Voša najviše veruje u svoju školu, Baski neprikosnoveni u ligama petice, Žilina svet za sebe

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.04.22. | 15:40

Ko je koliko minuta poklonio igračima koje je i vaspitavao...

Neko ima da plati, neko zna da pronađe jeftino, a neko se diči sopstvenom školom. I svaki je put legitiman i opravdan finansijskim stanjem, ali koliko klubovi zaista veruju u sopstvenu decu i definitivno smo saznali tek kada je Fudbalska opersvatorija Instituta za istraživanja u sportu (CIES) proračunala koliko minuta daju svojim junošama.

Institut iz Nojšatela je naime računao koliko vremena na terenu klubovi daju momcima koji su u tim ekipama proveli bar tri sezone u periodu od 15. do 21. rođendana. Analizirano je 40 liga, među njima i devet neevropskih. A rezultati su negde očekivani, negde sasvim iznenađujući.

Izabrane vesti

Recimo, nismo znali da je slovačka Žilina ubedljivo najotvorenija za klince iz svoje škole pošto njih 23 u timu dobijaju čak 85,9 odsto minuta u igri! Daleko iza na drugom mestu je sa 76,4 odsto vremena za 24 igrača kolumbijski Envihado, inače poznat kao klub koji živi samo da bi prodavao igrače.

Zatim sledi argentinski trio (Banfild, Lanus, Rosario Sentral) među koje se umuvao i kijevski Dinamo sa fantastičnih 62,9 odsto vremena za svojih 12 dečaka.

Tu dolazimo i do kluba koji prednjači u „ligama petice“, a nimalo ne iznenađuje što je to Atletik Bilbao sa 55,8 minuta za 14 sopstvenih izdanaka. S obzirom da po kantera filozofiju na San Mamesu mogu da igraju samo Baski ili oni odrasli u Baskiji ovo smo negde i očekivali. Iz istog razloga nas ne čudi što je odmah iza Atletika komšijski Real Sosijedad sa 43,9 odsto minuta za 17 fudbalera poniklih u San Sebastijanu.

Poredak u ligama petice (©CIES)Poredak u ligama petice (©CIES)

Od klubova koji igraju značajniju ulogu na evropskoj sceni valja istaći pozitivne primere Ajaksa (39,7 odsto vremena za 12 igrača), lionskog Olimpika (33,1%/8), pa i Barselone (31,7%/12). Treba reći i da je Cirih na putu da osvoji titulu prvaka Švajcarske sa timom u kojem 37 odsto vremena uzima devet igrača poniklih u tom klubu.

Zanimljivo, Mančester junajted je prvi u Premijer ligi sa sedmorkom koja „krade“ 27,6 odsto vremena, a preko 20 je još samo Čelsi sa 25,4 za svojih šest igrača.

Ima naravno i suprotnih primera. Recimo, u Italiji Juventus dvojici igrača daje samo 2,6 odsto vremena, a Inter svojoj dvojici tek 3,5, dok i Atalanta – čuvena po školi – ima samo sedmoricu igrača tu i poniklih, a i oni zajedno dobiju skromnih 3,9 odsto minuta. Ispod 10 odsto su i Lacio, Napoli, Milan...

Potpuna krajnost čine Votford, Elče, Bajer Leverkuzen, Union Berlin, Venecija, Bolonja i Udineze – klubovi bez ijednog igrača iz svoje škole. Na 0,1 odsto vremena su i neki timovi o kojima smo imali nešto drugačije, mišljenje, ali izgleda da Lil i Lajpcig – kao i Salernitana i Hetafe – samo na vreme kupuju mlade igrače, ali ih i ne uče prvim koracima.

VOŠA BEZ PREMCA U SRBIJI

A kakva je situacija u Srbiji?

Vojvodina je bez premca, pošto njeni kadrovi, ima ih 12, odigraju 41,9 odsto minuta u Srbiji. Više svojih proizvoda imaju Mladost i Partizan, ali oni dobijaju manje vremena. U Humskoj 33,8 odsto, u Lučanima, 25,6 odsto. Između ta dva kluba umuvao se i Čukarički sa 30,6 odsto minuta za svojih 10 igrača.

Crvena zvezda je negde na sredini superligaške tabele sa 12,3 odsto minuta za svojih osam igrača, dok je samom dnu Proleter, njegov jedan igrač i 1,7 odsto minuta.

Treba ovde odmah razjasniti da ovde ne govorimo isključivo o mladim momcima. U slučaju Partizana u ove minute se računaju i iskusni igrači poput Miloša Jojića ili Lazara Markovića, jer oni jesu ponikli u crno-beloj školi i to ne menja ni to što su ostvarili zapažene inostrane karijere.

Već pomenuta Vojvodina na zbirnoj listi zauzima visoko 26. mesto. Ispred nje su, pored pomenutih sa početka teksta, još i argentinski Union, kolumbijska Kortulua, brazilski Koritijans, meksička Gvadalahara, bugarski Pirin Blagojevgrad, švedski Eflsborg, mađarski Debrecin, češka Sigma, pa Velez Sarsfild, Central Koust Mariners, praška Sparta (46,4%/12), Slovacko, Levski, Real Sosijedad, Audaks Italijano, Geteborg, Austrija Beč i Universidad Katolika.

POREDAK U SUPERLIGI

Vojvodina (41,9% minuta) 12 igrača

Partizan (33,8%) 14

Čukarički (30,6%) 10

Mladost (25,6%) 15

Radnički 1923 (18,5%), 10

Voždovac (18,5%) 5

Radnički Niš (14,4%) 4

Spartak Subotica (13,9%) 7

Crvena zvezda (12,3%) 8

Kolubara (10,0%) 3

Novi Pazar (9,9%) 4

Radik Surdulica (8,9%) 2

Napredak (5,5%) 8

TSC (4,1%) 2

Metalac (3,4%) 3

Proleter (1,7%) 1

NAPOMENA: Ime kluba, procenat minuta, broj igrača

Inače, najmanji procenat minuta koji odlaze na igrače obrazovane u aktuelnim klubovima ima grčka Superliga – svega četiri odsto. U Argentini je taj procenat čak 26 odsto. Prosek u pomenutih 40 liga je 15 odsto minuta.


tagovi

CIESŽilina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara