Xabi Meister! Rezultatski poražavajuće, igrački ponižavajuće - Bavarci, skidajte krunu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.02.24. | 20:32

Lekcija kakvu Bajernu godinama niko nije održao u Nemačkoj u ovako važnoj utakmici...

Ćabi Alonso ima skalp karijere! Ćabi Alonso čvrsto drži šampionske ključeve u rukama! I Ćabi Alonso je već sada, na početku svog trenerskog puta, daleko bolji stručnjak od Tomasa Tuhela! To su nisu utisci pojedinaca, navijača Bajer Leverkuzena, pa nužno ni potpisnika ovih redova - to su fakti! U najvećoj utakmici sezone u Nemačkoj, Verkself je u svim elementima fudbalske igre nadigrao Bajern (3:0), na momente ga igrački ponižavao i - pobegao mu na velikih plus pet.

Tri gola dali su Alonsovi učenici, pogodili još prečku i stativu, a da pride šampionu nisu dozvolili da im napravi 'krštenu' šansu. Rečju - impresivno! Tako Bajer igra ove sezone. Tako je odigrao i noćas, kad je bilo najvažnije.

Izabrane vesti

Pa još da se ne zaboravi: sve ovo bez najboljeg strelca ekipe, povređenog Viktora Bonifejsa, i najvažnijeg defanzivca Odilona Kosunua, koji sutra igra za afričku krunu sa svojom Obalom Slonovače.

I Tomas Tuhel i Ćabi Alonso, na iznenađenje mnogih, napravili su nekoliko ozbiljnih promena u odnosu na ranije mečeve. Sve u želji da iznenade jedan drugog. Koliko ko je u tome uspeo valjda rezultat najbolje ilustruje. Ali možemo i pojedinačno. Nejtana Telu je malo ko očekivao u startnih 11 - namestio je drugi gol kojim je meč praktično rešen; Jozu Stanišića ama baš niko nije video kao startera - postigao je prvi pogodak. S druge strane, Saša Boe je neočekivano zaigrao po levoj strani - zaboravio da isprati upravo Stanišića u 18. minutu.

Ali to bi bilo samo na pojedinačnom nivou, onako, ugrubo.


Bajern je po prvi u sezoni zaigrao sa trojicom igrača u poslednjoj liniji. Dajou Upamekanu i Kimu društvo je kao 'korektor' pravio Erik Dajer. Nusair Mazraui igrao je kao desni ving bek, Saša Boe kao levi. Mnogi će reći kako je Tuhelov animozitet prema Jozui Kimihu danas dosegao vrhunac. Oni što ga i dalje podržavaju (ako takvih uopštze ima), tvrdiće, opet, da se radilo o povredi, da je Kimih zato ostao na klupi, međutim malo ko u to veruje. Jasno je svima da se ovakve utakmice igraju i sa 'jednom nogom'.

Uostalom, pokazeće se lepo da nije do povrede, kada su i Kimih i Tomas Miler u 60. minutu dobili šansu. No tada je već bilo prekasno...

U tim momentima Ćabijeva mašinerija - zanimljivo kako se lako ovaj epitet odlepio sa jednih i prilepio za druge, za svega nekoliko meseci - već je imala ogromninih 2:0. Pomenuti Jozo Stanišić ispratio je lepo naoko bezveze 'odalamljenu' loptu Roberta Andriha sa boka i zakucao je u mrežu iz neposredne blizine - 1:0.

Dok je na 2:0 podigao čudesni Aleks Grimaldo u 50. minutu. Ovome je prethodila pomenuta asistencija Tele. Španac je ovim pogotkom postao jedan od retkih igrača ove sezone sa 'dabl-dabl' učinkom: 10 golova i 11 asistencija!

Treba li podsećati da se radi o beku? Dobro, ofanzivnom beku...

Najopasniji momenat po Bajer Leverkuzen dogodio se sredinom prvog poluvremena - i to valjda najbolje oslikava koliko je Bajern bio bezidejan i neorganizovan - kada je nakon jednog žešćeg duela na sredini terena Granit Džaka ostao da leži na travi. Voleli ga - ne voleli, klasa ne može da mu se ospori, a pogotovo ne ono što donosi timu Ćabija Alonsa. Istog časa oko povređenog Švajcarca albanskih korena okupilo šest-seedam saigrača, bodrili su ga, tapšali po ramenu, samo da izdrži, da stane na noge i nastavi.

Ovaj je to uz bolnu grimasu i učinio, a onda u samom finišu prvog dela poslao tako fino dodavanje za Amina Adlija da bi mu na njemu pozavideo i sam Zinedin Zidan. Spoljnim delom stopala, perfektno odmerenim pasom, spojio je sa golom brzonogog Marokanca, ovaj izašao sam pred Manuela Nojera, međutim, oklevao je, Upamekano sačekao svoju šansu i sa leđa mu ukrao loptu...

Kako već rekosmo, i Ćabi je eksperimentisao, samo što njegova 'laboratorija' nije odletela u vazduh kao Tuhelova. Primera radi, Adli je u ovom derbiju 'glumio' devetku. Alonso je po prvi put igrao bez klasičnog centarfora. I - pogodio. Nije imao dovoljno poverenja ni u Patrika Šika ni u Borhu Iglesijasa. Koliko je njegovo samopouzdanje (ili bolje reći znanje?) najbolje pokazuje podatak da je u meču (dosadašnje) karijere rešio da tumba tim, da isproba nešto novo.

Biće da je ipak do znanja...

Jer kako to da Sane i Kejn ne naprave nijednu valjanu akciju? Kako to da Englez ne šutne ka golu? Kako to da Bajern za 90 i kusur minuta ima jedan jedini udarac u okvir gola i da se on dogodio u samom finišu meča, kad je Kimih probao iskosa, bez realne mogućnosti da lopta završi uza leđa vrlo sigurnog Hradeckog.

A može i za one mlađe: kako to da je Bajernov XG iznosio mizernih 0,27, naspram Bajerovih 1,76?

Isto tako, mnogi su bili šokirani kada su videli da nema Džerijama Frimponga uz desnu aut liniju, uz Grimalda, Bonifejsa, Džaku i Kosunua najvažnijeg igrača tima. Nije problem, tu je bio Jozo da pozadi zatvori još bolje, a i da odradi Frimpongov posao u ofanzivi.

Na kraju je šansu dobio i Holanđanin, tek da 'nafiluje' ovaj trijumf.

Vrlo moguće ključni u šampionskoj trci.

Nisu baš tako česte utakmice u kojima trener ponese jednake zasluge za pobedu kao igrači. Ovo nije ta utakmica. U ovoj trener ima i veće zasluge od igrača.

Ćabi je već Deutsche Meister, ma šta bilo do kraja.

BUNDESLIGA – 21. KOLO

Petak

Dortmund - Frajburg 3:0 (2:0)

/Malen 16, 45+7, Filkrug 87/

Subota

Augzburg - RB Lajpcig 2:2 (1:1)

/Tic 35, Demirović 60 - Openda 39, Šeško 52/

Borusija Menhengladbah - Darmštat 0:0

Ajntraht Frankfurt - Bohum 1:1 (1:1)

/Marmuš 15 - Broščinski 17/

Union Berlin - Volfzburg 1:0 (1:0)

/Duhi 45+26/

Verder - Hajdenhajm 1:2 (1:2)

/Šmid 19 - Maloni 12, Beste 18/

Bajer Leverkuzen - Bajern Minhen 3:0 (1:0)

/Stanišić 18, Grimaldo 50, Frimpon 90+5/

Nedelja

15.30: (1,45) Štutgart (4,40) Majnc (7,25)

17.30: (1,90) Hofenhajm (3,70) Keln (4,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bundesliga

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara