Van Ginkel, Gece i Zahavi (© PSV)
Van Ginkel, Gece i Zahavi (© PSV)

Vraća se PSV: Marko, Mario i gol-mašina iz Izraela za napad na silu iz Amsterdama

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.10.20. | 10:17

Poimence, sjajan prelazni rok u Ajndhovenu

Opet je Davi Klasen zadužio opremu Ajaksa, rešio je Arjen Roben da završi karijeru u Groningenu, bilo je zanimljivih potpisa u Roterdamu (posebno iz našeg ugla, na pozajmicu iz Krasnodara stigao je Uroš Spajić), međutim, utisak je da kod Holanđana nigde nije bilo tako atraktivno kao u Ajndhovenu.

Pokazatelj: PSV se ozbiljno pojačao u nameri da prekine dvogodišnju vladavinu Ajaksa Eredivizijom i doveo pojačanja koja bi, bar po imenima, trebalo da garantuju da će biti konkurentniji u borbi za naslov.

Izabrane vesti

Da utisak bude potpun, samo poslednjeg dana prelaznog roka na Filips stadion stigla su trojica novajlija. Od toga dvojica baš zvučnog imena i ako je suditi na osnovu njihovih biografija imaće trener Rodžer Smit čemu da se nada u sezoni otvorenoj s tri pobede i remijem u početna četiri kola, te plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope.

PSV želi više, želi sa uđe u ravnopravnu trku sa silom iz Amsterdama, u tu svrhu u ponedeljak, kad je u zemlji Lala spuštena zavesa na prelazni rok, najpre je doveo na pozajmicu iz Bajerna Adrijana Fajna. U pitanju je 21-godišnji defanzivni vezista, za koga u Minhenu definitivno nema mesta, lane se kalio u Hamburgu, ali ga je trener Šmit zapazio na nemačkim terenima radeći u Leverkuzenu i označio fudbalerom koji bi mogao da pomogne u rotaciji.

Zatim je na oduševljenje navijača stigao Marko van Ginkel, već dokazan u dresu PSV-a (šampionske titule 2016. i 2018), ali nikad na vrhunskom nivou. Pokušavao je u Milanu i Čelsiju, kuburio sa povredama, vraćao se u Ajndhoven, međutim, uvek je nešto nedostajalo da se potvrdi kao nosilac igre. Kvalitet poseduje, u zrelim je fudbalskim godinama, u decembru će napuniti 28, shvatio je da ne može da se probije do prvog tima Čelsija i zato je rešio da se vrati tamo gde ga obožavaju. Da još jednom napravi uzlet u karijeri, kao svojevremeno kad je iz Vitesea zaslužio poziv na Stamford bridž 2013. ili kad su ga sezonu kasnije Plavci prosledili u Milan.

Mario Gece (© PSV)Mario Gece (© PSV)

Van Ginkel je označen fudbalerom koji bi trebalo da donese kreaciju na sredini terena i razmrda tim, u kome bi – ako se ne bude povređivao – glavna uloga trebalo da bude poverena Mariju Geceu. Potpis bivšeg nemačkog reprezentativca u smiraj prelaznog roka izazvao je euforiju u Ajndhovenu. Doskorašnji fudbaler Borusije iz Dortmunda imao je fitnes, čak i psihičkih problema, odavno nije igrač kakav je bio kad je sa Jirgenom Klopom harao Bundesligom, čak ni Pep Gvardiola nije uspeo da ga razmrda posle gola u finalu Mundijala 2014, ali znanje poseduje.

Možda mu je potrebno da ga demonstrira daleko od kuće, gde je bio pod neprekidnim pritiskom. PSV se čini kao idealna sredina. Liga je lakša od nemačke, a klub ustrmljen ka vrhu tabele, iz potaje. Imao je pozive iz Italije (Roma), pominjalo se da ga Hansi Flik vidi kao rezervnu opciju u Bajernu, da bi na kraju stigao na Filips stadion da bude možda ključni igrač u transvenzali Van Ginkel-Gece-Zahavi.

Jer ako je Marko van Ginkel zamišljen kao začetnik, a Mario Gece kao kreator akcija, onda je ostavljeno Eranu Zahaviju da ih dovrši. Način na koji je to radio u Makabiju iz Tel Aviva i kineskom Guangdžou R&F-u deluje da mu samo valja doturiti loptu. Podatak da je na 274 utakmice u prethoda dva kluba tresao mrežu 225 puta svedoči kakva je Izraelac gol-mašina. Zahavi bi trebalo da bude savršena zamena za Sama Lamersa, prodatog Atalanti za 9.000.000 evra.

Kupio je PSV još dvojicu golamana. Prvi izbor je Jvon Mvog iz RB Lajpciga (pozajmica), rezerva je Vinsent Miler iz Vircburger Kikersa (500.000 evra), a sliku o kvalitetnom prelaznom roku upotpunjuje činjenica da je doveden levi bek Augzburga Filip Maks za 8.000.000 evra, a konurenciju na mestu zadnjeg veznog zaoštrio Ibrahim Sangare dolaskom iz Tuluza za milion više, pošto je odbio ponude Sautemptona i Njukasla.

Sa tako skockanim timom deluje da napad na šampionski sastav Ajaksa može da počne.


tagovi

Marko Van GinkelMario GeceEran ZahaviPSV Ajndhoven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara