©Reuters
©Reuters

Vratila se Premijum liga, a sa njom estonska Barsa, Pink panteri i Legionari

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.05.20. | 11:19

Zanimljivo društvance u baltičkoj zemlji

Prvi put od početka pandemije koronavirusa, lopta će da se zakotrlja u Estoniji. Tamošnja Premijum liga, u kojoj je pola klubova iz glavnog grada Talina, danas nastavlja svoj program sa tri meča. U 18.00 Kuresare je domaćin Nome Kaljuu, Legion istovremeno ima posla sa Levadijom, dok pola sata kasnije na teren izlaze Paide i Tulevik.

Pre nego što je počeo karantinski život odigrano je samo jedno kolo u ovoj živopisnoj baltičkoj državi. Flora je porazila Legion sa 3:1, Narva Trans je kod kuće položio oružje pred Nome Kaljuom 0:1, Levadija je minimalcem "rešila" Kuresare 1:0, Talina Kalev je ponižena u svom domu od strane Paidea 1:8, dok je Tartu Tameka pobedila Tulevik 2:1.

Izabrane vesti

Krenimo redom. Kuresare je autsajder u sukobu sa Nome Kaljuom. Domaćin je od maja prošle godine slavio na samo četiri utakmice i uspeo je da protekle sezone opstane urpkos seriji od čak devet uzastopnih poraza. Poslednju pobedu na svom stadionu zabeležio je u oktobru. Sa druge strane, Nome Kalju, popularni Pink panteri, prošlu sezonu završio je kao trećeplasiran. Ambicije su mu visoke, a interesantno je pomenuti da je od aprila 2019. neporažen u prvenstvu. Tradicionalno Kalju ne gubi od Kuresarea u šampionatu. Tako je već na 29 proteklih dvoboja, a na devet od minulih 11 Pink panteri su dobili "iz keca".

©Reuters

Legion je novajlija u ovom takmičenju, dok je Levadija prethodnu sezonu završila kao vicešampion i postigla pri tom čak 98 golova. Legion je superiorno pokorio drugoligašku konkurenciju prošle godine, pa u debitantskom vojevanju sa najboljima u zemlji juri opstanak. Da tome stremi dokazuje i činjenica da se između dve sezone Legion pojačao nekolicinom igrača sa visokim ligaškim iskustvom, kao što su Artjom Artjunin, Pavel Londak, Maksim Gusev, Nikolaj Mašičev, Kiril Nesterov i German Šlejn. U proteklih godinu dana Levadija je samo četiri puta gubila na gostovanjima, a u premijernom odmeravanju sa Legionom apsolutni je favorit.

Estonska Barselona, kako zovu Paide, prvenstvo je počela u velikom stilu. U Talinu je zgromila Kalev sa čak 8:1, i to na gostovanju. Ostaje da se vidi da li je pauza smanjila intenzitet navale Paidea, koji je prošle sezone ostao kratkih rukava u borbi za plasman u kontinentalne kvalifikacije. Tulevik je s druge strane prošle godine izgubio 22 utakmice uz poražavajuću gol razliku (-40), dok ga je pet bodova na kraju delilo od zone ispadanja. Verovatno dovoljno govori podatak da je na četiri prethodna duela ova dva tima gol-razlika 18:1 u korist domaćina.

ESTONIJA 1 - 2. KOLO

Utorak

18.00: (9,50) Kuresare (5,70) Nome Kalju (1,25)

18.00: (11,0) Legion (6,25) Levadija (1,20)

18.30: (1,05) Paide (12,0) Tulevik (22,0)

Sreda

18.00: (9,50) Talina Kalev (5,70) Narva Trans (1,25)

18.30: (1,15) Flora (7,00) Tameka Tartu (15,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Estonija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara