Voša sanja Ligu Evrope (©Starsport)
Voša sanja Ligu Evrope (©Starsport)

Voša dva meča od Lige Evrope? Nade se polažu u Bajer, možda Romu, Junajted ili Vulvse

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.07.20. | 09:54

Sasvim je moguće

Pandemija virusa Kovid-19 sve je poremetila i kvalifikacije za narednu sezonu u Uefinim takmičenjima počeće i pre no što se ova završi. Nisu ni sva nacionalna prvenstva završena što dodatno komplikuje predviđanja. Međutim, polako postaje jasno da bi Vojvodina mogla da preskoči i drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i počne iz treće runde takmičenja.

To bi dakle značilo da bi Novosađanima za istorijski plasman u grupnu fazu takmičenja bilo dovoljno da pobede samo dve utakmice, jer će se kvalifikacije zbog skraćenog vremena igrati na jedan meč.

Izabrane vesti

A zašto?

Nije lako objasniti, ali je poenta u tome da se dva mesta u grupnoj fazi Lige šampiona čuvaju za prvaka Starog kontinenta i osvajača Lige Evrope iz ove sezone. Ako bi pak ta takmičenja osvojili timovi koji bi pravo nastupa u LŠ ili LE izborili i kroz domaća prvenstva onda bi to uslovilo određena pomeranja u kvalifikacijama.

(Edit: Ovde odmah da priznamo: isprva smo pogrešili i pogrešne klubove identifikovali kao one za koje Novosađani treba da navijaju. Ispravili smo se i sad smo 100 odsto sigurni. Dakle...)

Voši bi bilo dovoljno da Ligu Evrope osvoji tim koji je i kroz prvenstvo izborio mesto u istom takmičenju za narednu sezonu. I to direktno u grupnu fazu Lige Evrope, jer samo tako će se napravi rupa. Dakle, Voši recimo ne igra da pehar uzme Volfzburg, jer bi on po plasmanu u Bundesligi trebalo da igra kvalifikacije za Ligu Evrope. Ali zato Voši igra da Ligu Evrope osvoje Bajer iz Leverkuzena, Mančester junajted ili Vulverhempton - u zavisnosti od toga ko bude peti na tabeli u Premijer ligi - eventualno Roma ako zadrži tu petu poziciju u Seriji A. Igra Voši da Roma bude i šesta na tabeli u Seriji A, ali samo ako je pretekne Napoli koji će kao osvajač Kupa svakako direktno u grupnu fazu Lige, pa bi onda i Vučica s njim. Ne bi valjalo da je pretekne Milan, onda bi šesti u kvalifikacije za Ligu Evrope.

U tom slučaju…

- Ren bi iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona direktno išao u grupnu fazu.

- Krasnodar ili CSKA bi iz trećeg kola kvalifikacija išao do četvrtog.

- Sparak Prag ne bi igrala treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, već bi išla direktnu u grupnu fazu.

- Anortozis i Vojvodina bi kao osvajači kupa iz liga koje zauzimaju 18. i 19. mesti na Uefinoj rang-listi preskočile drugo kolo kvalfikacija i direktno prošle u treću rundu.

(Preduslov je inače i da Ligu Evrope osvoji neki od klubova iz zemalja koje se nalaze do 12. mesta na Uefinoj rang listi – od španske Primere do austrijske Bundeslige - što će se izvesno i desiti)

Inače, Bajer će, ako odbrani prednost od 3:1 protiv Glazgov Rendžersa, u četvrtfinalu na boljeg iz duela Intera i Hetafea. Roma ide prvo na Sevilju, pa onda na boljeg iz sudara Olimpijakosa i Vulverhemptona (1:1 u prvom meču). Junajted, koji je petardirao LASK i već je suštinski u četvrtfinalu, ide na pobednika susreta Istanbul Bašakšehira i Kopenhagena (prvi meč Turci dobili sa 1:0). Uz podsećanje da se od četvrtfinala pa na dalje igra na jednu utakmicu.

Pomeranja bi naravno moglo da bude i u Ligi šampiona ako trofej ne osvoje Napoli, Lion ili Čelsi (pod uslovom da ne bude u top četiri u Engleskoj). Dakle, sasvim je realno da u Ligi šampiona bude pretumbacija, jer bi se tako nešto desilo ako bi pehar uzeli Real Barselona, Atletiko, Bajern, Pari Sen Žermen, Juve, Atalanta ili Mančester Siti što je i najverovatiji scenario.

U tom slučaju…

- Ajaks umesto iz četvrtog kola kvalifikacija kreće direktno iz grupne gaze Lige šampiona.

- Slavija Prag i Olimpijakos bi umesto iz trećeg kola kvalifikacija počele takmičenje iz četvrtog

- Dva poražena tima u drugom kvalifikacija za Ligu šampiona bi bila prebačena ne u treću, već u četvrtu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope (žrebom bi bilo utvrđeno koja dva).

Ovo poslednje bi dakle moglo da “zakači” i Crvenu zvezdu, pa da tim Dejana Stankovića, u slučaju neuspeha u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, preskoči treće kolo kvalifikcija za Ligu Evropa, i ode dirketno u četvrto. Podvucimo ipak još jednom, o tome bi se odlučivalo žrebom, dakle ne mora da znači da bi baš Zvezda bila izvučena.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara