Vojvodina (©Starsport)
Vojvodina (©Starsport)

Voša igrala 120 minuta, ispala u 120 sekundi: To je nijansa između lokalnog mangupa i evropskog tima (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 24.09.20. | 22:26

Penal u prvom minutu drugog poluvremena i pogodak na samom početku produžetka presudili Novosađaniama u Liježu

Mangupski stav je bio evidentan još na konferenciji za novinare. Video se i na početku meča na stadionu “Moris Dufran”. I mada je na trenutak nestao, vratio se u trenucima kad su autsajdera svi već otpisali. Samo što za evropski fudbal treba i nešto više od želje. Treba škole pre svega. A ovakve lekcije ne mogu drugačije da se plate. Dva crna minuta u Liježu i neiskustvo većine igrača na međunarodnoj sceni presudila su Novosađanima u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Standard je zahvaljujući golovima u prvom minutu drugog poluvremena i prvom minutu produžetka posle 120 minuta igre prošao u plej-of pobedom od 2:1.

Šteta, jer nije u ovom sudaru bilo razlike u klasi, mada je Vojvodina počela u grču i sve do pred kraj meča bila prilično anemična u napadu. Mnogo bolja bila je u odbrani, ali je sa dva naivno primljena gola sama sebi pucala u kolena. Šteta, jer posle gola Petra Bojića u 74. minutu imala je i dve ili tri šanse da u regularnih 90 minuta šokira favorizovanog domaćina.

Izabrane vesti

Šteta.

Novosađani su makar ostali dosledni sebi i rečima Nenada Lalatovića pred početak meča: probali su da napadnu. Od prvog minuta kidisali su na protivničke defanzivce, na trenutke uspevali da udvajaju veziste i tako im kradu lopte, međutim, kako je utakmica odmicala razlika u motoričkim sposobnostima i navici Belgijanaca da igraju mečeve visokog ritma sve više je dolazila do izražaja.

Ni tada se Vojvodina nije nabila u krilo iskusnom Goranu Vuklišu, koji je letos stigao iz Kabela da bude podrška danas povređenom Nikoli Simiću, da bi već na drugoj utamici na golu pokazao da se Lale nisu prevarile kad su ga angažovale. Sa nekoliko kvalitetnih reakcija – posebno se isticala ona u petom minutu posle udarca Medija Karsele – ulivao je sigurnost saigračima ispred sebe. Ništa manje pohvale nisu zaslužili ni Slavko Bralić ni Siniša Saničanin, koji su sa autoritetom čistili sve lopte koje su išle na peterac.

Međutim, u napadu – problemi. Ofanzivna trojka Bojić – Ćović – Vukadinović prosto nije uspevala da se izbori sa fizički snažnijim rivalom, a nije imala ni preteranu pomoć iz drugog plana. Kad je jednom Nikola Andrić i probio Momčilo Mrkaić se našao u solidnoj situaciji, mada je iz mrtvog ugla mogao samo da iznudi korner, da bi najbolju priliku Novosađani imali posle kornera u 14. kada je Saničanina na petercu iznenadila i udarila jedna lopta umesto da on udari nju. Probao je jednom i Petar Bojić da bocne loptu preko Arnoa Bodara, nije bio precizan.

Osetivši tu Vošinu nemoć u ofanzivi – po krilima Lale nisu postojale – Standard je sve više pritiskao, sampouzdanje mu je dizao i 21-godišnji kapiten Zinjo Vanhojzden, koji je s lakoćom iznosio loptu i do kaznenog prostora gostiju.

Odbrana je pak funkcionisala skoro pa savršeno, većina se naleta Belgijanaca završavala šutevima sa distance. Pa iako je Standard imao osam šuteva naspram Vošina tri u prvom poluremenu ne može se reći da je baš stvorio bogzna kakvu šansu da povede.

Avaj, kako je krenulo drugo poluvreme Karsela probija pored Đorđevića, ide centaršut na peterac, Petar Bojić je nešto snažnije ušao u Nikolu Gavorija – sve vreme se on ubacivao sa beka u centar terena – a sudija Harald Lehner je pokazao na penal, iako možda nije morao. O tome sada ne vredi pričati, Avenati je bio siguran egzekutor i Standard je stigao do tog željenog gola.

Naravno da je on morao da promeni tok meča, ali dugo je Novosađanima trebalo da izađu iz ofanzivnog grča sa kojim su u napadu igrali od prvog minuta. Štaviše, u narednih pola sata posle tog gola činilo se da je situacija bezizlazna. Standard je diktirao ritam, imao je Selim Amalah jedan neugodan pokušaj da duplira prednost, ponovo je Vukliš – uz Saničanina svakako najbolji Vošin igrač u regularnom to,u meča – bio siguran.

Frustracija se gomilala u timu Nenada Lalatovića. Sve više oštrih startova, sve manje mudrih poteza. Učinilo se da Vojvodina prosto ne može protiv Standarda. A onda u 73. minutu jedan preteći udarac Miljana Vukadinovića, inače najopasnijeg igrača Voše tada smo maltene prvi put videli na terenu, kao da je udahnuo neku novu energiju u Vošin tim.

I samo minut kasnije – eksplozija!

Karsela je izgubio loptu, Drinčić je odložio na desni bok, Andrić je u trepavicu gađao Bojića, a ovaj fenomelanim trzajem matirao Bodara i izjednačio na 1:1!

Belgijjanci nisu mogli da poveruju šta ih je snašlo, mislili su da su već prošli dalje. A došli su toga da u finišu drhte za produžetke. Posle još jednog centaršuta Andrića golman Boder je sprečio Čovića da preokrene rezultat u 84. minutu, već u 86. je Bojić opet bio u dobroj prilici, neprecizan je bio... I u sudijskoj nadoknadi opasno posle kornera, ušlo se ipak u dodatnih pola sata...

I posle svega dobrog što su uradili u poslednjih 15 minuta regularnog toka meča, loš flešbek za Lalatovićev tim. Jedva da se lopta zakotrljala, u nastavku, Nikola Raskan je uneo paniku u poslednju liniju gostiju, Amalah je fintom dodatno zbunio i rezantnim udarcem vratio Standardu vođstvo.

Prevelik udarac za emotivno već iscrpljen tim Novsađana. I umor je počeo da uzima danak. Noge su zadrhtale. Mada su trčale dok je u njima bilo i poslednjeg atoma snage. Nije vredelo.

Nije ovo nezaslužen prolaz Standarda, ali ne bi bilo nezasluženo ni da je Voša prošla dalje. Međutim, to je ta fina nijansa koja deli punokrvne evropske timove od lokalnih mangupa. Izgubiće se ona, samo ako se školovanje nastavi. A to se može samo u Evropi. Jer superligaški trikovi ovde ne prolaze.

STANDARD – VOJVODINA 2:1 (1:1, 0:0)

/Avenati 47pen, Amalah 91 – Bojić 74/

Stadion: Moris Dufran, Lijež

Bez gledalaca

Sudija: Harald Lehner (Austrija)

Standard (4-5-1): Bodar – Fai, Vanhojzden, Laifis, Gavori – Karsela (od 98. Čop), Cimirot (od 92. Šamir), Bokadi, Raskin (od 107. Dusen), Amala – Avenati (od 72. Muleka)

Vojvodina (4-2-3-1): Vukliš – Andrić, Bralić, Saničanin (od 106. Maksimović), Đorđević – Drinčić, Stojković – Bojić, Čović, Vukadinović (od 86. Gemović) – Mrkaić (od 59. Đuričin).

LIGA EVROPE, KVALIFIKACIJE - TREĆE KOLO (JEDAN MEČ)

Sreda

Apolon - Leh 0:5 (0:1)


Četvrtak

Ararat Jermenija - Celje 0:0 produžeci 1:0

KuPS - Suduva 2:0 (1:0)

Fehervar - Rems 0:0

Plzen - Sonderjiske 3:0 (1:0)

Rostov - Makabi Haifa 1:2 (1:1)

Bešiktaš - Rio Ave 1:1 (1:0) penlima 2:4

Šarlroa - Partizan 1:1 (1:0) produžeci 2:1

CSKA Sofija - B36 Toršavn 3:1 (2:0)

Jurgorden - Kluž 0:1 (0:0)

Malme - Lokomotiva Zagreb 5:0 (3:0)

Mura - PSV 1:5 (1:2)

Riga - Seltik 0:1 (0:0)

Rozenborg - Alanja 1:0 (0:0)

FCSB - Liberec 0:2 (0:0)

Hapoel Ber Ševa - Madervel 3:0 (1:0)

APOEL - Zrinjski 2:2 (2:1) penalima 4:2

Kopenhagen - Pjast 3:0 (1:0)

Galatasaraj - Hajduk 2:0 (0:0)

Granada - Lokomotiva Tbilisi 2:0 (0:0)

Ki Klaksvik - Dinamo Tbilisi 6:1 (1:0)

Šerif - Dandalk 1:1 (1:1) penalima 3:5

Sarajevo - Budućnost 2:1 (1:1)

Škendija - Totenhem 0:1 (1:3)

Standard - Vojvodina 1:1 (0:0) produžeci 2:1

Volfsburg - Desna 2:0 (1:0)

Milan - Bodo Glimt 3:2 (2:1)

Florijana - Flora 0:0 penalima 2:4

Bazel - Anortozis 3:2 (2:1)

LASK - Dunajska Streda 7:0 (2:0)

Legija - Drita 2:0 (2:0)

Sankt Galen - AEK 0:1 (0:0)

Rijeka - Kolos

Sporting L. - Aberdin 1:0 (1:0)

Viljem II - Rendžers 0:4 (0:2)


tagovi

FK VojvodinaStandard LiježLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara