Zaboravljena sezona u Sevilji

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.05.20. | 18:21

To je njegova zabranjena sezona. Izgubljeni vikend. Priča o Maradoni u Sevilji

Stadion Argentinos Juniorsa nosi njegovo ime. Tu je počeo i tu je krenuo putem svetske slave. U voljenoj Boki Juniors je imao dva staža i tamo i dalje skandiraju njegovo ime. U Evropi ga pamte po prelasku iz Barselone u Napoli, gde je stekao status fudbalskog božanstva. Retko ko se seća, a posebno ne oni mlađi ljubitelji fudbala, da je Dijego Armando Maradona igrao u Sevilji.

Pre nego što se vratio u Argentinu, čuveni El Pibe je odigrao sezonu na stadionu Ramon Sančez Pishuan. To je njegova zabranjena sezona. Izgubljeni vikend. Priča o Maradoni u Sevilji.

Izabrane vesti

Njegov boravak u Andaluziji se smatra vremenom koje može da bude zanemareno. Nije tu bilo slave, ali je bilo velike nade. Kao i svuda gde je bio, Maradona je pričao o šampionskoj tituli. Sevilja je pričala o tituli, koje do tada nije bilo gotovo pola veka. Vera je postojala i među navijačima, posle svega što je Maradona doneo Napoliju. Sevilja je dosta ličila na Napulj u tim trenucima. Maradona se vraćao posle 15 meseci zabrane zbog upotrebe kokaina, imao je „samo“ 31 godinu, svi su se nadali da bi sa Karlosom Bilardom,  sa kojim je pokorio planetu u dresu Argentine 1986. godine, ponovo mogao da napravi veliki uspeh.

Ipak, nije bilo tako...

POZADINA

Bilardo je u Sevilju došao na leto 1992. godine. Klub je završio u donjem delu tabele i atmosfera nije bila sjajna.
Moramo da prihvatimo to da će se borba za titulu još neko vreme voditi između Reala i Barselone“, rekao je Bilardo.

Ipak, stari mudrac je imao plan. Želeo je da dovede Maradonu, čoveka oko kojeg je gradio tim sa kojim je šest godina ranije popeo na svetski tron. Predsednik Sevilje Luis Kuervas obećao je njegovo dovođenje, ali je ponuda od oko 3.000.000 evra odbijena. Bilardo je sa druge strane vršio pritisak da će otići, ako velika zvezda ne dođe u Andaluziju. Ipak, sezona je počela bez Maradone. Da bi se došlo do dogovora bila je potrebna intervencija Sepa Blatera i Fife. Maradoni je pored toga bilo potrebno vreme da se vrati i spremi za Mundijal 1994. godine. Petosatni sastanak u sedištu Fife bio je plodonosan. Krajem septembra 1992. godine Dijego je stigao u Sevilju.

POČETAK

Nastao je cirkus u gradu. Još 1988. godine, kada je igrajući za Argentinu u Sevilji, Maradona je rekao da preferira pristalice Betisa, ali je to ubrzo zaboravljeno. Nekoliko dana nakon njegovog dolaska broj klupskih članova skočio je sa 26.000 na 40.000. Klub je zaradio oko 2.500.000 evra od prodaje karata. Prema rečima defanzivca Huana Martagona, niko nije moga da zamisli Maradonu bez trake na ruci. Jutarnji trening je pomeren na podne, jer se Maradonine noćne navike nisu mogle promeniti. Dok je živeo u gradskom hotelu slupao je svoj mercedes u dva sata ujutru.

Sve je počelo sjajnom utakmicom sa Bajernom 28. septembra 1992. godine. U pitanju je bila prijateljska utakmica, a Maradonina Sevilja je pobedila sa 3:1
„Bio je prijateljski meč, ali to nije bila nikakva utakmica. To je bio sjajan šou“, rekao je Hose Migel Prijeto.

Te godine ih je bilo mnogo, poput okršaja sa Polom Gaskoinom i njegovim Lacijem, zatim Sao Paulom i Portom, pa Galatasarajem u Istanbulu. Ipak, od svega se najviše pati meč sa Bokom u Buenos Ajresu.
Nisam mogao da zamislim toliki fanatizam dok ga nisam lično video“, rekao je Prijeto.

Maradona je želeo da se zabavlja i u Primeri. Postigao je pobednički jedanaesterac na svom debiju protiv Saragose. Svaki trenutak je iskoristio da zabavi publiku i saigrače.
„Jednom prilikom je video limun na zemlji i pokupio ga nogom. Držao ga je dok mu nije dosadilo. Zamislite ostatak tima. Bilo je i onih koji su pokušavali da isto učine kada on nije bio tu. Bilo je nemoguće“, rekao je Rafa Paz.

SAIGRAČI

Za sve njegove saigrače, Maradonin boravak u Sevilji predstavljao je pravi poklon. Društven i velikodušan, ulio im je motivaciju od samog početka. Monći, koji je kasnije postao direktor kluba, seća se da mu je Maradona jednom na ruci video lažni Roleks i kupio mu pravi. Ostali su dobijali košulje ili priliku da pozajme jedan od njegovih brzih automobila. Bilo je i kasnih večera i zabava.
„Bilo je sreće i radosti. Dolazak Maradone u Sevilju je u to vreme bio veliki korak, važan trenutak za klub. Mnogi mladi igrači osetili su se zaštićenim sa njegove strane. To nas je nateralo da rastemo i zahvalan sam na vremenu koje sam fudbalski živeo sa Maradonom“, priseća se Dijego Simeone perioda sa Maradonom u Sevilji.

Nije bilo baš sve idealno. Monći smatra da je Maradona zbog kilaže igrao 30 posto ispod svojih mogućnosti, ali je i bez tih 30 posto bio previše dobar za svoje protivnike. Lično je bio inspirisan u pobedi nad Real Madridom od 2:0, pa je naredio svom frizeru da replicira njegovu frizuru iz Meksika 1986. godine. Davor Šuker je na tom meču postigao prvi gol za Sevilju.
„Kada sam bio mali gledao sam Dijega na televiziji. Odjednom sam bio sa njim na doručku i delio svlačionicu. Nadao sam se da će me naučiti nekim detaljima, a onda me je nazvao. Reakao mi je: Ne želim da ideš na bok, samo spusti glavu i trči ka golmanu, a ja ću ti tamo dodati loptu. Vrlo malo igrača tako nešto može, on je bio jedan od njih. Ako gledate moje golove za Sevilju uvek su postizani na isti način. To je nešto što će zauvek ostati sa mnom“, rekao je Šuker.

PROBLEM

Sevilja je bila u gornjem delu tabele i tražila mesto u Evropi, ali su se problemi nagomolavali. Ironično se pričlalo o tome kako Blater nije želeo da se Maradona vrati u akciju. Sve je nažalost puklo pred utakmicu protiv Logronjesa, na kojoj se Maradona nije pojavio. Od tog trenutka njegove veze sa Seviljom više nisu bile toliko jake. Klub je već počeo da planira njegov odlazak, bilo je priča da ga je pratio i privatni detektiv. Napravljen je dosije na osnovu kojeg će mu se uskratiti bilo kakva isplata na kraju sezone. Pored toga, policija ga je uhvatila kako svoj porše vozi ogromnom brzinom kroz grad.

KRAJ

Prelomni trenutak se dogodio remijem protiv Burgosa (1:1). Bilardo je početkom drugog poluvremena zamenio Maradonu i on više nikada nije zaigrao za Sevilju. Napustio je grad 23. juna 1993. godine, a Sevilja je sezonu okončala na sedmom mestu. Završni čin je predstavljala tužba zbog neisplaćenog novca. Bio je to tužan kraj avantue koja je započela sa ogromnim optimizmom, a na kraju je završena sa samo 26 utakmica i pet postignutih golova. Ipak, za sve koji su te sezone bili u Sevilji ostala su nezaboravna sećanja. Mnogi igrači iz te sezone smatraju da je sam boravak sa Maradonom bio ravan osvajanju šampionskog trofeja.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara