromašnih“ zbog darežljivosti i brige o beskućnicima. Iste godine tim je registrovan u Sportskoj federaciji Gojasa (FGD), i počinje da se takmiči već u julu. Zbog finansijske krize, 1946. klub je morao da promeni ime u Operario.

Početkom 1949. godine dolazi do promene imena u Aragvaja. Već naredne godine ime je izmenjeno u Feniks, i to se održalo do 1955. godine, kada je timu konačno vraćen prvobitan naziv, Vila Nova. Između 1950. i 1955. ovaj sastav je igrao na regionalnim turnirima. Nešto kasnije, pod komandom Onezia Brasileira Alvarenge i Teodorika Hozea da Silve, sportsko društvo je više počeo da ulaže u fudbalski sektor i koji je 1958. godine osvojio treće mesto u saveznom šampionatu.

Prva titula stigla je 13. marta 1961. Klub je postao šampion državnog šampionata Gojanije i Anapolisa (pre njihovog razdvajanja), a 21. maja iste godine, osvojio je i Kup grada Gojanije. U aprilu 1962. Vila Nova je drugi put osvojila Gradski kup, a već u julu iste, upisala je i drugu titulu saveznog šampionata Gojanije i Anapolisa. Sezonu kanije postao je prvi tim iz Gojasa koji je učestvovao u najjačem nacionalnom šampionatu Brasileiro, koji se tada igrao u formi kupa.

Godine 1977. popularni Tigrao, kako glasi jedan od nadimaka, započeo je put u Seriji A, vraćajući se u najjaču kategoriju, sada u formi lige, 1978. i 1979. godine, kada je i dostigao svoj najbolji plasman u istoriji Prve divizije zauzevši 21. mesto u generalnom plasmanu. Početkom osamdesetih godina prošlog veka klub iz Vila Nove ispao je u Seriju B, ali se već 1982. vratio u najjači rang, kada je ponovo pretrpeo ispadanje u nižu kategoriju i ekspresno se potom vratio u Seriju A 1985, u svoje sedmo i poslednje učešće u nacionalnoj eliti.

Vila Nova je prvu titulu osvojila 1996. godine u Seriji C, pobedivši Botafogo iz Ribeirao Preta rezultatom 2:1 u Gojaniji i 1:0 na strani. Tako je bez poraza, sa 11 pobeda i tri remija postala prvi klub koji je ostvario takav uspeh u trećoj nacionalnoj diviziji, i prvenstvu koje je tada sadržalo čak 58 timova iz celog Brazila.

Vila Nova nije dobro prošla u kampanji koja se igrala 2006. godine, posle koje je ponovo pala u Seriju C. Ipak, dve godine kasnije, 2008, klub je uspeo da se u završnoj fazi dokopa trećeg i poslednjeg mesta koje je omogućavalo pristup Seriji B. Sa šestom pozicijom u izdanju Serije B 2009. godine, Vila je još jednom bila blizu ulaska u Prvu diviziju. Bila je među četiri najbolja tima u većem delu šampionata, ali je pala sa učinkom u poslednjim rundama šampionata. U 2011. godini, i posle loše kampanje u B seriji gde tim nije mogao da dobije ni dve uzastopne utakmice, posle melanholičnog remija sa Duke de Kašijasom, Vila Nova se spustila u Seriju C posle tri godine, vraćajući se u Seriju B 2014.

U šampionatu Gojano 2014, Vila Nova je imala lošu kampanju, završila je na poslednjem mestu u prvenstvu i ispala je u drugu saveznu ligu drugi put u istoriji. Učinak je bio samo tri pobede, četiri remija i sedam poraza. U nacionalnom šampionatu Serije B 2014, Vila je takođe ispala u nižu ligu.

Igrajući u Drugoj diviziji šampionata Gojasa 2015. godine, Vila Nova je postala šampion sa zavidnom kampanjom, ostvarivši u 16 utakmica, 13 pobeda, dva remija i samo jedan poraz. Iste godine, ponovo je ostvaren pristup Seriji B, postavši šampion trećeg ranga u pobedi nad Londrinom u finalu sa 4:1. Vila je peti put pala iz Serije B u C na kraju izdanja 2019. godine, ali je već u narednoj kampanji osvojila svoje treće prvenstvo Serije C pobedivši u finalu Remo sa 5:1 u Gojaniji i 3:2 u Belemu u revanš utakmici.

Tokom više od 70 godina istorije, Vila Nova je osvojila 139 šampionskih trofeja uključujući sva prvenstva, turnire i kupove, imala je 58 vicešampionskih zvanja, kao i 10 trećih mesta u takmičenjima na regionalnom, državnom i republičkom nivou. U nacionalnom smislu, najveća dostignuća Vila Nove bile su titule osvojene u Seriji C, ta prva 1996. godine bez poraza, 2015. i 2020. godine, kao treća i poslednja, što je klupski rekord u trofejima ovog takmičenja i jedini klub koji je osvojio tri puta u jednoj diviziji brazilskog šampionata, osim Serije A.

Kao još neke od istakmutih kampanja izdvajaju se učešće u Kupu KONMEBOL-a 1999. godine, kada su dospeli do osmine finala. U nacionalnom Kupu Brazila, najviši domet ostvarili su plasmanma u osminufinala u sezonama 1998, 2003. i 2006, dok su u Kupu srednjeg zapada tri puta bili drugoplasirani 1999, 2000. i 2001. godine.

Stadion Onesio Brasileiro Alvarenga, poznat po skraćenici OBA, je fudbalski stadion koji se nalazi u Gojaniji, država Gojas, koji pripada fudbalskom klubu Vila Nova, sa kapacitetom 11.788 mesta i nalazi se u Univerzitetskom istočnom sektoru Gojanije. Ime je dobio u čast Onesija Brazileira Alvarenge, bivšeg igrača i istorijskog trenera Vila Nove, odgovornog za profesionalizaciju kluba. One najposećenije utakmice Vila Nove igraju se na državnom stadionu Sera Dourada.

Prema nacionalnom istraživanju koje je sproveo institut “Pluri Consultoria” 2012. godine, Vila na sveukupan broj, ima 0,6 posto brazilskih navijača, čime zauzima 24. poziciju među svim klubovima. U akumuliranom rezultatu iste godine, Tigrao je pominjan kao tim sa 0,7 odsto navijača na celoj teritoriji Brazila. Prema istraživanju Instituta Serpes u avgustu 2009, klub ima oko 15% navijača u glavnom gradu Gojasa. Istorija TEV-a počela je 17. juna 1994. godine, datuma koji je obeležio njegovo osnivanje, nakon udruživanja dva tabora pristalica Vile, Kamise 12 i Komando Vermelja, sa ciljem stvaranja jedinstvene navijačke bara brava grupe. Tako je rođena “Torcida Eskadrila Vilanovense” skraćeno TEV. Prema njihovim istraživanjima, grupa ima oko 20.000 članova.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

Najveći rival Vila Nove je Gojas, sa kojim se stalno raspravlja o tome koji klub ima veću bazu navijača. Uobičajeno gledište je tvrdnja da Vila Nova ima najveću strukturu fanova u Gojaniji, a Gojas najveću u državi Gojas. Neki navijači Gojasa tvrde da njihov klub takođe ima najveći broj pristalica u Gojaniji. U svakom slučaju, Vila Nova ima procenjenu bazu obožavatelja od oko 600.000 navijača, koncentrisanih u Gojasu i Federalnom okrugu, što je prilično veliko za brazilski klub drugog ranga.

U sezoni Serije B 2011. godine, Vila Nova je po prvi put u istoriji igrala protiv Gojasa, u nekom nacionalnom rangu, pošto je zeleni tim ispao iz Serije A 2010. Oni se susreću svake godine tokom održavanja šampionata Gojano. Tokom utakmice odigrane 1. maja 2011. na Sera Douradi, oba tima su učestvovala u masovnoj tuči na terenu i van njega posle polufinala duela u Gojano šampionatu, što je najveći zabeležen sukob navijača u regionu centralnog zapada Brazila.

Za debitantski meč u novoj sezoni, nade za uspešan početak povećavaju se uzajamno broju pristalica koji će se naći na tribinama Olimpika. Vila Nova je imala veoma jaku završnicu protekle sezone na svom terenu, ostajući neporažena u poslednjih 12 mečeva kod kuće. Tim Igoa Magaljaesa, koji i danas taktički predvodi Tigrove, u tom periodu je pred svojim navijačima ostvario sedam pobeda i pet remija.

Poslednji put kada se Vila Nova susrela sa Gojatubom, bilo je to još 2006. godine. Tada, kao gostujuća ekipa, pretrpela je poraz 3:1. Kada se sve sabere, odigrano je tek četriri međusobna duela između ovih timova, sa po dve pobede na obe strane, i sve su ostvarene na domaćim terenima.

BRAZIL, GOJANO - 1. KOLO

Utorak

23.30: (1,35) Vila Nova (4,40) Gojatuba (9,00)

Sreda

00.30: (2,25) Anapolis (3,00) Gojanesija (3,30)

00.30: (1,63) Aparesidense (3,45) Ipora (5,70)

23.30: (1,43) Atletiko GO (4,10) CRAC (7,25)

Četvrtak

00.30: (3,10) Gremio Anapolis (2,85) Gojas (2,45)

00.30: Morinjos - Žatainense

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilVila Nova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara