Fudbaleri Crvene zvezde na terenu u Sočiju (©FK Crvena zvezda/Facebook)
Fudbaleri Crvene zvezde na terenu u Sočiju (©FK Crvena zvezda/Facebook)

Više od igre u Sočiju: Zvezdine muke pred duel sa poslovnim partnerom

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.07.22. | 11:10

Protiv Zenita poslednja provera crveno-belih uoči početka sezone

Navijački gledano, ima Crvena zvezda braću u Olimpijakosu i Spartaku iz Moskve, ali poslovno, mnogo joj je bliskiji Zenit. Upravo to i potenciraju ruski mediji uoči još jednog prijateljskog duela crveno-belih iz Beograda i plavih iz Sankt Peterburga, koji će biti odigran danas u Sočiju (19.00).

Reč je o prvom gostovanju nekog inostranog kluba na tlu Rusije od kada traje ratno stanje između te zemlje i Ukrajine. Zbog toga se generalni direktor Zenita Andrej Aršavin javno zahvalio Crvenoj zvezdi i najavio da bi susreti dva kluba mogli da postanu tradicija.

Izabrane vesti

"Saradnja dva kluba započeta je 2017. godina i uglavnom se odnosila na omladinske škole. Razmenjivali smo trenere mlađih selekcija i organizovali zajedničke turnire, ali ideja je i da utakmice prvih timova postanu tradicija. Zahvalni smo našim partnerima što su prihvatili poziv da dođu u Rusiju", poručio je nekadašnji vezista Arsenala.

Na neki način susreti ovih klubova već i jesu tradicija, pošto je ovo treći put od 2018. godine da Zvezda i Zenit igraju prijateljski meč. Bio je još jedan pre toga, 2011. kada je na stadionu Rajko Mitić bio čak i ruski predsednik (tada premijer) Vladimir Putin, s tim da su na terenu bili igrači omladinskih timova (1:1). Pre toga, 2004. godine, Zenit se predstavio navijačima Crvene zvezde ubedljivom igrom i pobedama u kvalifikacijama za Ligu Evrope (4:0 u Rusiji, 2:1 na Marakani), a u skorije vreme timovi ova dva kluba odmerili su snage tokom priprema u Turskoj januara 2018. i Austriji juna 2019. Oba puta slavio je Zenit 1:0, ali vredi podsetiti na sjajno izdanje crveno-belih u Bišefshovenu, posebno rolu Mirka Ivanića koji je tog dana uhvatio zalet za formu koja i dalje traje.

Današnji duel poslužiće Dejanu Stankoviću da jasnije uoči sliku tima kojim će Crvena zvezda 10. jula protiv Radničkog iz Niša kod kuće i zvanično ući u sezonu 2022/2023, ali ekipu koja bude zaigrala na stadionu u Sočiju ne bi trebalo uzimati "zdravo za gotovo", pošto će sigurno biti nekih promena do početka avgusta kada kreće i nova evropska epizoda za beogradski klub. Pre svega u napadu, jer su crveno-beli u potrazi za golgeterom, dok trenutne snage u špicu, Ohi Omoidžuanfo i Milan Pavkov kubure s lakšim povredama. Pavkov je, ipak, trenirao s ekipom po dolasku u Soči i mogao bi da se nađe na terenu, dok se Norvežanin ne očekuje u igri.

"Ko god da izađe na teren, zahtevi su isti, a sigurno neću rizikovati sa igračima koji imaju manje fizičke probleme, jer znamo za šta se spremamo i bitno je da od 10. jula svi budu zdravi i pravi za početak prvenstva i ono što nas očekuje u nastavku", jasan je bio Dejan Stanković u nedavnoj izjavi po završetku priprema u Sloveniji.

Efikasnost je tokom mečeva u komšiluku bila najveći problem crveno-belih. Stvarane su šanse, ali su samo tri realizovane što se ne može oceniti kao zadovoljavajuć učinak u duelima protiv rivala poput Brava, Domžala i Kopra, Ipak, mogli ste već da čitate na Mozzart Sportu, svesno je Dejan Stanković sa svojim kondicionim trenerom Federikom Panončinijem opteretio igrače na fizičkom planu kako bi u željenu formu ušli kada to bude najpotrebnije - za avgustovske mečeve u kvalifikacijama Lige šampiona i superligaška gostovanja protiv Vojvodine, Čukaričkog i Partizana.

Ne treba, dakle, očekivati posebno kvalitetno izdanje Zvezdinog tima u duelu sa ruskim šampionom. Više će put u Soči poslužiti za učvršćivanje prijateljskih i poslovnih odnosa dva kluba i finalizaciju najavljenog transfera Strahinje Erakovića u Zenit. Svakako, na terenu ćemo dobiti nagoveštaj ekipe koja će istrčati na megdan Nišlijama za nedelju dana.

Erakovićev odlazak ne očekuje se pre kraja evropskih kvalifikacija, tako da će do tada činiti štoperski tandem sa Dragovićem. Bočno od njih stajaće Pičini i nezamenjivi Rodić, a ispred tandem Afrikanaca Sanogo i Kanga. Ukoliko Pavkov, ipak, bude igrao, Kanga bi mogao da ostane na klupi, a prednost dobije novajlija Kangva, dok će se Katai za razliku od prethodne utakmice sa Koprom kada je bio najistureniji povući na svoju uobičajenu poziciju, uz Ivanića levo od sebe i novajliju Bukarija desno.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Pičini, Eraković, Dragović, Rodić - Sanogo, Kanga - Bukari, Katai, Ivanić - Pavkov.

Detalj iz Sočija (©FK Crvena zvezda/Facebook)Detalj iz Sočija (©FK Crvena zvezda/Facebook)



tagovi

FK Crvena zvezdaZenitPrijateljske utakmiceGasprom

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara