Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vreme je da Gvardiola razbije prokletstvo četvrtfinala

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.04.21. | 10:08

Otkako je 2016. godine stigao na Etihad, španski stručnjak se nijednom nije plasirao u polufinale Lige šampiona

Imajući u vidu besprekornu sezonu u Premijer ligi, ali i ništa manje sigurne nastupe u Ligi šampiona, deluje da je ovo godina kada bi Mančester Siti konačno mogao da pokori Evropu, po prvi put u klupskoj istoriji. Ali do trona put je dugačak i trnovit, a Građani bi se prethodnih godina uvek na istom mestu spoticali o kamenčić. Otkako je Pep Gvardiola 2016. godine stigao na Etihad, četvrtfinale je nepremostiva prepreka za mančesterski klub. Sezonu ranije Manuel Pelegrini ga je odveo do polufinala, što je i dalje najveći uspeh u istoriji kluba na međunarodnoj sceni.

U prvoj Pepovoj sezoni Sitiju se na putu ka tronu isprečio Monako već u osmini finala. U naredne tri zastajali bi na istom mestu, u četvrtfinalu – prvo Liverpul, zatim Totenhem i prošle godine Lion. Na istom mestu ove sezone čeka ga Dortmund. Da li će Gvardiola konačno probiti barijeru saznaćemo u narednih desetak dana, prvo večeras na Itihadu (21.00), a zatim i naredne srede u revanšu na Vestfalenu, ali činjenica je da će posle lekcije Menhengladbahu u osmini finala i uostalom svega prikazanog u aktuelnoj sezoni, Građani prigrliti ulogu favorita protiv još jedne Borusije. I ne samo protiv Borusije, već sa pravom mogu da se nadaju i da će na kraju sezone podići jedini značajniji trofej koji im nedostaje.

Izabrane vesti

Siti protiv Menša nije igrao punom snagom, već onoliko koliko mu je bilo neophodno, upisavši dve rutinske pobede od po 2:0. Znajući stanje među Milionerima, pomislili bismo da će i iz ovog dvomeča Siti izaći neokrznut, ali znajući za Gvardiolino prokletstvo četvrtfinala i Sitijeve probleme sa ekipama koje umeju da igraju na kontranapade (a Dortmund i te kako ume), ne treba tek tako otpisivati ekipu Edina Terzića.

21.00: (1,40) Маnčester Siti (4,80) Borusija Dortmund (7,75)

Iako od neuspeha protiv Lacija (1:3) u uvodnom kolu grupne faze Dortmund nema poraz u Ligi šampiona, u Bundesligi mu, kako je to rekao Mats Humels posle poraza od Ajntrahta, preti rezultatska i finansijska katastrofa.

Pre ravno mesec dana pokorili su se Bajernu, zatim savladali Hertu, remizirali sa Kelnom, da bi ih poraz od Frankfurta dodatno udaljio od željenog četvrtog mesta (sedam bodova zaostatka) i plasmana u Ligu šampiona naredne sezone.

Prihoda od navijača odavno nema, a ostane li i bez elitnog društva, Dortmund će sasvim izvesno morati da prodaje naredne sezone, ne bi li ublažio minus u kasi. Prvi na toj listi je Erling Haland, koji je sa 31 postignutim i šest nameštenih golova, učestvovao u 37 od 72 gola Milionera u Ligi šampiona, odnosno Bundesligi ove sezone. Praktično "polovina ekipe".

I dok Siti zna od koga mu preti najveća opasnost, Borusija neće moći jasno da usmeri fokus ka jednom igraču. Gvardiola konstantno menja ofanzivce i vezne fudbalere, tako da će prava misterija ko će početi utakmicu – Marez, Silva, Tores, Sterling, Foden? Ko god da bude starter gostima neće biti ništa lakše. Siti je pobedio na 25 od poslednjih 26 utakmica, a moć je još jednom demonstrirao za vikend pobedom protiv Lestera. Očekivalo se da Lisice namuče Siti, ali su im Gvardiolini puleni podelili šaku sedativa (0:2).

"Mančester Siti je trenutno najbolji tim na svetu. Dobili su 26 od poslednjih 27 utakmica, imaju neverovatan individualni kvalitet, tehnički i taktički, igraju na najvišem nivou, u presingu, na prekidima, najbolji su na svetu. Pred nama je uzbudljiv zadatak, ali stekli smo pravo da igramo ovu utakmicu našim rezultatima, niko nam nije poklonio ovo četvrtfinale. Gledao sam njihovu utakmicu sa Lesterom. U nekim trenucima su imali posed lopte i do 94 odsto vremena. Moramo biti spremni da prihvatimo te periode, da se odbranimo", rekao je Terzić na konferenciji uoči meča.

Pitanje je, može li Haland kao najtalentovaniji napadač današnjice, da iz prvog lica naudi klubu koji bi voleo da ga dovede? Posebno jer neće imati pomoć u vidu najboljeg asistenta ekipe, Džejdona Sanča, koji će zbog povrede primicača propustiti okršaj sa bivšim klubom. U Sitiju su svi spremni, gladni i naoštreni da konačno pokore Evropu. Ali prvo to četvrtfinale.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE, PRVA UTAKMICA

MANČESTER SITI - DORTMUND, 21.00

Stadion: Etihad

Sudija: Ovidiju Hacegan (Rumunija)

Potencijalni sastavi

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson – Voker, Stouns, Dijas, Kanselo – Rodri, De Brujne, Gundogan – Silva, Žezus, Sterling

DORTMUND (4-3-3): Hic – Džan, Akanđi, Humels, Gereiro – Dilejni, Belingem, Dahud – Azar, Haland, Rojs

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE

21.00: (2,80) Real Madrid (3,00) Liverpul (2,80)

21.00: (1,40) Маnčester Siti (4,80) Borusija Dortmund (7,75)


tagovi

Liga šampionaMančester SitiBorusija Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara