Više od 110.000 ljudi ima isto ime, ali samo je jedan Hoakin

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.04.23. | 10:10

Za sada, ostaje još devet utakmica i jedna posebna koja će se na Benito Viljamarinu igrati u čast kapitenu. Potom, će okačiti kopačke o klin da bi nastavio karijeru kao TV zvezda...

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Madrida/

U Španiji postoji oko 110.000 muškaraca koji nose ime Hoakin. Ali, dovoljno je da ga ukucate na bilo koji Internet pretraživač, ili da ga spomenete u bilo kom kontekstu, i odmah postaje jasno koliko je čuven i voljen kapiten Betisa...

Izabrane vesti

Već odavno sama njegova pojava izaziva aplauze i smeh do suza. Ali ovih dana, svi su pomalo nesrećni, jer je skoro nezamislivo da će fudbal nastaviti da se igra i Betis da postoji bez Hoakina. Više od idola saigrača i lokomotive na terenu i u svlačionici, uvek uz nepokolebljivo dobro raspoloženje pomešano sa ozbiljnošću i karakterom kada je god to bilo potrebno, postao je i ostao simbol kluba i njegovih vrednosti.

"Bio si najveći kapiten u istoriji Betisa", poručio mu je predsednik Anhel Aro. "Betis je moj život", odvratio je Hoakin, dodavši da je, otkada zna za sebe, uz njega uvek bila lopta. A o tome najbolje svedoče brojke: do kraja sezone ima priliku da obori rekord odigranih utakmica koji drži Andoni Zubizareta. Trenutno, u nogama ima 615, od čega čak 521 u zeleno-belom dresu.

Rodom iz Kadiza, od 1997. počeo je da igra za mlađe kategorije Betisa, a u prvom timu debitovao 2000. godine. Brzo se pretvorio u jednog od najboljih igrača Španije i privukao pažnju klubova kao što su Real ili Čelzi. Iz Madrida nikada nije stigla konkretna ponuda, a sam Hoakin je odbio Murinjov poziv u London. Imao je tada 20 godina i verovao da ima vremena, i da će prilike stići.

14.00: (2,70) Osaasuna (3,15) Betis (2,95)

Konačno, 2006. otišao je u Valensiju za 25.000.000 evra, kao najskuplje pojačanje Slepih miševa do tada. Ostao je na Mestalji pet sezona, zatim je otišao u Malagu gde je upoznao Pelegrinija. Potom, jedino međunarodno iskustvo, Fjorentina, a zatim povratak u glavni grad Andaluzije, iz kojeg neki kažu da nikada nije trebao da ode. Osvojio je dva Kupa kralja sa Betisom i jedan sa Valensijom i zabeležio ukupno 114 golova i 143 asistencije.

Dribling i sprint – dve su reči koje su karakterisale Hoakinovu igru po desnom krilu, od početka, pa skoro do samog kraja. Iako je, kao i svi stariji igrači, snagu zamenio iskustvom, znajući kako i gde da se postavi, ne čini se da je izgubio veštinu, pa čak ni brzinu.

"Ne povlačim se zbog fizičkih problema", izjavio je više puta ovih dana. Ne radi se ni o motivaciji. Jednostavno, počeo je da oseća da nešto nije u redu. "Neću da niko kaže 'dosta više njega'", objasnio je Kadeni Ser, "Još malo, i biće prekasno".

Poneko veruje da Hoakin krivi Pelegrinija, ili da mu je jednostavno teško da prihvati svoju sad već potpuno sporednu ulogu na terenu. Poneko opet ne veruje da se povlači, jer karijeru „završava“ još otkada se vratio u Betis, a od tada je prošlo osam sezona. Na leto 2022, već je jednom „otišao“, ali ga je sprečilo osvajanje Kupa kralja i Liga Evrope. Pa se tako spekuliše da bi ga i sada mogao sprečiti plasman Betisa u Ligu šampiona. A možda ipak niko, pa ni on sam, ne želi da poveruje da je zaista kraj.

Za sada, ostaje još devet utakmica i jedna posebna koja će se na Benito Viljamarinu igrati u čast kapitenu. Potom, će okačiti kopačke o klin da bi nastavio karijeru kao TV zvezda. Publika ispred malih ekrana voli ga jednako kao i posetioci na stadionima. Čest je gost zabavnih emisija, serija, a ima i vlastite programe, čija je gledanost odlična.

A kako i ne bi bila. Od trenutka kada je sasvim ozbiljno izjavio kako mu je hobi tenis, mada nikada nije uzeo reket u ruke, uz urnebesnu reakciju tadašnjeg saigrača, Hulija Baptiste, preko izjava na nezamislivoj mešavini španskog i italijanskog u Firenci, do hipnotisanja kokoške na televiziji, Hoakinov celi život može da se ispripoveda u šalama.

---------------

Sve utakmice Primere možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-----------------

Saigrači pričaju da je jednom prilikom, pred komplikovano sletanje na Madeiru, izašao iz avionskog toaleta sa ronilačkom maskom i perajima uz reči: „Spreman sam“. Drugi put je pronašao način da sudiji objasni da se ne slaže sa njegovim odlukama, upitavši ga prvo da li je tačno da se skoro oženio. Kada mu je ovaj potvrdio, odgovorio je „Mislim da grešiš“. Pepe Mel koji mu je bio trener u sezoni povratka u Betis, priseća se dana kada je Hoakin odbio da vežba udarce glavom: "Upravo je presadio kosu u Turskoj i kaže da svaki put kad ga lopta pogodi u glavu, to košta 100 evra", objasnio mu je jedan od pomoćnika.

Zbog ljubavi prema zabavi pratili su ga privatni detektivi, i poneko se ozbiljno brinuo da ne zastrani u noćni život. Sada, nakon 23 godine profesionalne karijere, jasno je da nisu bili u pravu. Jedina konstanta u Hoakinovom životu su nepresušna reka viceva i zarazni smeh. I naravno, dugi niz godina lepog fudbala.

Nije sve, međutim bilo veselje, i fudbal nije uvek bio pravedan prema njemu. Na Mundijalu u Koreji, bio je nesrećni protagonista prvog poništenog gola, a zatim i promašenog jedanaesterca – čime je Crvena furija ostala bez polufinala. Nakon toga, sazivan je u nacionalni tim stalno – sve do Evropskog prvenstva 2008. Ostao je bez trofeja, i sada kaže da mu je žao što ga Luis Aragones, tadašnji selektor, nije pozvao da mu objasni zašto.

Ipak, Hoakin najviše krivi – Ronalda Kumana koji ga je neobjašnjivo držao na klupi u Valensiji. Polemični potezi Holanđanina pokazali su i da večno nasmejani fudbaler zna ozbiljno da se naljuti: "Kuman se jedino brinuo o tome da ima 6-7 flaša vina na večeri", izjavio je tada, "Za samo pet meseci uništio je ekipu. Pokazao se kao loš trener i loša osoba".

Igra sudbine je učinila da će poslednju utakmicu karijere igrati upravo protiv Valensije. "Nadam se od srca da se u tom susretu neće odlučivati o njenom opstanku", iskren je Hoakin, kojeg će publika na Mestalji, kao i na svim drugim stadionima Španije, sigurno pozdraviti ovacijama.

A onda? Tek na leto će saznati kako se zaista oseća. "Plašim se da će mi fudbal nedostajati previše" priznao je na pres konferenciji, "Miris trave, svlačionice. Saigrači, smeh, šale".

I Betis. "Najbolji klub na svetu".

Piše: Ognjenka MARIĆ

--------------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: pogodi dve utakmice 2+ prvo poluvreme

-----------------

PRIMERA – 30. KOLO

Petak

Espanjol - Kadiz 0:0

Subota

14.00: (2,70) Osaasuna (3,15) Betis (2,95)

16.15: (4,10) Almerija (3,60) Atletik Bilbao (2,00)

18.30: (1,70) Real Sosijedad (3,70) Rajo Valjekano (6,00)

18.30: (2,55) Valjadolid (3,45) Đirona (2,90)

21.00: (1,40) Real Madrid (4,70) Selta Vigo (8,00)

Nedelja

14.00: (4,00) Elče (3,45) Valensija (1,95)

16.15: (2,05) Barselona (3,50) Atletiko Madrid (4,00)

18.30: (2,45) Majorka (2,90) Hetafe (3,70)

21.00: (2,90) Sevilja (3,35) Viljareal (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

HoakinBetis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara