Stojković (© twitter.com/Alfaihaclub)
Stojković (© twitter.com/Alfaihaclub)

Vladimir, Vladimir, Vladimir: Stojketove odbrane iz druge dimenzije, omađijao najbolji tim Arabije i gol-mašinu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.04.22. | 18:07

Al Fejha predvođena Srbinom među stativama i još trojicom na klupi u finalu Kupa kralja i pred plasmanom u Ligu šampiona Azije

Trofej (još) nije osvojio – naklonost javnosti jeste. Kažu da je to u fudbalu najzahtevnija misija, ali je Vladimir Stojković tokom karijere naučio da zaobilaznim putem stiže do cilja, o čemu svedoče vesti sa Bliskog istoka. Devet meseci po dolasku u Saudijsku Arabiju očarao je tamošnje poklonike sporta, a Al Fejhu uveo u finale Kupa kralja.

U almanisima će ostati zapisano da je gol vredan plasmana u završnu borbu delo Mohameda Abusabana, međutim, stvarni junak polufinala je srpski golman. Zvanična statistika pamti čak devet odbrana, što je činjenica vredna poštovanja. Ono što se ne vidi jeste uticaj na dešavanja na terenu, način na koji je frustrirao protivničke napadače, hrabrio svoje kolege i doveo tim Vuka Rašovića u poziciju da sezonu okonča peharom.

Izabrane vesti

Pobeda nad Al Itihadom (1:0) dobija na značaju ako se zna da je izvojevana protiv lidera na tabeli Pro lige i budućeg šampiona, Al Itihada. Velikan iz Džede je jedan od najmoćnijih i najtrofejnijih saudijskih klubova, osvajač je osam titula, pet kola pre kraja ima 11 bodova više od Al Hilala (doduše, i dva meča više) i sve ukazuje da će ga svrnuti sa trona. Al Itihad je ujedno najefikasniji tim dosadašnjeg dela sezone, postigao je 54 gola, za njega igraju drugi strelac prvenstva, Brazilac Romarinjo i marokanska gol-mašina Hamdela Abderazak (strelac deset puta na samo sedam mečeva otkako je stigao u januaru, inače čovek je u karijeri dao 234 gola na 269 susreta).

I taman kad su mnogi očekivali da na krilima njih dvojice sastav Kozmina Kontre status favorita pretoči u finale gde se dan ranije plasirao Al Hilal preokretom nad Al Šababom (Odion Igalo pogodio u produžecima za 2:1) isprečio se Vladimir Stojković. Branio je kao u najboljim danima. Sve ih je omađijao, kao da se pojavio iz druge dimenzije. Kao s početka profesionalne karijere kad je u Bragi uveo Crvenu zvezdu u Ligu Evrope, kad je među stativama Partizanovog gola činio čuda u protiv Videotona ili u Bernu ili kad je deceniju potrošio u ulozi prvog golmana reprezentacije Srbije spašavajući je bruka protiv autsajdera.

Branio je kao u transu. Toliko da je u stanje euforije doveo komentarora utakmice, oduševljenog njegovim odbranama:

Vladimir, Vladimir, Vladimir“, gutao je mikrofon reporter sa lica mesta.

Ništa ga osim toga nismo razumili šta priča, ali mora da je pohvalno. Stojković je ušao u prepoznatljiv ritam i delovalo je da mu ni mnogo bolji centarforovi ne bi dali gol. Posledica je premijerni plasman u finale Kupa kralja. Nikad u istoriji Al Fejha nije osvojila trofej, a u maju će na King Abdulah sportskom centru u Džedi biti u prilici da ispiše još jednu stranicu istorije. Rival će joj biti Al Hilal, devetostruki pobednik.

Biće to prilika da Vladimir Stojković obogati kolekciju (11 trofeja u karijeri) i da Vuk Rašović potvrdi koliko je ispravan potez povuka uprava Al Fejhe kad ga je angažovala za trenera na početku sezone. Deo dugova je već naplatio, pre četiri godine na putu ka peharu isprečio se Al Itihad. Bivši trener Partizana je dočekao osvetu, ostalo je još „samo“ da se na završnom koraku savlada još jedan velikan. Najtrofejniji saudijski klub.

Pobedniku finala sleduje novčana nagrada od oko 1.340.000 evra, ali je još važnije direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona Azije. Tamo Al Fejha nikad nije bila. Sad, sa Rašovićem i njegovim pomoćnicima Ljubišom Rankovićem (pomoćni trener), Đorđem Pantićem (trener golmana) i Vladimirom Stojkovićem bliža je nego ikad.


tagovi

FK PartizanVladimir StojkovićAl FejhaSaudijska ArabijaSaudijska Arabija 1Vuk Rašovićvuk rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara