Fudbaleri Midtjilanda (©Reuters)
Fudbaleri Midtjilanda (©Reuters)

Vojska statističara sve proučila: Midtjilandov algoritam plaši Mlade momke!

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.09.20. | 12:36

Vukovi protiv Jang Bojsa za duel sa Slavijom u plej-ofu za plasman u LŠ

Dva tima, ista filozofija. Odmah posle žreba za 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona postalo je jasno da će kontinentalna elita biti siromašnija za jedan klub koji igra na gol više i ne usteže se pred bilo kim. Kalkulacije zaboravite i večeras, kada na MCH Arenu izađu Midtjiland i Jang Bojs (20.30).

Danski šampioni započeli su novu domaću kampanju za vikend, što znači da u obračunu može da im nedostaje svežine, ali u svakom slučaju, Vukovi će se sigurno držati napadačkog stila igre. S druge strane, Momci iz Berna su se postavili kao dominantna sila u švajcarskoj Superligi, ali nisu uspeli da rezervišu svoje mesto u grupnoj fazi Lige šampiona u prošlom mandatu. Prvak zemlje satova željan je da se iskupi za neuspešnu kampanju, a s obzirom na to kakav mu je ofanzivni potencijal, nema razloga za strah.

Izabrane vesti

Midtjiland je do 3. runde stigao pošto je izbacio Ludogorec, minimalnim trijumfom u Razgradu, dok je Jang Bojs imao daleko lakši zadatak nakon pobede nad Ki Klaksvikom sa Farskih Ostrva 3:1. Dva tima sastala su se u plej-ofu Lige Evrope 2012. godine, a uspešniji je bio sastav iz Berna. U Danskoj je slavio sa 3:0, a kod kuće je uprkos porazu 0:2 otišao dalje. Ali, bejahu to neka druga vremena...

Samo dve godine posle tog dvoboja Vukovi su prešli u vlasništvo Engleza Metjua Benama, inače gazde člana Čempionšipa Brentforda. Njegovim dolaskom sve se promenilo u Jilandu. Midtjiland je postao broj jedan u Danskoj, u poslednjih pet godina osvojio je tri titule prvaka. Nedavno sa razlikom od 16 bodova u odnosu na Kopenhagen.

A sada, ključ - statistika! U Midtjilandu je sve zasnovano na brojevima. Benam je studirao fiziku na Oksfordu, postao potpredsednik Bank of America, a zatim profesionalni kockar pre nego što se pridružio jednoj kladioničarskoj kompaniji 2011. godine. Osnovao je svoj kladioničarski sindikat i postao multimilioner zapošljavajući visoko inteligentne ljude koji su za njega stvarali i procenjivali bezbroj podataka, statistika i algoritama kako bi povećali verovatnoću pobede.

Sam Benam postao je fudbalski analitičar. Od prvog dana u Danskoj, vojska statističara pažljivo je proučavala svaku utakmicu Midtjilanda. Trener Brajan Priske koristi podatke za rešavanje problema na poluvremenu, a igrači koje potpisuje prošli su, takođe, kroz algoritam. Sve je strogo u skladu sa statističkim očekivanjima. Primer: U timu moraju da budu stručnjaci za duga ubacivanje lopte, jer statistički garantuju golove.

Ipak, sve ovo Vukovima nije pomoglo na otvaranju danske Superlige, pošto su poraženi od Sonderjiska sa 0:2, pa Mladi momci Herarda Seoanea imaju pravo da se nadaju da će baš oni u plej-of za Ligu šampiona protiv Slavije iz Praga.

Salcburg čeka rivala u predvorju evropske elite, a sa pažnjom će posmatrati dvoboj Makabija iz Tel Aviva i Dinama iz Bresta (19.00). Beloruski prvak će tražiti veliki skalp u kvalifikacijama za Ligu šampiona na stadionu Blumfild. Dinamo je u kvalifikacijama ostvario rezultat iznad svih očekivanja, ali Makabi bi trebalo da mu predstavlja mnogo veću pretnju od prethodnih rivala.

Treba napomenuti da je Dinamo Brest imao mnogo sreće protiv Sarajeva u 2. kolu, kada su sudije počinile nekoliko neverovatnih grešaka, dok je u prvoj rundi deklasirao Astanu, koja je usled pandemije virusa korona bila bez utakmice skoro pet meseci.

Izraelski šampion se, s druge strane, prebacio preko Rige i Suduve da bi rezervisao mesto u 3. kolu. Makabi je prava sila na koju treba računati kod kuće, pa se očekuje da razmrda klimavu odbranu Dinama. Čovek u kojeg se domaći uzdaju je iskusni reprezentativac Barbadosa Nik Blekmen, koji je već postigao tri gola.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO (JEDAN MEČ)

Utorak

Dinamo Kijev - AZ Alkmar 2:0 (0:0)

/Rodrigez 49, Šarapenko 86/

PAOK - Benfika 2:1 (0:0)

/Janulis 63, Živković 75 - Rafa Silva 90+4/

Gent - Rapid Beč 2:1 (1:0)

/Dorš 36, Jaremčuk 59pen - Demir 90+3/

Sreda

17.00: (3,60) Omonija (3,00) Crvena zvezda (2,25)

19.00: (3,00) Ferencvaroš (3,20) Dinamo Zagreb (2,45)

19.00: (2,75) Karabag (3,20) Molde (2,65)

19.00: (1,65) Makabi Tel Aviv (3,80) Dinamo Brest (5,50)

20.30: (2,75) Midtjiland (3,05) Jang Bojs (2,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

MidtjilandLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaJang BojsMakabi Tel AvivDinamo Brest

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara