Olivije Žiru proslavlja gol protiv Crvene zvezde (©Reuters)
Olivije Žiru proslavlja gol protiv Crvene zvezde (©Reuters)

Vilšir ne zaboravlja Žiruov gol protiv Zvezde: Trebalo je da bude 50.000 navijača, ali bilo ih je mnogo više...

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.12.22. | 15:58

Nekadašnji vezista Arsenala smatra da je 36-godišnji centarfor Francuske najveća pretnja po njegovu Englesku u subotu od 20 časova, u četvrtfinalu Svetskog prvenstve u Kataru

Nekadašnji fudbaler Arsenala i dugogodišnji reprezentativac Engleske, Džek Vilšir, okončao je prošlog leta karijeru u 30. godini, pritisnut učestalim povredama. Sada slobodno vreme koristi da bude kolumnista za britanski list San, a u najnovijem tekstu pred susret Gordog Albiona i Francuske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva prisetio se stadiona „Rajko Mitić“ i navijača Crvene zvezde.

Povod teksta bio je Olivije Žiru, Vilširov dugogodišnji saigrač u Arsenalu i jedna od najvećih pretnja po Engleze u subotu od 20 lasova. Kako bi čitaocima bolje opisao Žiruov kvalitet improvizacije, podsetio je na susret Arsenala i Crvene zvezde, koji se odigrao u 19. oktobra 2017. godine u Beogradu.

Izabrane vesti

Tada je Arsenal slavio sa 1:0, maestralnim pogotkom Žirua u 85. minutu, pet minuta pošto je Milan Rodić dobio crveni karton.

Nisam igrao kada je Olivije postigao onaj sjajni gol ‚škorpionom‘ protiv Kristal Palasa 2017. godine, ali pamtim jedan drugi njegov gol. Uvek je bio sposoban da sjajno improvizuje, a posebno pamtim njegov pogodak za pobedu protiv Crvene zvezde u Beogradu u Ligi Evrope. Trebalo je tada da bude 50.000 navijača na stadionu, ali bilo ih je mnogo više. Kada smo izlazili na teren, morali smo da prođemo kroz taj tunel dugačak 800 metara, na čijem kraju nas je dočekala nezamisliva atmosfera. Kao čitav vek da je bilo 0:0, sve do pet minuta pre kraja. Teo je odradio neku sitnu kombinaciju i Olivije je dohvatio ‚biciklice‘, kao u usporenom pokretu. Bilo je neverovatno“, opisao je Vilšir.

Nekadašnji vezista sa 34 nastupa za nacionalni tim Engleske je šest godina mlađi od Žirua. Međutim, Francuz je duže trajao na vrhunskom nivou i zato sada igra na Mundijalu i pokušava da odbrani krunu, dok Vilšir piše o njemu.

Treba da brinemo o Olivijeu jednako koliko i o Mbapeu. Odbrana će imati pune ruke posla. Kada je došao prvi put u Arsenal na leto 2012. godine, svi smo se pitali ‚ko je sad ovaj‘. Niko od nas nije čuo za njega, ali se brzo nametnuo u svlačionici. Onako veliki, bio je prvi u svemu. Prvi je birao sprave u teretani, pobeđivao je svaki put kada smo se trkali. Bio je u nestvarnoj fizičkoj formi“, prisetio se Vilšir prvih dana saradnje sa Žiruom.

20.00: (3,00) Engleska (3,20) Francuska (2,60)

Ne treba biti previše stručan da bi se konstatovalo da je kombinacija Antoan Grizman Olivije Žiru izuzetno opasna kod prekida.

U Arsenalu smo kod prekida igrali delimično zonu, delimično čoveka na čoveka. Olivije je tu uvek bio višak, imao je slobodu da se kreće po sopstvenom nahođenju. A opet, nekako je privlačio loptu kao magnet, svaku put bi mu glava bila blizu nje. Engleska u tom segmentu može mnogo da pati. Ovo je prvi tim sa kojim se susrećemo na turniru koji poseduje ozbiljan kvalitet. Lično, ostao bih protiv Francuske u formaciji 4-3-3, ali bih možda spustio još jednog čoveka pozadi u situaciji kada nemamo loptu u svom posedu. Biće perioda tokom utakmice kada će nas ozbiljno pritiskati. To vam je fudbal vrhunske klase, u tim trenucima morate da pokažete da ste veliki i da izdržite. Ako uspemo, ubeđen sam da ćemo podići trofej namenjen svetskom prvaku“, zaključio je Vilšir.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO - ČETVRTFINALE

Petak

16.00: (9,00) Hrvatska (4,85) Brazil (1,43)

20.00: (3,60) Holandija (3,15) Argentina (2,35)

Subota

16.00: (5,60) Maroko (3,60) Portugalija (1,75)

20.00: (3,00) Engleska (3,20) Francuska (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Olivije ŽiruFK Crvena zvezdaArsenalDžek VilširFudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska asocijacija Engleskereprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara