Nikola i Jovan Mituljikić  (Foto: Starsport)
Nikola i Jovan Mituljikić (Foto: Starsport)

Vreme da Zvezda rizikuje

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.11.22. | 10:31

Ogormna prednost uoči drugog dela sezone šansa da se promovišu talentovana deca iz kluba i rasčisti situaciju uoči narednog leta

 Posle idiličnog raspleta u četvrtak veče, pobede na Banovom brdu i poraza večitog rivala od subotičkog Spartaka, niko od odgovornih sa Marakane neće parafrazirati Branislava Lečića iz kultnog ostvarenja Boj na Kosovu: „Izgleda da je bitka završena“. Svesni su, međutim, u Crvenoj zvezdi da imaju (ne)nadokandiv kapital, odnosno da deset bodova viška niko nikada u srpskom fudbalu nije proćerdao (posebno ako nema deljenja pre plej-ofa). Kada se tome doda da večitog rivala nema ni na drugom frontu, Kupu Srbije, reklo bi se da Crvena zvezda ima relaksiranu situaciju pred sobom, odnosno period kada neće igrati mečeve sa nožem pod grlom. Mada na početku proleća Crvena zvezda ima težak raspored. Duel sa Vojvodinom, gostovanje u Bačkoj Topoli, večiti derbi.

To je jedan par cipela, drugi je da u Crvenoj zvezdi planiraju rekonstrukciju tima, ,neko će biti grublji u toj konstataciji i reći da je „minut do 12“ da se izvrši smena generacija, i da ne treba romantizovati učinke brojnih igrača koji su utkali sebe u istoriju Crvene zvezde odličnim izdanjima u Evropi prethodnih pet godina.

Izabrane vesti

Na Marakani čak, između redova, pozivaju na oprez, odnosno govore da je sada idealna prilika da zategnu stvari. Ali isto tako je svima jasno, bar posmatračima sa strane, da je predstojeća zima i naredno leto idealna prilika za preuzimanje rizika. Jer Crvena zvezda na sve utakmice do septembra (ako bude šampion) može da gleda kao na punktove provere za Ligu šampiona. Često na Marakani pričaju da imaju veliki kapital u omladinskoj školi i redovima filijale Grafičara, ali plima supertalentovanih klinaca rođenih 2003. godine i mlađih dovela je do slatkog problema sportskog sektora Crvene zvezde.

Po godinama Strahinja Eraković je trenutno prvi bonus Crvene zvezde, mada je on prevazišao taj status još uc eri Dejana Stankovića, koji je istrpeo njegovu početnu aklimatizaciju na najviši nivo i napravio kandidata za reprezentaciju. Tu je i Stefan Mitrović, koji je dobio veliki vetar u leđa golovima protiv Ferencvaroša i pokazao da je dostojan zvanja projekta kluba. Dokle god bude bio član Crvene zvezde momak odrastao u Kanadi imaće veliku minutažu.

PRAVI SE PROSTOR ZA MIJATOVIĆA, POZIV ČEKAJU STANIĆ, RADULOVIĆ, LUČIĆ I ĐURIĆ...

Tokom intervju za Mozzart Sport trener Crvene zvezde Miloš Milojević je najavio da će se praviti prostor za Jovana Mijatovića, koji bi po nekim projekcijama trebalo da bude treći špic na proleće. Velika očekivanja imaju i od Stefana Lekovića, kao i Nikole Stankovića, dok je nepoznanica status Nemanje Motika. Bivši član Bajerna nije uspeo da popravi status ni posle promena trenera, Miloš Milojević ga gotovo nije koristio u zvaničnim utakmicama. Kada njima dodate Petra Stanića iz Spartaka, Andriju Radulovića iz Mladosti Gat, Vladimira Lučića iz Čuke, te Andreja Đurića koji se kali u slovenačkim Domžalama, jasno je da crveno-beli imaju dovoljno opcija za razmišljanje.

Slatki problem nastaje kada se govori o nadolazećoj strukturi igrača iz Grafičara, uglavnom rođenih 2003. godine. Po krštenici mladi, ali fudbalski su već u dobu kada moraju da pokažu da li su kadri da iznesu najveće zahteve i budu od koristi Crvenoj zvezdi u mečevima najvećeg intenziteta. Zvezdina filijala igra odlično ove jeseni, kandidat je za ulazak u Mozzart Bet Supeligu, bila blizu da napravi senzaciju u Kupu Srbije protiv Vojvodine.

KNEŽEVIĆ NAJBOLJI IGRAČ PRVE MOZZART BET LIGE SRBIJE

Kao apsolutni lider tima nametnuo se Nikola Knežević, nesumnjivo najkorisniji igrač Prve Mozzart Bet Lige Srbije. Tokom omladinskog staža Knežević nije važio za top projekta, ali se najbolje aklimatizovao na seniorski fudbal i postao igrač u žiži.

Omladinski reprezentativac Srbije može da pokriva nekoliko pozicija u veznom redu, trener Grafičara Marko Neđić ga koristi i u centrali i na krilu sa nešto većim ovlašćenjima. Ove sezone Knežević je stigao do učinka od šest golova i isti brojasistencija, šira javnost upoznala ga je na meču protiv Vojvodine kada je divno „podvalio“ loptu Jovanu Mituljikiću za vodeći pogodak.

Nikola KneževićNikola Knežević

Kada govorimo o talentima Crvene zvezde prva ascoijacija su Jovan i Nikola Mituljikić, blizanci iz Negotina koji moraju simultano da se bore sa ogromnim očekivanjima i dečijim bolestima. Iako rođeni 2003. godine bliznaci su fizički i morfološki na nivou godinu ili dve mlađih momaka, što je u ovom dobu možda i dobro. I dalje se u igri oslanjaju na talenat za koji stručnjaci smatraju da prevazilazi srpske okvire.

TALENAT BRAĆE MITULJIKIĆ, BORBA SA BIOLOGIJOM I VELIKE REČI VLADE RADENKOVIĆA

To je njihov usud, koliko i činjenica da igraju u ofanzivnom delu manvera, gde dejstvuju Katai, Ivanić, Bukari, Stefan Mitrović. Obojica su tokom jeseni imali problem sa povredama. Jovan igra kao krilo i postigao je četiri gola. Obojica su igrači suptilnog dodira kakve Zvezdina publika voli opasni u tranziciji. Na njih je ozbiljno „upozorio“ bivši pomoćnik Dejana Stankovića, Vlada Radenković rečima da o njihovim dometima ne može da se sudi po partijama u drugom rangu takmičenja.

„U Crvenoj zvezdi postoje dva bisera, Srbija nema takva dva bisera koji su na nivou Lige šampiona. To su braća Mituljikići. Ja iskreno mislim da Crvena zvezda čeka pravi momenat da ta dva momka izbaci na glavnu scenu. Postoje neki mladi igrači koji nisu za drugu ligu, ali su za najvišu scenu. Upravo u tim dečacima vidim bombu Crvene zvezde za narednu sezonu. Gledajte, da bi tandem Katai i Ivanić i dalje pkazivao ono što ume potrebni su fizički moćni i motorični igrači oko njih. Kada oko njih nema atletski potentnih igrača, onda se i oni muče na terenu, jer moraju da rade ono o čemu nisu najbolji. Dakle, Zvezda oko njih mora da napravi bazu igrača sa atletskim sposobnostima koji možda nisu za Mozzart Bet Superligu, ali jesu za Ligu šampiona. Plus još dva tri dečaka iz akdemije, mada ja uvek apostrofiram braću Mituljikić, Crvena zvezda može da ima jedan od najmodernijih timova u istoriji srpskog fudbala“, poručio je Vlada Radenković.

Pomenuta braća su bila na pripremama sa Dejanom Stankovićem u Turskoj i napravila dečiji greh, kada su se uspavali za trening. Upućeni kažu da se i dalje igraju fudbala, ali će taj nedostatak morati ekspresno da poprave ukoliko žele da ih Crvena zvezda promoviše. Deluje da će imati šansu.

Suludo je očekivati da Crvena zvezda neće dovoditi pojačanja iz drugih klubova ili inostranstva, kao i da će svi senatori otići. Ali deluje da će se praviti prostor za klince, posebno što je Miloš Milojević pričao o starijim igračima kao zasluđnim građanima. Sanogu ističe ugovor, raskid sa Kulibalijem je izvestan, Ben ima doziranu minutažu, pitanje je šta će biti sa Srnićem i Krstičićem, možda je realno i da Ivanić ode...


tagovi

Jovan MituljikićNikola MituljikićNikola KneževićStefan LekovićMiloš MilojevićJovan MijatovićNemanja Motika

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara