Makazice Obamejana (© AFP)
Makazice Obamejana (© AFP)

Za sve je kriv Arsenal: Pa-pa, Votford, spas za Vilu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.07.20. | 19:00

Iz Premijer lige ispao i Bornmut

Otkako ih je pre pet leta Slaviša Jokanović uveo u Premijer ligu, na Vikaridž roudu bi uvek pronalazili način da se spasu. U nekim slučajevima preživljavali i kad su ih svi otpisali, ali sad im nije bilo druge nego da se presele u Čempionšip. Mada su na kratko zablistali protiv Noriča i Njukasla, fudbaleri Votforda igraće od jeseni u nižem rangu, gde im je na osnovu svega prikazanog u minulih godinu dana i mesto.

Klub koji je smenio čak tri trenera tokom sezone (Havri Grasija, Kike Sančez Florens i Najdžel Pirson) i sve vreme bio u opasnoj zoni, porazom od Arsenala na Emiratima (2:3) potpisao je kapitulaciji, potvrdivši kako je elitni rang za njega u takmičarskoj 2019/20 bio preveliki zalogaj. Zajedno sa Stršljenovima ispao je i Bornmut, dok je status sačuvala Aston Vila.

Izabrane vesti

Biće da je ovakvom raspletu najviše kumovao Arsenal. Tim Mikela Artete je u pretposlednoj rundi poražen u Birmingemu, a danas u Londonu tukao Vortford i tako u razmaku od pet dana praktično odlučio ko se priključuje ranije otpisanom Noriču. Imaće Votford šta da zameri baš Tobdžijama, na Vila parku izveli su tim bez Džake, Pepea, Viloka, Tirnija, a svi su bili starteri danas, iako ih već 1. avgusta očekuje finale FA kupa sa Čelsijem. Računali su gosti bar na jednak tretman kao drugi davljenik, ali je Arteta izveo streljački vod i upucao sve nade današnjeg rivala.

Ruku na srce, oni su se i sami ponudili. Kreg Doson je već u prvom minutu skrivio jedanaesterac oborivši Lakazeta, a Pjer Emerik Obamejan sa 11 metara Votfordovu misiju „Opstanak“ učinio komplikovanijom. Do kraja prvog dela Gabonac je makazicama postigao 22. prvenstveni gol ove sezone, između njegovih egzekucija u strelce se uspisao i Tirni, pa je postalo jasno da spasa gostima nema.

Da „umru“ koliko-toliko časno postarali su se Troj Dini i Dani Velbek, čak je posle pogotka nekadašnjeg Arsenalovog krilnog napadača ostalo gostima skoro pola sata da pojure izjednačenje, bilo je zanimljivih pokušaja. Ne i senzacije.

Rezultatu iz Londona naviše se obradovala Aston Vila. Dugo je na Olimpijskom stadionu „držala“ nulu, osluškivala vesti sa drugih terena, a kako joj rezultat sa Emirata išao na ruku, pred kraj je četa Dina Smita dobila krila, preko Džeka Grliša povela – već u narednom napadu poravnao Jarmolenko - i tako posle trijumfa nad Kristal Palasom i Arsenalom, te remija na Gudisonu uspela da se spasi.

Za razliku od Bornmuta, koji je ionako imao najteži zadatak, te mu ni trijumf u gostima kod Evertona nije značio ništa osim časnog oproštaja od elitnog ranga posle pet godina.

Vredi istaći da je Kevin de Brujne u još jednoj goleadi Mančester Sitija izjednačio rekord Tjerija Anrija po broju asistencija u jednoj premijerligaškoj sezoni. Belgijanac je u 79. minutu omogućio Rahimu Sterlingu da pogodi cilj, bio je to 20. put u ovom prvenstvu da je spojio s golom saigrače čime je reprizirao ostvarenje nekadašnjeg Arsenalovog asa od pre 17 godina.

Prethodno je De Brujne i sam pogodio mrežu, a pasionirani statuističari izračunali da je na 155 utakmica Premijer lige direktno zaslužan za više od 100 pogodaka. Tačnije, 102 (36 dao, 66 namestio).

PREMIJER LIGA - 38. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

Arsenal - Votford 3:2

/Obamejang 4p, 33, Tirni 24 - Dini 43p, Velbek 66/

Barnli - Brajton 0:0

Čelsi - Vulverhempton 2:0

/Maunt 45+1, Žiru 45+4/

Everton - Bornmut 1:3

/Kin 41 - King 13p, Solanke 45+1, Stanislas 80/

Kristal Palas - Totenhem 1:1

/Šlup 53 - Kejn 13/

Mančester Siti - Norič 5:0

/Žesus 12, De Brujne 45+1, 90, Sterling 79, Marez 84/

Lester - Mančester Junajted 0:2

/Fernandeš 71p, Lingard 90+8/

Njukasl - Liverpul 1:3

/Dvajt Gejl 1 - Van Dajk 38, Origi 60, Mane 89/

Sautempton - Šefild Junajted 3:1

/Adams 50, 71, Ings 84p - Lundstam 26/

Vest Hem - Aston Vila 1:1

/Jarmolenko 86 - Griliš 84/



tagovi

votfordKevin de BrujnePjer Emerik ObamejanBornmautAston Vila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara