FOTO: AFP/Reuters
FOTO: AFP/Reuters

Žali Bože arapskih para, nemoćne su protiv sistemskog rada, Šegrt izrastao u majstora (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 20:01

Tadžikistan može da ponudi mnogo više od očaravajućuih lednika Pamirske visoravni

U periodu od 1929. do 1991. godine bila je to jedna od brojnih konstitutivnih republika u okviru Sovjetskog Saveza, iz sportskog ugla posmatrano nipočemu posebna. Samo je jedan klub SKA Pamir iz Dušanbea uspeo da na tri sezone oseti slast igranja u najvišem rangu sovjetskog fudbala, a za reprezentaciju SSSR-a nastupala su samo četiri Tadžika i to na par utakmica.

Uvek je fudbal bio najpopularniji sport u državi, ali do pre šest godina nije bilo nikakvog značajnijeg uspeha čak ni u kontinentalnim okvirima. Sve se promenilo 2018. kada je selekcija do 16 godina igrala finale azijskog kupa, a onda izborila i igranje na Svetskom prvenstvu, gde je pobedila Kamerun, a onda naletela na Španiju i Argentinu. Čitava generacija igrača od tog trenutka planski je uigravana da stasa baš za ono što je sada i učinila. Posle 120 minuta igre rezultat je bio nerešen 1:1, a onda su fudbaleri Tadžikistana savladali Ujedinjene Arapske Emirate boljim izvođenjem jedanaesteraca i tako na debitantskom učešću obezbedili istorijski plasman u četvrtfinale azijskog kupa.

Izabrane vesti

Veliki heroj Tadžikistanskog fudbala postao je hrvatski stručnjak Petar Šegrt. Iskusni strateg rodom iz mesta Đurđevac od oko 7.500 stanovnika. Specijalizovao se 58-godišnjak za rad sa azijskim reprezentacijama, a nakon Avganistana i Maldiva dobio je veliku šansu da preuzme Tadžikistan. Ostaće zlatnim slovima upisan kao čovek koji je zadužen za najveće iznenađenje Azijskog kupa 2024. godine. Ulagali su Emiraćani svu finansijsku moć kako bi konačno napravili veliki rezultat. Nisu uspevali prethodnih godina sa Bertom Van Marvajkom, Albertom Zakeronijem, Edgardom Bauzom na poziciji selektora, a sada nije pomogao ni Paulo Bento.

Tragedija "Zajedovih sinova" utoliko je veća kada se u obzir uzme činjenica da je jedan od najvećih tragičara Kajo Kanedo. Momak iz Sao Paula je promašio penal u drugoj seriji, jedini od devet izvođača bio neprecizan i tako još jednom pokazao kako vam se lako može obiti o glavu pokušaj veštačkog ojačavanja tima u reprezentativnom sportu. Već godinama pokušavaju Katar i UAE sa uvozom Brazilaca, šakom i kapom dele pasoše svoje zemlje pokušavajući da manjak talenta u odnosu na ostale delove Azije nadomeste dubokim Šeikovim novčanikom. Ni drugi arapski Karioka Fabio Lima nije napravio razliku na terenu i opravdao basnoslovan ugovor. Dominirali su Tadžikistanci, pored pogotka Vahdata Hanonova stvorili još nekoliko velikih šansi i morali da meč završe pre produžetaka.

Napravio je Šegrt školski primer kako nadmudriti jačeg protivnika s igračima limitiranog kvaliteta. Dovoljno je pogledati igrački kadar tima. Jedini igrači koji nastupaju u Evropi su Umarbajev (CSKA Sofija 1948), Samijev (Milsami, Moldavija) i Kajloev (Tjumen, Rusija). Imena od kojih na prvi pogled ne bi trebalo da zaziru ni slabije selekcije od Emirata. Veći deo tadžikistanskog tima sačinjen je od igrača tamošnjeg velikana Istiklola, a poslednjio penal realizovao je 22-godišnji Ališer Šukurov iz kluba po imenu Kuktoš. Simpolično kao jedan od momaka koji je prošao kroz čitav projekat u prethodnih šest, sedam godina.

Planinski venac Pamir prekriva više od 90 odsto Tadžikistana, a kako jeo on deo Himalaja, nije greška reći da bi i Himalaji zaplakali da su pobedu "ukrali" Emiraćani. Kaznio je Bentov tim pregršt promašaja rivala golom Kalife Al Hamadija glavom u petom minutu nadoknade i činilo se da će imati psihološku prednost. Pripremio je Šegrt igrače na sve izazove, smirio tim dovoljno da pregrmi produžetke i odvede duel u penale. Možda je sada lako praviti se pametan, ali su načinom izvođenja jedanaesteraca Tadžikistanci odali utisak da su se čak i za to spremili. Sve lopte išle su ili u gornji ugao gola ili uz samu stativu, svakako izvan domašaja golmana Kalida Eise. Tako da su pored psihološke mirnoće, penali i tehnički izvedeni na način koji bin se očekivao od fudbalera mnogo većeg renomea.

A ko bi sada mogao da se opkladi protiv Tadžikistana kada se u četvrtfinalu bude sastao sa Jordanom ili Irakom? Pokazali su da njihova igra obiluje oštricom koje je kadra da naudi i mnogo jačim rivalima i teško je očekivati da će Irak ili Jordan nadigrati Šegrtove momke. Utisak je da ih jedino taktička prefiganost može spasiti.

AZIJSKI KUP - OSMINA FINALA

Nedelja

Australija - Indonezija 4:0

/Bagot 12 ag, Bojl 45, Gudvin 89, Soutar 90+1/

Tadžikistan - UAE 1:1 pen: 5:3

/Hanonov 30 - Al Hamadi 90+5/

Ponedeljak

12.30 (2,10) Irak (3,30) Jordan (3,70)

17.00 (1,45) Katar (4,00) Palestina (7,00)

Utorak

12.30 (1,62) Uzbekistan (3,70) Tajland (6.00)

17.00 (4,90) Saudijska Arabija (3,60) Južna Koreja (1,75)

Sreda

12.30 Bahrein - Japan

17.00 (1,33) Iran (4,60) Sirija (9,00)



tagovi

Azijski kuptadžikistanUAE

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara