Alen Stevanović i Lazar Ćirković (©MN Press, ©Starsport)
Alen Stevanović i Lazar Ćirković (©MN Press, ©Starsport)

Zajedno su doneli Partizanu poslednju titulu, a sad će biti rivali u Indiji

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.09.23. | 14:09

Alen Stevanović će predvoditi Džamšedpur, a Lazar Ćirković Čenajin u novoj Superligi Indije, koja počinje ovog četvrtka od 16.30 časova susretom Kerale Blasters i Bengalurua

Titula iz sezone 2016/2017 jedna je od najomiljenijih među navijačima Partizana. Kako i ne bi bila, kada posle nje crno-beli još uvek nijednu nisu osvojili. Uroš Đurđević, Leonardo da Silva, Everton Luiz, Saša Ilić… To su bili i ostali heroji navijača Partizana, a na tom spisku našli su se i levo krilo Alen Stevanović i štoper Lazar Ćirković. Dugogodišnji saigrači, deo tog poslednjeg tima koji je srušio Crvenu zvezdu, ove sezone će prvi put od tada da budu rivali u borbi za titulu. I to u dalekoj Indiji, čija Superliga počinje ovog četvrtka od 16.30 časova susretom Kerale Blasters i Bengalurua.

Stevanović je prošle sezone igrao za IMT, pomogao mu je da uđe u Mozzart Bet Superligu Srbije, posle čega se opredelio za još jednu epizodu u inostranstvu. Prethodnu je imao u periodu od januara 2018, kada je zajedno sa Ćirkovićem napustio Humsku, a tada je takođe otišao u Aziju. U japanski Šonam Belmar.

Izabrane vesti

Posle toga je 32-godišnji vezista igrao za Vislu iz Ploka, bugarsko Carsko Selo, a na zimu 2022. stigao je u IMT. U Džamšedpuru će ga trenirati engleski strateg Skot Kuper, nekadašnji selektor Filipina.

Ćirkovića, koji je godinu dana mlađi od Stevanovića, posle Humske put više nije vraćao u Srbiju. Igrao je redom za Lucern, Makabi iz Netanje, a zatim mađarske prvoligaše Kišvardu i Honved. Pre svega nedelju dana je potpisao za Čenajin, njega će takođe trenirati Britanac, Oven Kojl iz Škotske.

16.30: (2,30) Kerala Blasters (3,30) Bengaluru (2,90)

Sve trofeje u karijeri Ćirković je osvojio sa Partizanom. Prvak je bio 2015. i 2017. godine, dok je 2016. i 2017. podigao trofej Kupa Srbije. Ukupno je ovaj 192 centimetara visoki Nišlija odigrao 49 utakmica za crno-bele.

Dve više od Stevanovića. Nekadašnji omladinac Intera je kasnije stigao u Humsku, nije 2015. bio tu za osvajanje prvenstva, ali jeste za preostala tri trofeja koja je osvojio i Ćirković. Pored toga, Stevanoviću se u biografiji piše da je 2010. bio prvak Italije sa Interom, pošto je te sezone odigrao 23 minuta u Seriji A u pobedi nad Sijenom. Godinu dana kasnije je sa Torontom uzeo Kup Kanade, a 2018. sa Šonanom je osvojio i Liga kup Japana. Dakle, Stevanović je krunisan na tri različita kontinenta.

U Indiji titulu Mohun Bahan, pobednik plej-ofa. Savladao je u finalu Bengaluru sa 3:2. Pre toga, u ligaškom delu najbolji je bio Mumbaj Siti, tim koji će predstavljati Indiju i u azijskoj Ligi šampiona ove sezone.

ATK i Mumbaj Siti su najtrofejnije ekipe u Indiji sa po tri titule, Čenajin je dva puta bio šampion, a Goa, Džamšedpur, Bengaluru, Hiderabad i Mohud Bahan su osvojili po jedan pehar.

Prošle sezone učestvovalo je u Superligi Indije 11 klubova, ove će ih biti 12. Debitovaće Pandžab, prvi tim koji je ušao iz drugog ranga, pošto je prošle godine promenjen sistem takmičenja. Odigraće se 22 kola, svako će odmeriti snagu sa svakim po dva puta, posle čega će najbolja ekipa dobiti trofej i izboriti plasman u Ligu šampiona.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

To međutim neće biti kraj šampionata, igraće se opet i plej-of. Najbolje dve ekipe na tabeli plasiraće se direktno u polufinale, dok će za preostala dva meča da se sastanu timovi od trećeg do šestog. Pobedniku plej-ofa takođe će pripasti pehar. Odvojen od onog ligaškog.

U Indiji će i ove sezone biti jedan srpski trener, Ivan Vukomanović. On sedi na klupi Kerale Blastersa, tu je već došao do statusa klupske ikone, s tim da na početku sezone neće voditi direktno ekipu. Kažnjen je sa 10 utakmica suspenzije zbog toga što je izveo ekipu sa terena u polufinalu plej-ofa sa Bengaluruom, zato što je bio nezadovoljan što je Sunilu Čhetriju priznat sporan gol. Naime, fudbaler Bengalurua je postigao gol iz slobodnog udarca dok je golman Kerale nameštao živi zid. Kada je Vukomanović video da sudija neće poništiti taj pogodak, povukao je ekipu sa terena i predao meč.

Ivan Vukomanović (©Youtube/Indian Super League)Ivan Vukomanović (©Youtube/Indian Super League)

Zbog toga je srpski strateg zaradio žestoku suspenziju, ali i pored toga je uprava Kerale rešila da ga zadrži na funkciji, iako će dobar deo sezone morati da vodi utakmice njegov pomoćnik.

U indijskoj Superligi je i bivši štoper TSC Bačke Topole i Novog Pazara Slavko Damjanović. On je prošle sezone osvojio titulu sa Mohun Baganom, a potom je ovog leta prešao u Bengaluru, ekipu koju je savladao u finalu plej-ofa. Pored 30-godišnjeg Nikšićanina, sa pasošem Crne Gore u Indiji igra i nekadašnji mladi reprezentativac te zemlje Miloš Drinčić. Ovaj 24-godišnji štoper je kod Vukomanovića u Kerali.

Što se tiče Stevanovića i Ćirkovića, njihove ekipe će prvi put da izađu na teren tek u nastavku nedelje. Čenajin igra u subotu protiv Odiše, a Džamšedpur u ponedeljak protiv Ist Bengala. Tradicionalno, već nekoliko sezona unazad, Superliga Indije se ne igra po kolima već je svakog dana na programu po jedna utakmica.

INDIJA 1

Četvrtak

16.30: (2,30) Kerala Blasters (3,30) Bengaluru (2,90)

Petak

16.30: (2,05) Hiderabad (3,35) Goa (3,40)

Subota

14.00: (2,05) Odiša (3,45) Čenajin (3,30)

Nedelja

16.30: (8,00) Nortist Junajted (5,30) Mumbaj Siti (1,30)

Ponedeljak

16.30: (2,85) Ist Bengal (3,40) Džamšedpur (2,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Indija 1DžamšedpurČenajinKerala BlastersAlen StevanovićLazar ĆirkovićIvan VukomanovićSlavko Damjanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara