Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Zamenjene uloge u antiokijskom obračunu

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.02.24. | 23:03

Agilas neporažen u uvodnim rundama kolumbijske Aperture, dok je Atletiko Nasional bliži ispadanju nego gornjem domu

Početak nove sezone kolumbijske Kategorije A nije dobro počeo po najtrofejniji klub iz zemlje kafeterosa. Atletiko Nasional zabeležio je tek jednu pobedu u prva tri kola i trenutno se nalazi bliže donjem delu tabele. Sa druge strane, Agilas iako je morao da se pomiri sa odlaskom bitnih igrača iz prethodne sezone, i ovoga puta krenuo je silovito i trenutno je na deobi čelne pozicije sa Juniorom. Upravo ova dva tima, kojima je pored igre, jedino zajedničko regija Antiokije odakle potiču, sukobiće se noćas (00.10) na stadionu Alberto Hrisales u Rionegru, u sklopu 4. kola Klausure.

Bez sumnje, ko god da govori o načinu na koji Ernan Gomez sprovodi taktiku u svojim timovima, mora da vodi računa o tome da ostane oprezan. Uostalom, čist gol i efektivnost, jedan udarac, jedan gol, neumoljivo je pravilo antiokijskog stratega, i to se ponovo pokazalo kao uspostavljena taktika, za kratko vreme koliko je u Agilasu. Orlovi su u prethodnom formatu bili jedan od najefikasnijih timova u ligaškom delu Klausure, ali to nije bilo dovoljno da se kasnije kroz Kvadrangular domognu velikog finala.

Izabrane vesti

Klub iz Rionegra nastavlja sa svojim velikim sportskim projektom uprkos činjenici da je promenio trenera i da su klub napustili neki od ključnih igrača iz prethodne sezone. Sada se njihov napad radikalno promenio u taktičkom smislu koji nastoji da uradi ofanzivni posao sa zadržavanjem lopte u svom posedu i izvrši postepeni pritisak na protivničku odbranu. U poslednje tri utakmice u proseku ne postižu više od jednog gola, iako su pobedili u dve utakmice protiv Amerike i Onse Kaldasa, oba puta minimalnim rezultatom, pored remija bez golova sa Patriotasom. Ipak, ono najvažnije je da je defanziva ostala dosledna, bez primljenog pogotka.

00.10: (2,20) Agilas (3,25) Atletiko Nasional (3,15)

Agilas je na drugom mestu sa sedam osvojenih bodova, izjednačen sa Juniorom iz Barankiljom, koji predvodi elitni karavan. Reč je o ekipi koja ima zanimljivu defanzivnu kondiciju na startu šampionata, ali ponekad ne igra previše produktivne mečeve ofanzivno. Sad kada nastupaju pred svojom publikom, ne verujemo da će imati veoma visok nivo poseda lopte, s obzirom na karakteristike igre Atletiko Nasionala. Ali verovatno će ponovo biti veoma intenzivni u defanzivnoj fazi, a igra će verovatno imati slabiji učinak, kao i u prvim utakmicama na početku sezone.

Tim iz zelenog dela Medeljina na ovaj duel stiže posle teškog poraza od Amerike iz Kalija rezultatom 4:1, u meču odigranom prošlog vikenda, dok su tokom nedelje remizirali 1:1 sa Onse Kaldasom pred svojom publikom na stadionu Atanasio Žirardot. Ova dva rezultata, uz sumnje koje je ostavio u prvih 45 minuta u debiju protiv Alijanze, dovela su u pitanje kontinuitet Džona Bodmera, koji mora da postigne zapaženiji rezultat protiv Agilasa kako bi otklonio veo sumnje sa sebe. Atletiko Nasional dolazi na ovaj okršaj sa zapečaćenom budućnošću pošto su ugovor sa Verdolagasima do 2026. godine produžili igrači kao što su Brajan Palasios, Luis Markinez, Eder Okampo, Simon Garsia, Žaider Asprila, Huan Jose Arias, Samuel Velaskez i Emilio Aristizabal potpisali svoje produžetke do 2026. godine.

Još uvek ne znamo sa sigurnošću kako da analiziramo Nasional, u tri njegova dosadašnja nastupa videli smo tri različita rezultata, između pobede protiv Alijanze, kod kuće od 3:1, poraza 4:1 od Amerike i remija od 1:1 protiv Onse Kaldasa. Bez sumnje, Nasional je rezultatski nepredvidiv i još više sa tempom igre u poslednjih nekoliko utakmica. Međutim, njihov učinak je više nego povoljan protiv Agilasa, osim toga i ako noćas igra na strani, u Antiokiji je domaći tim uvek Nasional. Trenutno, Atletiko Nasional se nalazi tek na 12. mestu sa četiri ostvarena boda i do sada je imao veoma lošu kampanju, sa jednom pobedom, jednim remijem i jednim porazom.

Podsetimo se, poslednji put kada su se Nasional i Agilas susreli u Ligi, bilo je to prošle godine, tačnije 31. avgusta, pobedom tadašnjeg stratega Orlova, Sezara Farijasa rezultatom 2:0 i golovima Hosea Kuenua i Džejsona Kinjonesa. U međuvremenu, odigrane su i dve utakmice u okviru Kupa Kolumbije, oba puta Verdolagosi su slavili, prvo sa 3:0 i to u gostima, a potom i na svom Atanasio Žirardotu, rezultatom 2:1.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 4. KOLO

Nedelja

Tolima - Miljonarios 2:0 (2:0)

/Kastro 28, Guzman 38/

Amerika Kali - Patriotas 1:0 (0:0)

/Dijaz 78ag/

Fortaleza - Envigado U TOKU

Ponedeljak

00.10: (2,20) Agilas (3,25) Atletiko Nasional (3,15)

02.20: (3,15) Alijansa (3,25) Junior (2,20)

22.00: (2,25) Bojaka Čiko (3,15) Pereira (3,15)

Utorak

00.10: (1,95) Pasto (3,30) Jaguares (3,80)

02.20: (1,95) Independijente Medeljin (3,30) Deportivo Kali (3,80)

Sreda

00.10: (2,45) Onse Kaldas (3,00) La Ekidad (2,95)

02.20: (1,58) Santa Fe (3,60) Bukaramanga (5,90)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Atletiko Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara